Αυξητική τάση παρουσιάζεται στην Κύπρο στο ποσοστό νέων μολύνσεων στην ηπατίτιδα, ειδικότερα στους νέους, υπογραμμίστηκε την Παρασκευή στην εκπαιδευτική ημερίδα, που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος & Φίλων Κύπρου «Προμηθέας» και το Κ.Υ.Φ.Α. και η οποία αφορούσε στις ιογενείς ηπατίτιδες και στο Aids/HIV.
Κατά την ημερίδα έγιναν αναφορές σε στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας για την περίοδο 2013-2022, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι ένα υψηλό ποσοστό νέων μολύνσεων από ηπατίτιδα β’ στην Κύπρο παρουσιάζει η ηλικιακή ομάδα 15-24.
Αναφέρθηκε, επίσης, πως κάθε χρόνο σχεδόν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη παθαίνουν από ηπατίτιδα, ενώ οι θάνατοι από το συγκεκριμένο νόσημα είναι περισσότεροι από τους θανάτους από τον ιό HIV.
Υπολογίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ένας στους 12 έχουν προσβληθεί από τον ιό της Ηπατίτιδας β’ και γ΄, ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό των φορέων του HIV.
Σε χαιρετισμό του του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, τον οποίο ανέγνωσε κατά την έναρξη της ημερίδας η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, αναφέρεται ότι στην Κύπρο έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων, ωστόσο, σημείωσε, ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν.
Όπως είπε η κ. Γιαννάκη η κυβέρνηση προχωρεί με την ανάπτυξη και την εφαρμογή ολοκληρωμένων στρατηγικών, που στοχεύουν στη μείωση της μετάδοσης, την έγκαιρη διάγνωση και την πρόσβαση σε θεραπείες για όλους όσους το έχουν ανάγκη, για να προσθέσει πως η ενημέρωση και η εκπαίδευση είναι θεμελιώδεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ιογενών Ηπατιτίδων και του HIV.
«Είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι το κοινό είναι σωστά ενημερωμένο για τους τρόπους προφύλαξης, τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης, τα διαθέσιμα εμβόλια και τα θεραπευτικά σχήματα και αυτό θα συμβάλλει στην πρόληψη εμφάνισης νέων μολύνσεων και στη μείωση της μετάδοσης αυτών των ασθενειών», είπε.
Επιπλέον, ανέφερε πως η ενίσχυση των Υπηρεσιών Υγείας αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για τη διάγνωση και τη θεραπεία των νοσημάτων αυτών».
Συνέχισε λέγοντας πως η βελτίωση των υποδομών υγείας, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και η συνεχής εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων και του HIV.
Εξάλλου, σημείωσε πως οι συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι επίσης απαραίτητες για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών, ενώ συμπλήρωσε πως συνεργάζονται στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καθώς και με άλλους διεθνείς οργανισμούς και υιοθετούν βέλτιστες πρακτικές και κατευθυντήριες οδηγίες.
«Η ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας», ανέφερε, «μας βοηθά να βελτιώσουμε τις στρατηγικές μας προς επίτευξη των στόχων μας.
Το 92% των ατόμων που ζουν με τον ιό HIV στην Κύπρο έχουν διαγνωστεί
Αναφερόμενη στον HIV, είπε ότι το Υπουργείο Υγείας παραμένει προσηλωμένο στην επίτευξη και υπερκάλυψη των αναθεωρημένων στόχων τερματισμού της επιδημίας, όπως αυτοί έχουν τεθεί από το κοινό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τον HIV και το AIDS.
Σημείωσε ότι στη βάση αυτών το 95% των ατόμων που ζουν με τον ιό HIV να γνωρίζουν τη διάγνωσή τους, μεταξύ αυτών, το 95% να έχει πρόσβαση και να λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή και μεταξύ αυτών που βρίσκονται υπό αγωγή το 95% να επιτυγχάνει ιολογική καταστολή.
Επιπλέον, είπε ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία εκτιμάται ότι το 92% των ατόμων που ζουν με τον ιό HIV έχουν διαγνωστεί, ενώ μεταξύ αυτών το 94% έχει συνδεθεί με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή εκ των οποίων το 97% έχει πετύχει ιολογική καταστολή.
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για εκρίζωση του ιού της Ηπατίτιδας στην Κύπρο
Στο μεταξύ, ανέφερε ότι έχει καταρτιστεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εκρίζωση του ιού της Ηπατίτιδας C στην Κύπρο και έχει κατατεθεί πρόταση για ανασύσταση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για αντιμετώπιση των Ιογενών Ηπατιτίδων που θα έχει όρο εντολής την υλοποίηση του σχεδίου.
