ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χειμερινός τουρισμός στην Κύπρο - Οι πρώτες ενδείξεις και οι επιπτώσεις από την κρίση στη Μ. Ανατολή

Χειμερινός τουρισμός στην Κύπρο - Οι πρώτες ενδείξεις και οι επιπτώσεις από την κρίση στη Μ. Ανατολή

Διαχρονικός στόχος του Κράτους και των τουριστικών φορέων είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και να καταστεί το νησί μας ολόχρονος προορισμός.

Εμπόδιο σε αυτόν τον στόχο είναι μεταξύ άλλων και η κρίση στη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας στο ThemaOnline, o Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, δήλωσε πως «δεν μπορούμε να μιλούμε για ουσιαστική τουριστική εισροή αυτή τη στιγμή ελέω και της κατάστασης στην ευρύτερη γεωπολιτική σφαίρα».

Πρόσθεσε, «φαίνεται από τις πρώτες ενδείξεις ότι θα είναι μια αντανάκλαση της αντίστοιχης περσινής περιόδου, μια ‘μέτρια’ κατάσταση που δεν επιτρέπει να παραμείνουν περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες ανοιχτές παρά κλειστές».

«Ελπιδοφόρο φως» από τα χριστουγεννιάτικα χωριά

«Ευελπιστούμε ότι και φέτος ο θεσμός των Χριστουγεννιάτικων Χωριών θα βοηθήσει τον εσωτερικό τουρισμό αλλά και από το εξωτερικό. Πρέπει να γνωρίζει ο ξένος τουρίστας ότι μπορεί να βρει τέτοιες εκδηλώσεις στην Κύπρο και να θέσει το νησί μας ως επιλογή για τις χριστουγεννιάτικες του διακοπές. Μπορεί να μην έχουμε το χιόνι που έχουν οι Άλπεις, έχουμε όμως πολύ καλές θερμοκρασίες και το φθινόπωρο και τον χειμώνα», ανέφερε.

(από το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στα Λεύκαρα)

«Εις βάθος πενταετίας»

Σύμφωνα με τον Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη, σημαντικό ρόλο στο να παραμείνουν περισσότερα τουριστικά καταλύματα ανοικτά τον χειμώνα θα παίξει το πενταετές Σχέδιο Κατάρτισης Εργαζομένων σε Ξενοδοχειακές Μονάδες που βρίσκονται σε ολική ή μερική αναστολή εργασιών κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Μαρτίου και Ιανουαρίου-Μαΐου (για τα ξενοδοχεία ορεινών θερέτρων).

Σκοπός του Σχεδίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας είναι η παροχή ευκαιριών κατάρτισης στους εργαζόμενους των εν λόγω ξενοδοχειακών μονάδων, με απώτερο στόχο τη βελτίωση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων και, κατ’ επέκταση, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου. Σύμφωνα με το Σχέδιο, εάν οι ξενοδοχειακές μονάδες επιλέξουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και κατά την περίοδο που συνήθιζαν να αναστέλλουν τις εργασίες τους τα προηγούμενα χρόνια, τότε το επίδομα ανεργίας, που κανονικά θα παρεχόταν στους εργαζόμενους, θα παρέχεται στην ξενοδοχειακή μονάδα ως επίδομα κατάρτισης, ενώ η ξενοδοχειακή μονάδα θα καταβάλλει τον πλήρη μισθό στον εργαζόμενο.

«Ευελπιστούμε ότι το Σχέδιο θα αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό και θα μπο΄ρουμε σιγά-σιγά να χτίσουμε αυτό που λέμε χειμερινός τουρισμός. Είναι κάτι που βλέπουμε να γίνεται εις βάθος πενταετίας», σημείωσε ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ.

Καλός ο Οκτώβριος παρόλες τις προκλήσεις

Ικανοποίηση φέρνει ο Οκτώβριος ο οποίος κινήθηκε στα περσινά νούμερα παρόλες τις προκλήσεις που υπάρχουν. «Σίγουρα οι καλές καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. Η τουριστική ροή προέρχεται από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης - Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία - και την Πολωνία, καθώς και Σκανδιναβικές χώρες. Υπάρχει και μια μικρή ροή από Λίβανο και Ισραήλ», κατέληξε ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χωρίς τέλος το θρίλερ με τα νεκρά βρέφη στην Ελλάδα - Τα ερωτήματα και το ξέσπασμα της 24χρονης που λέει «δεν είμαι η νέα Πισπιρίγκου»

• Στα χέρια της Αστυνομίας άλλος ένας για την επίθεση εναντίον ντελιβερά στη Λεμεσό

• Τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ: Φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείων - Δείτε βίντεο

• Φωτογραφίσεις μαθητών στο σχολείο και στις σχολικές γιορτές: Υπάρχει δικλείδα ασφαλείας προσωπικών δεδομένων για τα παιδιά;

• Αντώνης Αβούρης: Ο Κύπριος που αναδείχθηκε ως ο καλύτερος νεαρός chef της Γαλλίας μιλά στο «Τ»

• Μαυρίκιος Μαυρικίου-Ιλάειρα Ζήση: Το πρώτο ταξίδι της κόρης τους στην Ελλάδα - Το βίντεο από το αεροπλάνο



Ανάλυση: Πώς φτάσαμε να μιλάμε για συνομοσπονδία - It takes two to tango

Ανάλυση: Πώς φτάσαμε να μιλάμε για συνομοσπονδία - It takes two to tango

Το 2017 στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκοουτέρες σε μία από τις δηλώσεις του τότε, έλεγε ότι το πώς θα ζήσουν οι Ε/κ και οι Τ/κ είναι ένα θέμα που αφορά τους ίδιους. Άλλωστε σε εκείνη τη διάσκεψη στην οποία «φτάσαμε πολύ κοντά στην πηγή, αλλά δεν διανύσαμε το τελευταίο μίλι» όπως λένε διάφοροι εδώ στο νησί, το ζητούμενο ήταν η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Από τότε μέχρι σήμερα, τα πράγματα κυλούσαν αργά και βασανιστικά, με το κυπριακό να παραμένει στάσιμο και χωρίς να υπάρχει καμία ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών, από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά και εντός του πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο και αυτό έγινε σαν «το μνήμα του Αγ. Νεοφύτου».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top