«Αν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, δεν αποκλείεται να δει κανείς το Ισλαμικό Κράτος να επεκτείνεται ως τα παράλια της Μεσογείου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νέα επικίνδυνη κατάσταση ακόμα και για την Κύπρο, καθώς οι τζιχαντιστές την περιλαμβάνουν στους χάρτες τους».
Αυτή ήταν μια από τις πολλές παραμέτρους που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση για το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, παρουσία δεκάδων διπλωματών, Κυπρίων και ξένων, καθώς και πολυπληθούς κοινού.
Ο πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους στην εισήγηση του αναφέρθηκε στην αποτυχία των πολιτικών και των πράξεων των βασικών παικτών στην περιοχή, καθώς και για την «μυωπική» πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κύπρο, που είχε ως αποτέλεσμα να περιορισθούν οι δυνατότητες δράσης του νησιού, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον καίριο ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.
« Πρώτη φορά η Κύπρος αντιμετωπίζει μια απειλή από την Ανατολή και όχι τόσο από τον Βορρά», ήταν το αρχικό σχόλιο του πρέσβη Λεωνίδα Παντελίδη, από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, που αναφέρθηκε εκτενώς στα σχέδια των φανατικών μουσουλμάνων να περιλάβουν την Κύπρο σε ένα μελλοντικό Χαλιφάτο. Μίλησε για την αναγκαιότητα να αλλάξει το αμυντικό δόγμα της Κύπρου, αυξάνοντας παράλληλα τις δαπάνες για την άμυνα, ιδιαίτερα στον τομέα του Πολεμικού Ναυτικού. Αναφέρθηκε στις ευεργετικές συμμαχίες Κύπρου – Αιγύπτου – Ελλάδας και Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας τονίζοντας όμως πως η Κύπρος πρέπει να εξετάσει την προοπτική και νέων συμμαχιών, ώστε να θωρακίσει καλύτερα την Ασφάλεια της. Υπέδειξε την ανάγκη μεγαλύτερης δραστηριοποίησης του διπλωματικού σώματος της Κύπρου, αφού , όπως είπε, πιστεύει ότι η διένεξη Ισραήλ – Παλαιστινίων πρέπει να διευθετηθεί το ταχύτερο δυνατό, ενώ κατέληξε επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος λόγω της στρατηγικής της θέσης στην περιοχή.
Ο Δρ. Φαρίντ Μιρμπαγκέρι, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, επιχείρησε ευρύτατη ανάλυση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, παρουσιάζοντας και αναλύοντας τις τέσσερις μεγάλες προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει. Αναφέρθηκε στην πολιτική του Ισλαμικού Κράτους επισημαίνοντας πως αυτό δε δείχνει την παραμικρή διάθεση για συμβιβασμό. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στο Μεσανατολικό», τόνισε. Μίλησε για την αναμέτρηση ανάμεσα στους Σουνίτες και τους Σιίτες, αλλά όπως είπε, αυτή μπορεί να αντιμετωπισθεί, «άλλωστε οι δύο πλευρές, τόσα χρόνια συνυπήρχαν ειρηνικά, χωρίς προβλήματα, δείχνοντας ανέχεια οι μεν για τους δε», ενώ εστίασε στις προσδοκίες των Κούρδων για ανεξάρτητο κράτος. «Αν ιδρυθεί ανεξάρτητο κουρδικό κράτος, τα δεινά στη Μέση Ανατολή θα είναι τεράστια. Αυτό το κράτος θα οδηγήσει την περιοχή σε νέα τραγωδία, καθώς θα είναι πηγή συνεχών εντάσεων αφού σχεδόν καμία χώρα στην περιοχή δεν θέλει την ύπαρξη του. Θα είναι καταστροφή», τόνισε. Τέλος αναφέρθηκε στην αραβοϊσραηλινή διένεξη που δε λέει να τελειώσει, μίλησε για την αναξιοπιστία της Αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια, που την ανυπαρξία της έρχεται τώρα να καλύψει η Ρωσία, ενώ δεν παρέλειψε να καυτηριάσει την παντελή απουσία, όπως είπε του ΟΗΕ . « Οι ανισότητες στον κόσμο μεγαλώνουν. Όμως τώρα οι φτωχοί χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας μπορούν να πληροφορηθούν εύκολα αυτά που απολαμβάνουν οι πλούσιοι και τα θέλουν και αυτοί. Και επιχειρούν να τα αποκτήσουν με δυναμικό τρόπο», κατέληξε.
Στην εκδήλωση τελευταία ομιλήτρια ήταν η Δρ. Φλόρενς Γκάουμπ, Ανώτερη Αναλύτρια στο Ινστιτούτο για Σπουδές Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υποστήριξε ότι παρά τα όσα δεινά της, η Μέση Ανατολή οικονομικά τουλάχιστον βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από ότι την προηγούμενη δεκαετία και αυτό οφείλεται κυρίως στην πολιτική της ΕΕ. «Στην ΕΕ αναρωτιόμαστε τι πρέπει να κάνουμε με το Ισλαμικό Κράτος», είπε. «Αλλά απάντηση ακόμα δεν έχουμε βρει. Η αποστολή επίγειων στρατιωτικών δυνάμεων δεν είναι πρόσφορη , γιατί αποδείχθηκε ότι η παρουσία τους προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση και οδηγεί στην ίδρυση ανταρτικών ομάδων. Πιστεύουμε ότι το αντάρτικο χρειάζεται πολιτική και όχι στρατιωτική λύση», τόνισε ενώ κατέληξε επισημαίνοντας το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας στους κόλπους των νέων της Μέσης Ανατολής , που τους οδηγεί σε απόγνωση και σε πράξεις βίας. «Στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας χάθηκαν τριάντα χρόνια ανάπτυξης. Πως κερδίζονται αυτά;» διερωτήθηκε.
Ακολούθησε σειρά ερωτήσεων από το κοινό. Τη συζήτηση διηύθυνε η κυρία Έλενα Ράφτη, επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής της Ασφάλειας, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πηγή: paideia-news
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 18 Νοεμβρίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις