ΥΓΕΙΑ

Ψυχοθεραπεία: Γίνεται και με γραπτά μηνύματα – Πόσο αποτελεσματική είναι

Ψυχοθεραπεία: Γίνεται και με γραπτά μηνύματα – Πόσο αποτελεσματική είναι

Το διαδίκτυο δίνει πλέον μια σημαντική διέξοδο σε όσους ταλαιπωρούνται ψυχικά να βρουν σημαντική βοήθεια, χωρίς να χάσουν την άνεση του σπιτιού τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως επιλέγεται η βιντεοκλήση με τον ψυχοθεραπευτή. Όσο, όμως, κι αν ακούγεται παράλογο σε πολλούς, υπάρχει και η ψυχοθεραπεία μέσω μηνυμάτων, που μάλιστα τα οφέλη της δε διαφέρουν πολύ από την κανονική διαδικασία ψυχοθεραπείας.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα νεότερης μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Psychiatric Services, που εστίασε συγκεκριμένα σε άτομα με κατάθλιψη. Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα που έκαναν θεραπεία μέσω γραπτών ή φωνητικών μηνυμάτων βελτίωσαν εξίσου την κατάσταση της ψυχικής τους υγείας με τα άτομα που έκαναν ψυχοθεραπεία με εβδομαδιαίες συνεδρίες τηλεϊατρικής μέσω βίντεο με έναν ψυχοθεραπευτή.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ψυχοθεραπεία που παρέχεται μέσω γραπτών μηνυμάτων μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση σε σχέση με την παραδοσιακή κατ’ ιδίαν μορφή ψυχοθεραπείας ή μέσω τηλεδιάσκεψης και μπορεί να επιτρέψει πιο άμεση φροντίδα, σε μια εποχή που είναι συχνά δύσκολο για τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Στη νέα μελέτη, 215 ενήλικες με κατάθλιψη έλαβαν 12 εβδομάδες φροντίδας μέσω τηλεϊατρικής από μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ψηφιακής ψυχικής υγείας, η οποία ωστόσο δεν έπαιξε κανένα ρόλο στη χρηματοδότηση της μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε από Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ. Οι μισοί από τους ασθενείς έλαβαν θεραπεία με εβδομαδιαίες τυπικές συνεδρίες τηλεδιάσκεψης με έναν θεραπευτή για 30 έως 45 λεπτά. Οι άλλοι μισοί έλαβαν ψυχοθεραπεία μέσω φωνητικών ή γραπτών μηνυμάτων, όπου οι ασθενείς μπορούσαν να αλληλεπιδρούν με τον θεραπευτή όποτε και όσο συχνά ήθελαν.

Στη μέση της μελέτης, περίπου ο ίδιος αριθμός ασθενών – 28 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία μέσω μηνυμάτων και 27 που έλαβαν θεραπεία μέσω τηλεδιάσκεψης – παρουσίασαν «σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων», σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Δρα Patricia Areán, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Η βελτίωση ορίστηκε ως μείωση τουλάχιστον κατά 50% της βαθμολογίας σε ένα τυπικό ερωτηματολόγιο που αποσκοπεί στην εκτίμηση της κατάστασης της ψυχικής υγείας.

Τα άτομα που δεν παρουσίασαν βελτίωση τις πρώτες έξι εβδομάδες άλλαξαν τη θεραπεία τους τις επόμενες έξι βδομάδες της μελέτης, ακολουθώντας είτε εβδομαδιαίες συνεδρίες τηλεδιάσκεψης μαζί με τη θεραπεία μέσω μηνυμάτων, είτε μηνιαίας τηλεδιάσκεψης μαζί με τη θεραπεία μέσω μηνυμάτων. Συνολικά, η ερευνητική ομάδα δε διαπίστωσε πραγματικές διαφορές μέχρι την ολοκλήρωση των 12 εβδομάδων στα αποτελέσματα των ατόμων που έλαβαν θεραπεία μέσω τηλεδιάσκεψης ή μέσω γραπτών ή φωνητικών μηνυμάτων. Οι ασθενείς σε κάθε ομάδα παρουσίασαν παρόμοιες βελτιώσεις στο άγχος και τη συνολική λειτουργικότητα.

Υπήρξε ωστόσο μια σημαντική διαφορά: Οι άνθρωποι που έλαβαν τη θεραπεία μέσω μηνυμάτων παρέμειναν σε αυτήν κατά μέσο όρο 7,8 εβδομάδες, πολύ περισσότερο από τις 4,9 εβδομάδες κατά μέσο όρο στην ομάδα της τηλεδιάσκεψης.

Όλα τα συμπεράσματα «θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στην πρόσβαση στην παραδοσιακή ψυχοθεραπεία», κατέληξαν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ανείπωτη θλίψη σε ΔΕΦΑ και ΑΗΚ – Πέθανε ο Αντώνης Πατσαλής - «Ξεχώρισε για την απλότητα, τη θετικότητα και την εργατικότητά του »

• «Μάστιγα» η φτώχεια: 1 στα 10 νοικοκυριά στην ΕΕ δεν τρέφονται σωστά - Τι ισχύει στην Κύπρο

• Άγριος καυγάς στη Λεμεσό: Τραυματίστηκε 16χρονος - Χειροπέδες σε τρεις νεαρούς

• Μας χρειάζεται ο μικρός Νεόφυτος: Ψάχνει δότη μυελού των οστών - Έκκληση για βοήθεια

• Power of Love: Έμαθε για την αρρώστια και ξέσπασε σε κλάματα - «Με ειδοποίησαν ότι πεθαίνει»

• Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο κέρδισε τις εκλογές, αλλά καταγγέλλει ότι επιχειρείται «πραξικόπημα»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Σύντομα εξελίξεις στο Κυπριακό, είμαστε πανέτοιμοι»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Σύντομα εξελίξεις στο Κυπριακό, είμαστε πανέτοιμοι»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τους αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό, κατά την οποία τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και άλλα θέματα που αφορούν πολιτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top