Οι πιο έντονοι και μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες, που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Μάλιστα, στις ΗΠΑ η ακραία ζέστη έχει στοιχίσει περισσότερες ζωές από οποιοδήποτε άλλο φαινόμενο, που συνδέεται με τον καιρό.
Τα σώματα μας είναι συνηθισμένα σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ των 97 και 99 βαθμών Φαρενάιτ. Όταν ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται πως η θερμοκρασία έχει ανέβει σε υψηλότερα ή έχει πέσει σε χαμηλότερα από αυτά, επιχειρεί να βοηθήσει το σώμα μας να κρυώσει ή να θερμανθεί, εξηγεί η Τζούντιθ Λίντεν, καθηγήτρια στο τμήμα επειγόντων περιστατικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
«Ο εγκέφαλος μας επιχειρεί με διάφορους τρόπους να δροσίσει το σώμα μας. Ο πιο συνηθισμένος είναι ιδρώνοντας. Ανοίγουν οι πόροι το σώμα ιδρώνει και ο ιδρώτας εξατμίζεται, δροσίζοντας το σώμα», συμπληρώνει.
Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο το σώμα επιχειρεί να δροσιστεί είναι διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ζέστη και το αίμα μεταφέρονται στην επιφάνεια του σώματός και η υπερβολική θερμότητα να απελευθερώνεται.
Καταστροφικός ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας
Όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι πιο δύσκολο για το σώμα μας να ρυθμιστεί. Εάν η ζέστη συνδυάζεται με υγρασία ο ιδρώτας είναι πιο δύσκολο να εξατμιστεί. Αυτό έχει ως συνέπεια την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος. «Όσο υψηλότερη τα επίπεδα υγρασίας τόσο χαμηλότερες θερμοκρασίες χρειάζονται τα σώματα μας», σχολιάζει η Λίντεν.
Τα πιο διαδεδομένα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη ζέστη
Η έκθεση σε ακραία ζέστη μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο και σε άλλα ζωτικά όργανα. Τα πιο διαδεδομένα προβλήματα υγείας, που σχετίζονται με την ήπια ζέστη είναι οι θερμικές κράμπες και το θερμικό εξάνθημα.
Όπως εξηγεί η Λίντεν οι θερμικές κράμπες είναι πιο συχνές σε άτομα που ιδρώνουν πολύ, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η υπερβολική εφίδρωση καταναλώνει όλο το αλάτι και την υγρασία του σώματος και μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς πόνους ή σπασμούς, συνήθως στην κοιλιά, τα χέρια ή τα πόδια, σύμφωνα με το CDC.
Το θερμικό εξάνθημα από την άλλη είναι ένα κόκκινο σημάδι ή πλέγμα από σπυράκια που εμφανίζεται στο λαιμό, το άνω μέρος του στήθους ή στις πτυχές των αγκώνων. Προκαλείται από την υπερβολική εφίδρωση και είναι πιο διαδομένο στα μικρά παιδιά.
Όταν το σώμα μας υπερβεί την ικανότητά του να ψύχεται, μπορεί να εκδηλώσουμε, επίσης, θερμική εξάντληση. «Σε αυτή την περίπτωση θα δείτε υπερβολική εφίδρωση, επειδή το σώμα σας θα προσπαθήσει ανταπεξέλθει στην επιπλέον θερμότητα. Θα νιώσετε ζαλάδα, ναυτία, πονοκεφάλους. Το δέρμα μπορεί να φαίνεται χλωμό και υγρό και ο σφυγμός να είναι πιο γρήγορος», εξηγεί η καθηγήτρια στο τμήμα επειγόντων περιστατικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
Το πιο σοβαρό, όμως πρόβλημα υγείας, που συνδέεται με τη ζέστη είναι αναμφίβολα το εγκεφαλικό. «Σε αυτή την περίπτωση η θερμοκρασία σώματός ξεπερνά τους 104 με 105 βαθμούς και οι μηχανισμοί αυτορύθμισης παύουν να δουλεύουν».
Προειδοποιητικά σημάδια ότι είναι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες σώματος, το κόκκινο και ξηρό δέρμα, ο γρήγορος σφυγμός, ο πονοκέφαλος, η ζάλη, η ναυτία ή απώλεια συνείδησης.
Πώς να προφυλαχθείτε
Εάν η περιοχή στην οποία ζείτε πλήττεται από ένα επεισόδιο ακραίας ζέστης συνίσταται να αποφεύγετε τις υπαίθριες δραστηριότητες - ειδικά μεταξύ των ωρών 11 π.μ. και 3 μ.μ.. Αν πρέπει να βγείτε έξω, φορέστε ανοιχτόχρωμα ρούχα, καλύψτε το κεφάλι σας και πιείτε πολλά υγρά. Επίσης, μην αμελείτε να πίνετε νερό ανά τακτικά διαστήματα κι όχι όποτε αισθάνεστε διψασμένοι.
«Προσοχή για συμπτώματα θερμικής εξάντλησης ή άλλων ασθενειών. Αν κάποιος αρχίσει να αισθάνεται ζαλάδα, ναυτία ή πονοκέφαλο, τότε είναι η στιγμή να δράσετε, μετακινώντας τον σε δροσερό περιβάλλον. Αν δείτε κάποιον σε σύγχυση, θα πρέπει να σημάνει κόκκινος συναγερμός», εξηγεί η Λίντεν.
Προσπαθήστε να βρείτε κλιματιζόμενους χώρους ή μέρη στην περιοχή σας όπου μπορείτε να πάτε για να παραμείνετε δροσεροί, σύμφωνα με το Ready.gov. Ακόμη και το να περάσετε μερικές ώρες σε ένα εμπορικό κέντρο ή μια δημόσια βιβλιοθήκη μπορεί να βοηθήσει.
Πηγή: ethnos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις