ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάλυση - Απειλές Χεζμπολάχ: Πώς μια πολεμική σύρραξη θα μας επηρεάσει οικονομικά - Οι πτυχές και τα ακραία σενάρια

Ανάλυση - Απειλές Χεζμπολάχ: Πώς μια πολεμική σύρραξη θα μας επηρεάσει οικονομικά - Οι πτυχές και τα ακραία σενάρια

Έντονη ανησυχία προκάλεσαν, δικαιολογημένα, οι απειλητικές δηλώσεις του επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα κατά της Κύπρου, με τις επιπτώσεις, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, να είναι ορατές σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης, ανέφερε ότι, σε περίπτωση γενικευμένου πόλεμου, σίγουρα θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις ωστόσο αυτή την στιγμή δεν πρέπει να επικρατεί φόβος.

«Μέχρι στιγμής πρόκειται για απειλή που εκτοξεύθηκε προληπτικά για να προσπαθήσουν να αποφύγουν ή να περιορίσουν επίθεση του Ισραήλ. Απέχουμε πολύ από γενικευμένο πόλεμο, οπότε δεν πρέπει να ανησυχούμε στο παρόν στάδιο», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τελώνης, η πρώτη οικονομική πτυχή που θα επηρεαστεί, σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης, είναι ο τουρισμός.

«Για παράδειγμα αν υπάρξουν 3-4 χτυπήματα, θα έχουμε μαζικές ακυρώσεις. Ωστόσο, μόνο από τις απειλές, δεν θα επηρεαστεί ο τουρισμός, γιατί κάποιος που έχει προγραμματισμένες διακοπές θα ακούσει την Κυβέρνηση. Αν η Κυβέρνηση του πει δεν έχει κίνδυνο, δεν θα ακυρώσει», εξήγησε.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι αν δεν βγει ταξιδιωτική οδηγία από την Κυβέρνηση, δεν πρέπει να ανησυχούμε.

«Μέχρι στιγμής δεν είδαμε ούτε από άλλες χώρες όπως π.χ. Αμερική, Αγγλία ή Ευρώπη να εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο κ. Τελώνης έκανε λόγο για δύο πιο ακραία σενάρια που πιθανώς να γίνουν πραγματικότητα, αν ξεσπάσει πολεμική σύρραξη.

«Η δεύτερη πτυχή είναι να μην έρχονται πλοία να ελλιμενιστούν λόγο φόβου πυραυλικών επιθέσεων οπότε θα έχουμε διακοπή τροφοδοσίας της Κύπρου. Τρίτη πτυχή είναι ότι, αν υπάρξει ανταπόδοση μέσω Βρετανικών Βάσεων ή μέσω των Αμερικάνων, θα πρέπει να εμπλακούμε και εμείς», είπε συγκεκριμένα.

«Δίνω σε αυτά τα δύο σενάρια τους λιγότερο από 0.001% πιθανότητα να συμβούν, είναι σχεδόν σεναρια επιστημονικής φαντασίας», ανέφερε καταληκτικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Χωματερή» η Κύπρος: «Ενδεχομένως να υπάρχουν πέραν των 1000 παράνομων σκυβαλότοπων» - Τι δηλώνει ο Θεοπέμπτου στο «Τ»

Τερματισμός Απασχόλησης: Πόσο χρόνο προειδοποίησης οφείλει να δώσει ο εργοδότης;

Δημοτικό στον Κάμπο με μία μόνο μαθήτρια - Έκκληση σε σχολεία να επισκεφθούν τη μικρή Δήμητρα

Συνελήφθη 61χρονος ως ύποπτος για τον εμπρησμό τριών οχημάτων στη Λευκωσία

Κάποιος να… προστατεύσει τον Φειδία



ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

Για «πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έκανε λόγο κατά την άφιξή του στη προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξελλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top