«Μέσω του Εθνικού Εμβολιαστικού Προγράμματος παρέχονται δωρεάν τα εμβόλια για την Ηπατίτιδα Β, ενώ δωρεάν πρόσβαση στην παρακολούθηση και στη θεραπευτική αγωγή έχουν όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που νοσούν με τον HIV στη Γρηγόριο Κλινική και οι ασθενείς με Ηπατίτιδες στα Ηπατολογικά Ιατρεία του ΟΚΥπΥ».
Στόχος η εξάλειψη μέχρι το 2030
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «Προμηθέας», Γιαννούλα Κουλλά, είπε ότι «δυστυχώς και στην Κύπρο καταγράφεται αυξητική τάση ειδικότερα στους νέους», για να σημειώσει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγεία για την περίοδο 2013 -2022 ένα υψηλό ποσοστό νέων μολύνσεων στην ηπατίτιδα παρουσιάζει η ηλικιακή ομάδα 15 μέχρι 24 έτη.
Όσον αφορά στην ηπατίτιδα γ’, είπε ότι μεταδίδεται κυρίως με κοινή χρήση συρίγγων από χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, σημειώνοντας πως το ποσοστό των νέων μολύνσεων για την ηλικιακή ομάδα 15-24 είναι στο 10%, ενώ για την ηλικιακή ομάδα 25-44 ανέρχεται στο 72%.
Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι το κύμα των οικονομικών μεταναστών, που βρίσκεται στην Κύπρο, «δυσκόλεψε περισσότερο την κατάσταση, ανεβάζοντας τα ποσοστά των λοιμώξεων», εξηγώντας ότι η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για άλλες σοβαρότερες ασθένειες που πολλές φορές μπορεί να οδηγήσουν και σε θάνατο.
Ανέφερε, μάλιστα, ότι δεν είναι τυχαία η αύξηση του ηπατικού καρκίνου, ούτε τυχαίο το γεγονός της αύξησης των μεταμοσχεύσεων ήπατος στο δυτικό κόσμο.
Αναφορικά στην εξάλειψη της ηπατίτιδας, η κ. Κουλλά είπε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντιλαμβανόμενος τον ρόλο που διαδραματίζει η χρόνια ιογενής ηπατίτιδας στη δημόσια υγεία έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη της μέχρι το 2030, ενώ σημείωσε πως στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η εντατικοποίηση των προσπαθειών σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
«Η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη, ο προσυμπτωματικός έλεγχος, η διάγνωση και η θεραπεία είναι ο στόχος για τη μείωση των επιπλοκών από την ηπατίτιδα», είπε.
Αναφέρθηκε στον στιγματισμό των ατόμων με ηπατίτιδα, λέγοντας ότι η ενημέρωση του κοινού θα βοηθήσει σημαντικά στην αποστιγματοποίηση, ώστε να μην μπαίνουν στη γωνιά οι ασθενείς και να μην αισθάνονται ευθύνονται οι ίδια για τη λοίμωξη που έχουν.
Η έγκαιρη διάγνωση HIV και ηπατίτιδας σώζει ζωές
Η Πρόεδρος του Κέντρου Υποστήριξης Ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS (ΚΥΦΑ), Στέλλα Μιχαηλίδου, διεμήνυσε ότι η έγκαιρη διάγνωση του HIV, αλλά και της ηπατίτιδας «σώζει ζωές», ενώ κάλεσε τον κόσμο να εξεταστεί καλώντας στο 1464, αφού η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει μείωση βλάβης στην κοινότητα.
Ανέφερε ότι «στόχος και σκοπός της σημερινής ημερίδας είναι να περάσουμε το μήνυμα ότι οι δομείς της δημόσιας υγείας, όλοι οι γιατροί και οι εθελοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με αυτά τ θέματα ότι πρέπει να δραστηριοποιηθούν άμεσα, με πρωταρχικό σκοπό τον εντοπισμό ασθενών που πάσχουν από ηπατίτιδες και HIV».
Εξήγησε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν άμεσα να λάβουν αποτελεσματικές θεραπείες που είναι πλέον διαθέσιμες.
Πως μεταταδίδεται η ηπατίτιδα β’ και γ’
Ο ιός ηπατίτιδας β’ μεταδίδεται μέσω του αίματος, των σωματικών υγρών (σπέρμα, κολπικές εκκρίσεις) κατά τη σεξουαλική επαφή, μη αποστειρωμένων βελονών και εργαλείων, από μητέρα σε παιδί κατά τη γέννηση, ενώ ο ιός ηπατίτιδας γ’ μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με μολυσμένο αίμα (χρήση μολυσμένης βελόνας) ή σπανιότερα με τα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου κατά τη σεξουαλική επαφή.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελαττωματικοί αερόσακοι: Έτσι θα καταλάβουμε αν τους έχουμε στο αυτοκίνητό μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις