ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

ΕΤΥΦΑγαμε: 4 λόγοι που το (Βασιλικό) σκάνδαλο του τερματικού μπορεί και να ωφελήσει την Κύπρο

ΕΤΥΦΑγαμε: 4 λόγοι που το (Βασιλικό) σκάνδαλο του τερματικού μπορεί και να ωφελήσει την Κύπρο

Το φιάσκο με το τερματικό, που εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της τελευταίας δεκαετίας, όχι μόνο φέσωσε τους Κύπριους πολίτες με 200 εκατ. (μέχρι στιγμής) αλλά θέτει σε κίνδυνο και άλλα τεράστιας σημασίας έργα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Όμως παρουσιάζει και κάποια οφέλη στην κυπριακή κοινωνία, σε ένα μάλλον πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο που φέρει την ανεπίσημη ονομασία “παρηγοριά στον άρρωστο”. Ας δούμε τα σημαντικότερα από αυτά.

1. Ενεπλάκη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οπότε μπορεί και να αποδοθεί δικαιοσύνη

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία συστάθηκε πρόσφατα όταν κάποια κράτη-μέλη παραέγιναν λαίμαργα με τα ευρωπαϊκά κονδύλια και έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τη διερεύνηση της διασπάθισής τους πάντα σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές αλλά -το πιο σημαντικό- ΧΩΡΙΣ να απαιτείται η συγκατάθεσή τους ή να έχουν τη δυνατότητα παρεμπόδισης των ερευνών. Για τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας έχει αποσπαστεί στη Νομική Υπηρεσία η Εισαγγελέας Άντρη Κωνσταντίνου η οποία ξεκίνησε ουσιαστικά από τον περασμένο Μάρτιο ποινική έρευνα για πιθανή διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία εισέπραξε η Κυπριακή Δημοκρατία ως ευρωπαϊκή χορηγία για την κατασκευή του τερματικού. Και το καλύτερο; Το κάνει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν και η ανακριτική ομάδα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που έχει αναλάβει τις έρευνες δουλεύει για λογαριασμό της - και κατ’ επέκταση της Ευρ. Εισαγγελίας. Όχι για τους ανωτέρους τους και σίγουρα όχι για τη Νομική Υπηρεσία. Τώρα, αν μπορούσε να συμβεί αυτό για όλες τις υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα μας...

 

2. Καταρρέει η (μάλλον θλιβερή) απόπειρα ξεπλύματος του Τέως

Η στήλη το είχε γράψει πριν ακόμα ο Νίκαρος γίνει Τέως: Ακόμα δεν είδαμε τις πραγματικές επιπτώσεις της διαβόητης δεκαετίας Αναστασιάδη, θα σκάσουν στα χέρια των επόμενων (όπως το παιχνίδι με τη “βόμβα” που αλλάζει χέρια) και θα τις πληρώνουμε για πάρα πολύ καιρό. Χρυσά διαβατήρια, μαύρο βαν, παράνομο ιχθυοτροφείο, φιάσκο μαρίνας Λάρνακας, θάψιμο Κυπριακού στο Κραν Μοντανά, αποδόμηση Γενικού Ελεγκτή, διορισμός πρώην Υπουργών σε θέσεις-κλειδιά και τώρα το υπερσκάνδαλο του τερματικού που θα μας φεσώσει με δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες) εκατομμύρια - και είναι μόνο αυτά που έρχονται πρώτα και εύκολα στο μυαλό χωρίς να το πολυσκεφτείς. Ο Τέως παίρνει σβάρνα τα media φωνάζοντας ότι είναι “άμωμος κι αμόλυντος” (τη μόνη άμωμη που γνωρίζουμε είναι η σύλληψη αλλά πού τέτοια τύχη) και κατηγορώντας τον Δρουσιώτη και τα βιβλία του αλλά χωρίς φυσικά να εμβαθύνει σε όλα τα υπόλοιπα που βγαίνουν τώρα στη φόρα ένα-ένα όπως τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή. Το αν ο Αναστασιάδης είναι ένοχος προσωπικά για οτιδήποτε, γι’ αυτό θα αποφανθούν οι έρευνες που διεξάγονται σε βάρος του. Γεγονός είναι πάντως ότι ως επικεφαλής της προηγούμενης κυβέρνησης φέρει ακέραια την ευθύνη για κάθε λάθος, αστοχία, παρατυπία, σκοπιμότητα, φιάσκο και επιπολαιότητα που έγινε στη βάρδια του - και θα πληρώνουν μέχρι και οι επόμενες γενιές.

