LIKE ONLINE

Είναι η χαμένη Ατλαντίδα στις Κανάριους νήσους; Τι υποστηρίζει νέα μελέτη

Είναι η χαμένη Ατλαντίδα στις Κανάριους νήσους; Τι υποστηρίζει νέα μελέτη

Ένα τεράστιο θαλάσσιο βουνό στα ανοικτά των ακτών των Καναρίων Νήσων το οποίο βυθίστηκε στον ωκεανό πριν από εκατομμύρια χρόνια, μπορεί να ενέπνευσε τον θρύλο της Ατλαντίδας, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Το θαλάσσιο βουνό, που ονομάζεται Mount Los Atlantes, έχει τρία ανενεργά ηφαίστεια το καθένα με διάμετρο περίπου 50 χλμ. Οι βάσεις τους είναι περίπου 2 χλμ. από την επιφάνεια του ωκεανού, σύμφωνα με ερευνητές από το Ισπανικό Γεωλογικό και Μεταλλευτικό Ινστιτούτο (CSIC). Αυτά τα ηφαίστεια ήταν κάποτε μέρος ενός συμπλέγματος νησιών που βρίσκονταν ανατολικά του Λανζαρότε κατά την εποχή του Ηώκαινου (56 με 34 εκατομμυρίων χρόνια πριν), σύμφωνα με το CSIC.

«Κάποτε υπήρχαν νησιά τα οποία βυθίστηκαν και βυθίζονται ακόμα, σύμφωνα με τον θρύλο της Ατλαντίδας… Αυτή θα μπορούσε να είναι η προέλευση του θρύλου», δήλωσε ο γεωλόγος και συντονιστής του έργου Λούις Σομόζα.

Στη νέα έρευνα, μια ομάδα γεωλόγων στο Sarmiento de Gamboa, ένα ωκεανογραφικό σκάφος του CSIC, χρησιμοποίησε ένα προηγμένο όχημα τηλεχειρισμού (ROV) για να ερευνήσει τα νερά σε βάθος 2,5 χιλιόμετρων προκειμένου να διερευνήσει την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή. Το ROV διέθετε κάμερες υψηλής ανάλυσης 5K και ρομποτικούς βραχίονες για δειγματοληψία στον βυθό της θάλασσας καθώς και αισθητήρες αερίων για την αναζήτηση ενδείξεων διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στο νερό.

Οι ερευνητές εξερεύνησαν τον βυθό γύρω από το αρχιπέλαγος από τις 27 Ιουνίου έως τις 6 Αυγούστου, αναζητώντας σημάδια μάγματος και υποβρύχιας ηφαιστειακής δραστηριότητας που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τον πληθυσμό της Ισπανίας στο μέλλον. Αξιολόγησαν επίσης τον σχηματισμό υποβρύχιων ορυκτών σε τέτοιες ακραίες συνθήκες καθώς και τα επίπεδα μικροοργανισμών στο νερό που προάγουν το σχηματισμό μετάλλων όπως το μαγγάνιο, το κοβάλτιο και τα φωσφορικά άλατα, τα οποία είναι σημαντικά για την ενεργειακή μετάβαση.

Η πρόσφατη υποβρύχια ρομποτική έρευνα αποκάλυψε πλούσια ζωή στον πυθμένα της θάλασσας με ηφαιστειακές ροές που σχηματίζουν δέλτα λάβας. Μερικά από αυτά τα κανάλια λάβας θα μπορούσαν να έχουν βάθος περίπου 1,2 χλμ.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης στοιχεία ότι η υποβρύχια ζωή «αναγεννιέται» στην περιοχή μετά από πρόσφατες ηφαιστειακές εκρήξεις. Συγκεκριμένα, δίπλα στα υποβρύχια ηφαίστεια, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε νέους κοραλλιογενείς κήπους και σφουγγάρια καθώς και περιοχές καλυμμένες με βακτήρια.

ΠΗΓΗ: Independent/ertnews.gr

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία Helios: Ένα «προβληματικό» αεροσκάφος και ένα σοβαρό λάθος

• Θα ψήσετε στην εξοχή τον Δεκαπενταύγουστο; Αυτοί είναι οι εκδρομικοί χώροι που μπορείτε να πάτε – Όλες οι πληροφορίες

• Σας έστειλε μήνυμα «γνωστός» στο facebook; Τι να προσέξετε για να μην χάσετε τον λογαριασμό σας

• Εφραίμ Χρήστου: To τσιαττιστό του για την Β’ φάση της Εισβολής - «Ήντα πόνος, έντα κλάμα…» - Δείτε βίντεο

• Σε φάση… «υποψηφίου» βρίσκεται ακόμη ο Φειδίας Παναγιώτου - Ποιος Κύπριος ευρωβουλευτής τον ξεπερνάει σε ακόλουθους στο «Χ» – Φωτογραφία

• Μαρία Κορτζιά: Φόρεσε matching ρούχα στους γιους της - Δείτε τις γλυκές φωτογραφίες



ΥΠΕΞ:  «Ας τερματίσουμε την κατοχή και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά»

ΥΠΕΞ: «Ας τερματίσουμε την κατοχή και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά»

Ας τερματίσουμε την κατοχή, ας γιατρέψουμε τις πληγές και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά, τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος με αφορμή την 50ή επέτειο από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top