ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Gymnich: Οι προσδοκίες της Λευκωσίας και το νέο παραλήρημα του Σουλτάνου

Το Gymnich: Οι προσδοκίες της Λευκωσίας και το νέο παραλήρημα του Σουλτάνου

Το Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ λαμβάνει θετικό πρόσημο από τη Λευκωσία, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της  για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων στο Κυπριακό, κυρίως για τη δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ ύστερα από το γεύμα εργασίας με τον Τούρκο ΥΠΕΞ - ο οποίος για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια προσκλήθηκε σε άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ - ότι «εκφράσαμε την αλληλεγγύη της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις της Κύπρου και τη βούλησή μας, να αναζητήσουμε λύση μέσω πολιτικού διαλόγου».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε τη σημασία να συνεχιστεί ο διάλογος ΕΕ- Τουρκίας όμως με διασύνδεση με το Κυπριακό. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, κατά το άτυπο συμβούλιο, αναγνωρίστηκε η εποικοδομητική στάση που επιδεικνύει η Κυπριακή Δημοκρατία και που επέδειξε και ως προς την πρόσκληση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών να παραστεί φιλοξενούμενος σε αυτό το άτυπο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων.

Ενώπιον του άτυπου συμβουλίου, ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποσύνδεση του κυπριακού από την όποια πρόοδο μπορεί να προκύψει στο ζήτημα των ευρωτουρκικών.   

Το Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ μπορεί να άφησε το αποτύπωμά του, σε ότι αφορά τις θέσεις Ευρωπαίων( διότι δεν συμφωνούν και οι 27) σε ότι αφορά τη διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά, ωστόσο ο Χακάν Φιντάν δεν έκανε καμία αναφορά στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας. Το αντίθετο μάλιστα, προσπάθησε να αποσυνδέσει το κυπριακό από τα ευρωτουρκικά, λέγοντας πως «η σύνδεση του κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δεν θα φέρει αποτέλεσμα». Απέφυγε να αναφερθεί σε λύση δύο κρατών, εξέφρασε ωστόσο την άποψη της Άγκυρας ότι στο νησί υπάρχουν δύο κυρίαρχες ίσες οντότητες, οι οποίες θα πρέπει να συνεργαστούν και να μην επηρεάσουν τα ευρωτουρκικά. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ είναι προς το συμφέρον.  

 

Αθήνα και Λευκωσία αναμένουν τη στάση της τουρκικής πλευράς

Το Gymnich ανήκει στο παρελθόν πλέον και παρά την ικανοποίηση που εκφράζει η Κυβέρνηση, αναμένονται αποτελέσματα στην πράξη. Λευκωσία και Αθήνα αναμένουν τα επόμενα βήματα από τον ΓΓ του ΟΗΕ εάν δηλαδή θα προσκαλέσει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ σε μια συνάντηση στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε περίπου δύο εβδομάδες. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης είπε πως «η κυπριακή πλευρά με την οποία βρισκόμαστε σε πλήρη συνεννόηση και σύμπνοια έχει μια πολύ δημιουργική στάση. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει επανειλημμένως τονίσει ότι θα καθίσει να συζητήσει στο πλαίσιο μιας βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αναμένουμε τη στάση της τουρκικής πλευράς».

 

Νέο εθνικιστικό παραλήρημα Ερντογάν

Την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος Πρόεδρος σε ένα νέο εθνικιστικό παραλήρημα έκανε αναφορά στην υπεράσπιση της Γαλάζιας Πατρίδας. Σε ομιλία που παραχώρησε σε απόφοιτους της Σχολής Ναυτικού Πολέμου, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως «θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα. Δεν θα επιτρέψουμε το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων να παραβιάζεται. Στο Αιγαίο, στη Μαύρη Θάλασσα και στην ανατολική Μεσόγειο, θα το εφαρμόσουμε με αποφασιστικότητα, ανεξάρτητα από το ποιος λέει ό,τι λέει».  Ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε τη δική του απάντηση απέναντι στην ΕΕ λέγοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους της έχοντας μόνο την κατεύθυνσή της, προς τη Δύση. «Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να κάνουμε μια επιλογή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Αντιθέτως, πρέπει να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με αυτούς και με άλλους οργανισμούς στο πλαίσιο μιας συνθήκης αμοιβαίου οφέλους».

Η Λευκωσία απέδειξε στην πράξη ότι επιζητεί την επανεκκίνηση του διαλόγου για το κυπριακό, εντός του πλαισίου των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, προσβλέποντας στο ορόσημο του Σεπτεμβρίου και σε μια ενδεχόμενη τριμερή συνάντηση. Για την ώρα, το τοπίο είναι αρκετά θολό σε ότι αφορά τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Mερική απασχόληση: Δικαιούται την ίδια ετήσια άδεια με εργοδοτούμενο που εργάζεται με πλήρη ωράριο;

• Θρίλερ με ομήρους της Χαμάς: Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τα ονόματα έξι νεκρών - Εντοπίστηκαν σε σήραγγα στη Ράφα

• Αλλάζει ο καιρός: Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες περιλαμβάνει το «καιρικό μενού»

• Καλωσορίζει το φθινόπωρο το Netflix - Oι σειρές και οι ταινίες του Σεπτέμβρη που θα ικανοποιήσουν όλα τα γούστα

• Ανδρέας Γεωργίου - Σιμώνη Χριστοδούλου: Σήμερα γάμος γίνεται - Το παθιασμένο φιλί στο ξέφρενο πάρτι σε καράβι

• BBC: Ρωσική αντεπίθεση απειλεί να εκμηδενίσει την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top