ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευχαριστίες Αβέρωφ σε κόμματα και βουλευτές - Ψήφισαν δύο προτάσεις νόμου που κατέθεσε

Ευχαριστίες Αβέρωφ σε κόμματα και βουλευτές - Ψήφισαν δύο προτάσεις νόμου που κατέθεσε

Ανακοίνωση για την ψήφιση προτάσεων νόμου που κατέθεσε εξέδωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στην ανακοίνωση του, ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε τα κόμματα και τους βουλευτές που στήριξαν τις προτάσεις που είχε υποβάλει καθώς επίσης και την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού.

Σημειμώνεται ότι οι προτάσεις νόμου σχετίζονται με κουρεμένους καταθέτες, κατόχους αξιογράφων, παλιούς μετόχους τραπεζών και μέλη ταμείων προνοίας τραπεζικών υπαλλήλων.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Ψηφίστηκαν χθες ως νόμοι δύο προτάσεις νόμου που είχα καταθέσει εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού σχετικά με τους κουρεμένους καταθέτες, τους κατόχους αξιογράφων, τους παλιούς μετόχους τραπεζών και με τα μέλη των ταμείων προνοίας τραπεζικών υπαλλήλων.

 Η πρώτη πρόταση προέβλεπε την τροποποίηση του Νόμου περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος, ώστε τα έσοδα από την είσπραξη της εν λόγω φορολογίας να χρησιμοποιούνται για χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλεγγύης αλλά και για τις ανάγκες για την καταβολή του ποσοστού αναπλήρωσης του 22,5% των ταμείων προνοίας, μέσω του ισχύοντος σχεδίου αυξημένης αναπλήρωσης, προκειμένου το συνολικό ποσό αναπλήρωσης να φτάσει το καθορισθέν ποσοστό ύψους 75% του ταμείου προνοίας για κάθε μέλος.

Πιο αναλυτικά, το ποσό που αναλογεί στο 75% των εσόδων από τον εισπρακτέο ειδικό φόρο πιστωτικού ιδρύματος θα διοχετεύεται πλέον στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να υλοποιήσει τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε.

Το υπόλοιπο εισπρακτέο ποσό, δηλαδή το 25%, που θα παραμένει στο Πάγιο Ταμείο θα διοχετεύεται αποκλειστικά για την καταβολή του ποσοστού αναπλήρωσης του 22,5% των ταμείων προνοίας, μέσω του ισχύοντος σχεδίου αυξημένης αναπλήρωσης, προκειμένου το συνολικό ποσό αναπλήρωσης να φτάσει στο 75% του ταμείου προνοίας για το κάθε μέλος.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για το 2024, το Ταμείο Αλληλεγγύης θα έχει επιπρόσθετα έσοδα περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ. Και ότι άλλα 20 εκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για αναπλήρωση των ταμείων προνοίας μέχρι το 75% της μερίδας κάθε μέλους.

Με βάση το ποσό που υπάρχει ήδη στο Ταμείο, και με τη ψήφιση της πρότασης νόμου, ο κάθε δικαιούχος είναι σε θέση να λάβει ποσό περίπου €10.000 ανά €100.000 ζημιάς. Στα επόμενα χρόνια θα μπορεί ο κάθε δικαιούχος να λαμβάνει ακόμα €3.000 ετησίως για κάθε €100.000 ζημιά, χωρίς να συνυπολογίζεται η επιπρόσθετη κρατική χορηγία.

Στον τρίτο χρόνο εφαρμογής της νομοθεσίας, όπου θα καλυφθεί η υποχρέωση για τα ταμεία προνοίας, ποσό 80 εκατομμυρίων ευρώ περίπου θα εισρέει στο Ταμείο Αλληλεγγύης ετησίως. Που σημαίνει ότι κάθε δικαιούχος θα μπορεί να λαμβάνει αποζημίωση περίπου €4.000 ετησίως.

Με αυτά δεν αποδίδεται, βέβαια, άμεσα και πλήρως η κοινωνική δικαιοσύνη, είναι όμως μια καλή αρχή ως ελάχιστη ένδειξη ότι τούτη η Πολιτεία αναγνωρίζει τις θυσίες που υπέστησαν λόγω κουρέματος οι καταθέτες, οι κάτοχοι αξιογράφων και οι μέτοχοι. Την ίδια στιγμή, καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πρότασή της, η οποία αγνοεί τους μετόχους.

 Με τη δεύτερη πρόταση νόμου που προνοούσε την τροποποίηση του Νόμου περί Ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, εισάγονται επιπρόσθετες ρυθμίσεις ώστε η λειτουργία του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης να καταστεί πιο συχνή και λειτουργική.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα κόμματα και τους βουλευτές που στήριξαν τις προτάσεις που είχα υποβάλει καθώς επίσης και την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού που παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα της επιτροπής, κατάφερε να βρει τον απαιτούμενο χρόνο, να θέσει τις προτάσεις προς συζήτηση και να τις οδηγήσει στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων πριν από το κλείσιμο του Σώματος για το καλοκαίρι».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα κίτρινη προειδοποίηση: Μετά τις καταιγίδες έρχονται υψηλές θερμοκρασίες - Πότε θα τεθεί σε ισχύ

Το αντιφατικό προφίλ του παραλίγο δολοφόνου του Τραμπ: Άθλιος σκοπευτής αλλά με βολή επαγγελματία και αριστερός που ψήφιζε συντηρητικούς

Βρήκαν στην κατοχή τους μαχαίρια και 14 κινητά - Πιάστηλαν να χρησιμοποιούν πλαστές πιστωτικές σε περίπτερο

Εξαφανίστηκε 25χρονος Αγγλοκύπριος στη Σαρδηνία - Τον ψάχνουν τρεις μέρες - Δραματική έκκληση από τη μητέρα του

«Μίλησε» η νεκροτομή του 25χρονου που παρασύρθηκε από όχημα στον αυτοκινητόδρομο – Έτσι έχασε τη ζωή του



Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Στην παραδοχή ότι η Πολιτεία διαχρονικά δεν έχει κάνει αρκετά για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, προέβη απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, δίνοντας την υπόσχεση ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας υποδομών για τους Κύπριους αθλητές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top