ΥΓΕΙΑ

Νέα σοκαριστική μελέτη: Λιγότερες από πέντε ώρες ύπνου «βαραίνουν» την καρδιά

Νέα σοκαριστική μελέτη: Λιγότερες από πέντε ώρες ύπνου «βαραίνουν» την καρδιά

Οι μόνο πέντε ώρες ύπνου στο 24ωρο, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς, ειδικά αν αυτές οι ώρες είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο ύπνος μόλις πέντε ώρες την ημέρα έχει επίπτωση τον καρδιακό ρυθμό.

Η μελέτη διεξήχθη με τη συμμετοχή 26 ενηλίκων, χωρίς προβλήματα υγείας. Οι μισοί κοιμόντουσαν τις κανονικές ώρες, ενώ οι άλλοι μισοί την ημέρα, όπως συμβαίνει με τους εργαζόμενους σε βάρδιες.

Οι ερευνητές μετρούσαν τακτικά την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό των εθελοντών κατά τη διάρκεια της ημέρας, μαζί με τη διαφορά στα διαστήματα μεταξύ του ενός καρδιακού παλμού και του επόμενου και των επιπέδων νορεπινεφρίνης, μιας από τις ορμόνες του στρες, στα ούρα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Hypertension, η αρτηριακή πίεση δεν άλλαξε -ίσως λόγω της μικρής διάρκειας του πειράματος- αλλά ο καρδιακός ρυθμός αυξήθηκε σε όλους τους εθελοντές.

Η ομάδα που κοιμόταν την ημέρα παρουσίασε πιο έντονες αλλαγές: τα επίπεδα νορεπινεφρίνης ήταν υψηλότερα και η μεταβολή του καρδιακού ρυθμού ήταν χαμηλότερη τη νύχτα, όταν ήταν ξύπνιοι.

«Αυτό το τελευταίο στοιχείο θεωρείται δείκτης αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου», εξηγεί η Dr. Daniela Grimaldi από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern Feinberg.

Οι ερευνητές ανησύχησαν και με αυτό που επισήμαναν στο φυσιολογικό στάδιο του επανορθωτικού ύπνου σε όλους, αλλά ακόμη περισσότερο σε όσους κοιμόντουσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν αρκούν λοιπόν πέντε ώρες, αλλά τι να κάνουν αυτοί που αναγκάζονται να δουλεύουν τη νύχτα;

Η Daniela Grimaldi προτείνει στους εργαζόμενους με βάρδιες να τρώνε υγιεινά, να ασκούνται και να κοιμούνται όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν όλοι οι άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Πηγή: ATSH/ertnews.gr - Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το επικό σχόλιο του Χριστόφορου Τορναρίτη σε ανάρτηση του Φειδία - Δείτε φωτογραφία

• Τζορτζ Μπάλντοκ: Πνιγμός η αιτία θανάτου σύμφωνα με τη νεκροτομή - Η επίσημη ενημέρωση

• Τυφώνας Milton: Αστροναύτης κατέγραψε την πορεία του από το διάστημα

• Νέα απάτη μέσω WhatsApp - Έτσι παριστάνουν την Αστυνομία - Τι να προσέξετε

• Πότε έρχεται η νέα μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο – Ο λόγος που δεν έγινε αισθητή ακόμα στην Κύπρο – Οικονομολόγος στο «Τ»

• Δρ. Καραγιάννης στο «Τ»: Πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου, πώς μεταδίδεται και ποια τα συμπτώματα - Πρέπει να ανησυχούμε;

• Πέθανε γνωστός Έλληνας ηθοποιός - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο



«Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ - Χωρίς τέλος η κόντρα

«Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ - Χωρίς τέλος η κόντρα

«Πηγαινοέρχονται» οι ανακοινώσεις Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ, με την κόντρα μεταξύ τους να μην έχει τέλος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top