Για τους επιδοτούμενους ασθενείς, το περιστατικό με τον Εθνοφρουρό που έπρεπε να μεταβεί στη Γαλλία και την αμεσότητα του Υπουργείου Υγείας να βοηθήσει συνανθρώπους μας να μεταβούν στο εξωτερικό για ιατρική περίθαλψη, μίλησε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, τονίζοντας ότι, «πρέπει να είμαστε πάνω απ’ όλα άνθρωποι. Όποιος πει ότι οι συνάνθρωποί μας δεν έχουν προβλήματα, λέει ψέματα».
Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Πρώτη Ενημέρωση», σχετικά με τα περιστατικά, καθώς και για τον τρόπο που λειτουργεί το Υπουργείο Υγείας, σε αυτές τις περιπτώσεις, η Δρ. Γιαννάκη ανέφερε πως, «αυτό το τμήμα που ασχολείται με τους επιδοτούμενους ασθενείς, δέχθηκε μια έντονη κριτική, την οποία κατά τη δική μου άποψη, ήταν άδικη. Διαχρονικά, αυτό το τμήμα έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ιδιαίτερα τον καιρό του κορωνοϊού, όταν τα σύνορα ήταν κλειστά σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, όμως για εμάς ήταν ανοιχτά και βοηθούσαμε τους συνανθρώπους μας. Το έργο αυτής της ομάδας, είναι ανεκτίμητο».
Ερωτηθείσα εάν είναι ομάδα που χειρίζεται τα ζητήματα των επιδοτούμενων ασθενών η ίδια η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, η Δρ. Γιαννάκη απάντησε πως, «απλούστατα εγώ παίρνω την ευθύνη. Η ομάδα που έχω είναι δώδεκα άτομα, είναι μια εξαιρετική ομάδα, την οποία έχουμε χωρίσει, δηλαδή άλλος δουλεύει για τη Γερμανία, άλλος για το Ισραήλ, άλλος για την Ελλάδα, άλλος για την Αγγλία κλπ. Επίσης, είναι μια ομάδα που χειρίζεται τα τιμολόγια, άλλη ομάδα χειρίζεται τα αρχεία με τα αιτήματα που θα καταχωρηθούν και έτσι κάνουμε διαφανείς διαδικασίες. Διαχρονικά αυτό φάνηκε».
Αναφερόμενη στα έκτακτα περιστατικά, η Δρ Γιαννάκη εξήγησε πως, «κάποιες περιπτώσεις, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Η Υπηρεσία επειγόντων περιστατικών που θα πρέπει να δημιουργηθεί στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας είναι πάρα πολύ σημαντική διότι, είναι κάτι που έκανε η Χριστίνα Γιαννάκη και η Αναστασία Χριστοδουλίδου και είμαστε κάθε μέρα on call. Δεν μας το ανέθεσε κάποιος, το κάναμε από μόνοι μας. Έχουμε αυτό το μεράκι, συμπόνια για τον κόσμο, και όπως ήταν το περιστατικό με τον Εθνοφρουρό, πήγαμε από η ώρα 9:00 που έγινε η κλήση, και μείναμε στο Υπουργείο μέχρι τις 10:00 το βράδυ».
Σε αυτό το διάστημα, συνέχισε, «ζητήσαμε τις ιατρικές εκθέσεις του Εθνοφρουρού, είχαμε μια συζήτηση με τη Γαλλία που είναι ένα εξαιρετικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων, λόγω του ότι η έκθεση έλεγε ότι μπορεί να χρειαστεί πιθανή μεταμόσχευση ύπατος, μετά ξεκίνησε η διαδικασία να κάνουμε το φάκελο, μετά έπρεπε να δούμε τη διαθεσιμότητα των air ambulance, οι οποίες είναι standby, και να αναφέρουμε ότι εκείνη την ημέρα δεν υπήρχε καμία διαθέσιμη. Ό,τι λέμε και ό,τι κάνουμε, είναι καταγεγραμμένο. Όταν μάθαμε ότι όλες οι εταιρίες air ambulance που συνεργαζόμαστε είναι κατειλημμένες, φέραμε μια από τη Γερμανία και τα καταφέραμε», τόνισε.
Δείτε βίντεο:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις