ΥΓΕΙΑ

Φακίδες: Γιατί εμφανίζονται και πότε μπορεί να γίνουν επικίνδυνες για την υγεία σου

Φακίδες: Γιατί εμφανίζονται και πότε μπορεί να γίνουν επικίνδυνες για την υγεία σου

Τι είναι οι φακίδες και γιατί εμφανίζονται;

Οι φακίδες είναι μικρές, καφέ ή κοκκινωπές κηλίδες στο δέρμα. Εμφανίζονται συνήθως σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, τα χέρια, η πλάτη ή το στήθος.

Η αιτία των πανάδων είναι η υπερπαραγωγή μελανίνης, μια χρωστική ουσία που δίνει χρώμα στο δέρμα και στα μαλλιά σας.

Συνήθως είναι αβλαβείς, αλλά θα πρέπει να προσέχετε εάν αλλάζουν όψη με την πάροδο του χρόνου. Τα άτομα με φακίδες μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος.

Αυτό το άρθρο συζητά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις φακίδες, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών που τις προκαλούν και τρόπους για να τις εξασθενίσετε.


Τι προκαλεί τις φακίδες

Οι φακίδες προκαλούνται από υπερβολική ποσότητα μελανίνης. Η μελανίνη είναι μια χρωστική ουσία που παράγεται από τα κύτταρα του δέρματος που ονομάζονται μελανοκύτταρα και προστατεύει το δέρμα σας από την ηλιακή ακτινοβολία εμποτίζοντας και αντανακλώντας το υπεριώδες φως (UV). Η μελανίνη είναι αυτή που δίνει το χρώμα στα μαλλιά, το δέρμα και τα μάτια σας.

Τα άτομα με πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα παράγουν περισσότερη μελανίνη στον ήλιο, πράγμα που σημαίνει ότι αντί να μαυρίσουν, αναπτύσσουν φακίδες.


Τι αυξάνει την πιθανότητα σας για φακίδες

Το να περνάτε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο για πανάδες. Οι φακίδες είναι επίσης γενετικές, οπότε αν οι γονείς σας είχαν φακίδες, μπορεί να τις έχετε και εσείς.


Το να έχετε πιο ανοιχτό δέρμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε πανάδες. Γι αυτό και άτομα με φυσικά ξανθά ή κόκκινα μαλλιά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Οι φακίδες σκουραίνουν ως απόκριση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Για να περιοριστεί η εμφάνισή τους, οι ειδικοί συνιστούν τον περιορισμό της έκθεσης στον ήλιο και τη χρήση αντηλιακών, καπέλων και προστατευτικών ενδυμάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Είναι επικίνδυνες οι φακίδες;

Οι φακίδες γενικά δεν είναι επικίνδυνες. Ωστόσο, επειδή υποδηλώνουν βλάβη που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος . Θα πρέπει να παρακολουθείτε τις φακίδες που αλλάζουν σε χρώμα ή μέγεθος και να αναφέρετε αυτές τις αλλαγές στον γιατρό σας. Επίσης μερικές φορές, οι φακίδες συγχέονται με κρεατοελιές, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι καρκινικές.

Τόσο οι κρεατοελιές όσο και οι φακίδες τείνουν να επηρεάζουν άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Ωστόσο, πρόκειται για διαφορετικούς τύπους βλαβών.

Οι κρεατοελιές είναι συχνά μεγαλύτερες από τις φακίδες. Τείνουν να ανασηκώνονται από την επιφάνεια του δέρματος, ενώ οι φακίδες είναι επίπεδες. Οι κρεατοελιές μπορούν να εμφανιστούν μόνες τους ή σε ομάδες και έχουν χρώμα από σκούρο καφέ έως ροζ. Σε αντίθεση με τις φακίδες, οι κρεατοελιές μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα σας.

Θα πρέπει να επισκέπτεστε έναν γιατρό κάθε φορά που οι φακίδες ή οι κρεατοελιές σας αλλάζουν εμφάνιση. Οι βλάβες που παρουσιάζουν ορισμένα χαρακτηριστικά θα πρέπει επίσης να ελέγχονται για να αποκλειστεί το μελάνωμα.

Μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνιση περισσότερων φακίδων;
Η έκθεση στον ήλιο είναι το κύριο πράγμα που πρέπει να αποφύγετε εάν θέλετε να αποτρέψετε τις φακίδες. Μερικές συμβουλές για την προστασία του δέρματός σας από τις ακτίνες UV περιλαμβάνουν:

Αποφύγετε να βρίσκεστε στον ήλιο τις ώρες αιχμής 10 π.μ. και 4 μ.μ
Φοράτε αντηλιακά ρούχα σε εξωτερικούς χώρους, όπως καπέλα, γυαλιά ηλίου, πουκάμισα με μακριά μανίκια και παντελόνια.

Εφαρμόστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με παράγοντα προστασίας (SPF) 30 ή μεγαλύτερο σε εξωτερικούς χώρους.

Επαναλάβετε το αντηλιακό τουλάχιστον κάθε δύο ώρες, ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες.

Αποφύγετε οποιαδήποτε μορφή μαυρίσματος, συμπεριλαμβανομένων των σολάριουμ.

Οι φακίδες είναι γενικά αβλαβείς, αλλά θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν μια φακίδα αλλάξει σχήμα ή φαίνεται ασυνήθιστη με οποιονδήποτε τρόπο.

Πηγή: gazzetta.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Helen Mazlou: «Δεν γνώριζα τον Χριστό, τώρα δεν αλλάζω με τίποτα αυτή τη ζωή» - Όσα αναφέρει η 23χρονη TikToker που έγινε μοναχή - Βίντεο

• Αυτές οι λοιμώξεις έκαναν την εμφάνιση τους μετά το «πρώτο κουδούνι» - Πότε ένα παιδί πρέπει να μένει στο σπίτι

• Disney+: Όλα όσα θα δούμε στην πλατφόρμα τον Σεπτέμβριο

• ΟΚΥπΥ: Απαντά για τον γιατρό που λαμβάνει υπερωρίες τριπλάσιες του μισθού του - «Φέρνει εισοδήματα πέραν των 3 εκατομμυρίων»

• Ταυτοποιήθηκε η σορός που εντοπίστηκε στην Αγία Νάπα – Ανήκε σε πρόσωπο που είχε δηλωθεί ελλείπον

• Δανάη Παππά - Λάμπρος Λάζαρης: Ο πραγματικός λόγος που χώρισαν μετά από 6 χρόνια σχέσης



Interconnector: Το Υπουργικό ενέκρινε 25 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος μέχρι το 2029 - Όσα ανέφερε ο Υπ. Ενέργειας – Βίντεο

Interconnector: Το Υπουργικό ενέκρινε 25 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος μέχρι το 2029 - Όσα ανέφερε ο Υπ. Ενέργειας – Βίντεο

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης (GSI), ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Παπαναστασίου, το απόγευμα της Τρίτης. Η απόφαση οριστικοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top