3. Αμφιβάλλει πλέον κανείς ότι η κυβέρνηση είναι, αν όχι χειρότερη, φυσική συνέχεια της προηγούμενης;

Διαπραγματεύτηκαν με τους Κινέζους και οδήγησαν την υπόθεση του τερματικού σε φιάσκο. Γνώριζαν εδώ και μήνες ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διεξάγει έρευνα για τα εκατομμύρια που φαγώθηκαν και προσπάθησαν να το κουκουλώσουν προσπαθώντας άτσαλα στο παρασκήνιο να σταματήσουν την έρευνα. Όταν τελικά βγήκε στη φόρα προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, αποποιήθηκαν κάθε ευθύνης και ψέλλισαν κάτι ανόητες δικαιολογίες ότι καλά δεν είπαν κάτι για να μην θεωρηθεί παρέμβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις έρευνες (κάτι που δεν ευσταθεί καθώς δεν έχει καν αυτή τη δυνατότητα) και ότι δεν υφίσταται κουκούλωμα από τη στιγμή που η κυβέρνηση συμμετέχει στις έρευνες (επίσης μεγάλη μπούρδα καθώς δεν έχει την παραμικρή εμπλοκή). Η διαπραγμάτευση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, ως υπεύθυνος δεν κατονομάζεται πάλι κανείς (παρά μόνο κατηγορούν τους κινεζικούς κολοσσούς ότι μας εκμεταλλεύονται) και το plan B της κυβέρνησης είναι η ενοικίαση(!) πλωτής μονάδας με κόστος έως μισό εκατομμύριο την ημέρα(!) που θα... τρομάξει τους Κινέζους και θα μας δώσουν άρον άρον πίσω τον “Προμηθέα” (ο οποίος παραμένει, ταιριαστά, Δεσμώτης στη Σαγκάη). Μιλάμε για το φιάσκο του αιώνα, σε βαθμό που ο Χριστοδουλίδης σκέφτεται ακόμα και να λύσει όπως-όπως το Κυπριακό μπας και μετατεθεί εκεί η κουβέντα.

4. Τώρα φάνηκε (περισσότερο) η αξία του Γενικού Ελεγκτή

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ξεκίνησε μετά τη δημοσίευση, στις 19 Ιανουαρίου 2024, έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχετικά με πιθανές παραβάσεις κατά τη διαδικασία σύναψης σύμβασης και την εκτέλεση της δημόσιας σύμβασης για το έργο, για την οποία κατηγορήθηκε από τα εγχώρια παπαγαλάκια ότι “εμποδίζει την ανάπτυξη του τόπου” και “μετατρέπεται σε φερέφωνο των Κινέζων”. Για ακόμα μία φορά ο Γενικός Ελεγκτής επισήμανε τις παρατυπίες και προειδοποιούσε για τους κινδύνους και για ακόμα μία φορά όχι μόνο δεν εισακούστηκε αλλά λοιδορήθηκε, κατηγορήθηκε και μεθοδεύτηκε τεχνηέντως η διαδικασίας παύσης του που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μας έκανε να δακρύσουμε με τα λόγια του ο Μάριος που ανέβηκε το Σταυροβούνι γονατιστός - Εξηγεί τους λόγους σε νέα ανάρτηση του

• Περιστατικά θερμοπληξίας: Τα νεότερα με την κατάσταση της υγείας των τριών ατόμων – Στην εντατική οι δύο

• Τα ναρκωτικά «έστειλαν» στο κελί 28χρονο - Πόσα χρόνια θα «χάσει» από τη ζωή του

• Τρεις τραυματίες από τη σύγκρουση φορτηγού με τρένο με 130 επιβάτες στην Εύβοια - Δείτε φωτογραφίες

• Τραγωδία στα Τέμπη: Ποινική δίωξη για κακούργημα στην πρόεδρο της ΡΑΣ



Υπ. Ενέργειας: Σύντομα προσφορές για ολοκλήρωση του τερματικού - Νομικές διαδικασίες για ανάκτηση του FSRU

Υπ. Ενέργειας: Σύντομα προσφορές για ολοκλήρωση του τερματικού - Νομικές διαδικασίες για ανάκτηση του FSRU

Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου της έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή, παρά τον τερματισμό της σύμβασης με τη κινεζική κοινοπραξία και των ερευνών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, επανέλαβε την Τρίτη ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, σημειώνοντας ότι σύντομα η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) θα προχωρήσει σε ανοικτή διαδικασία προσφορών για την υλοποίηση του χερσαίου τμήματος και της προβλήτας του τερματικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top