ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκοι καφέ όπως... χρυσός - Σε υψηλό δυο ετών οι τιμές στον Arabica

Κόκκοι καφέ όπως... χρυσός - Σε υψηλό δυο ετών οι τιμές στον Arabica

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον καφέ Arabica διατηρήθηκαν κοντά σε υψηλό διετίας, καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά αυξάνονται, απειλώντας να ανεβάσουν το κόστος για τους καταναλωτές.

Το ενεργό συμβόλαιο για την ποικιλία υποχώρησε κατά 1,5% στα 2,465 δολάρια ανά λίβρα στη Νέα Υόρκη, αφού αυξήθηκε την Τρίτη 9/7 στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022. Παρόλα αυτά, οι τιμές παραμένουν περίπου 30% υψηλότερες το 2024, καθώς οι ελλείψεις της φθηνότερης ποικιλίας ρομπούστα ενισχύουν τη ζήτηση για την υψηλότερης ποιότητας arabica, που προτιμάται από τις μάρκες Nespresso της Starbucks και της Nestle SA, όπως γράφει το Bloomberg.

Η παραγωγή στους κύριους παραγωγούς ρομπούστα στο Βιετνάμ και την Ινδονησία μειώθηκε φέτος, αφήνοντας τις εταιρείες καφέ να αγωνίζονται για τους κόκκους, δήλωσε ο Τζουζέπε Λαβάτσα, πρόεδρος του καφεκοπτείου Luigi Lavazza SpA, σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα. Τα προθεσμιακά συμβόλαια ρομπούστα έφθασαν αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο των δεδομένων έως το 2008, πριν χαλαρώσουν. Αυτό σημαίνει ότι και η αραβική πρέπει να παραμείνει “αρκετά ψηλά”, είπε.

Η κορυφαία παραγωγός Βραζιλία εκφράζει έντονες ανησυχίες για ασθενέστερη του αναμενόμενου συγκομιδή, εντείνοντας τις πιέσεις της προσφοράς στην παγκόσμια αγορά.

«Η αγορά είναι πολύ νευρική», δήλωσε ο Λαβάτσα. «Και όταν είναι τόσο ευμετάβλητη, κάθε είδηση μπορεί να προκαλέσει σοκ».

Πηγή: newmoney.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Το Κυπριακό στο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ - Συνέρχεται τις επόμενες ημέρες

Το Κυπριακό στο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ - Συνέρχεται τις επόμενες ημέρες

Σε μία ανάλυση για το κυπριακό αναμένεται να προβεί το επόμενο διάστημα -ίσως στις αρχές Αυγούστου- ο ΔΗΣΥ, σε μία περίοδο η οποία θεωρείται κρίσιμη για το εθνικό μας θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top