Σημειώνεται ότι με τα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν, καθίσταται πιο αυστηρό το πλαίσιο επιβολής ποινών για την επιβολή πυρκαγιών ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, με βάση τις αρχές της αναλογικότητας των ποινών, μετά και τις μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ετών, που προκάλεσαν πρωτοφανούς έκτασης καταστροφή στην ύπαιθρο όλων των επαρχιών.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται θέσπιση αδικημάτων σε σχέση με το άναμμα φωτιάς και την πρόκληση πυρκαγιάς στην ύπαιθρο, εξουσία επιβολής εξώδικου προστίμου και καθορισμός του ύψους του εξώδικου προστίμου αναλόγως της περιόδου διάπραξης του αδικήματος, επιβολή χρηματικής ποινής η οποία να ισούται με το απαιτούμενο ποσό για σκοπούς κατάσβεσης της πυρκαγιάς ή περιβαλλοντικής αποκατάστασης της προκληθείσας ζημιάς, καθώς και έκδοση διαταγμάτων αναφορικά με την απαγόρευση της χρήσης εργαλείων, μηχανημάτων, συσκευών ή άλλου εξοπλισμού στην ύπαιθρο.
Επίσης, δύο από τα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν ρυθμίζουν το πλαίσιο για το άναμμα φωτιάς σε περιοχές εντός των ορίων ανάπτυξης των δήμων και κοινοτήτων αντίστοιχα, παρέχοντας εξουσία επιβολής εξώδικου προστίμου αναφορικά με τη διάπραξη των προβλεπόμενων αδικημάτων εντός των ορίων ανάπτυξης των δήμων και των κοινοτήτων, αντίστοιχα. Ακόμα, καθορίζεται το ύψους του επιβαλλόμενου εξώδικου προστίμου αναλόγως της περιόδου εντός του ημερολογιακού έτους κατά την οποία διαπράχθηκε το αδίκημα.
Το νομοσχέδιο που αφορά στις δασικές πυρκαγιές, μεταξύ άλλων προβλέπει καθορισμό των περιπτώσεων κατά τις οποίες επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς μέσα σε κρατικό δάσος, ενώ διαχωρίζει τα αδικήματα διακινδύνευσης από τα αδικήματα πρόκλησης πυρκαγιάς με ή χωρίς ζημιά. Ακόμα, θεσπίζει το αδίκημα χρήσης, χωρίς άδεια, εργαλείων, μηχανημάτων, συσκευών ή άλλου εξοπλισμού που κατά τη χρήση τους δύναται να προκαλέσουν πυρκαγιά, σε υπαίθριο χώρο μέσα σε κρατικό δάσος. Επίσης, παρέχει δυνατότητα έκδοσης απόφασης δικαστηρίου η οποία να αφορά την καταβολή ολόκληρου ή μέρους του ποσού που δαπανήθηκε για την καταστολή πυρκαγιάς.
Ο Αριστος Δαμιανού, Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, η οποία εξέτασε την πλειοψηφία των τροποποιητικών νομοσχεδίων, υπογράμμισε την ανάγκη για εφαρμογή προληπτικών μέτρων. «Είναι σημαντικό ότι σήμερα έχουμε ενώπιόν μας ένα αναβαθμισμένο βελτιωμένο και επικαιροποιημένο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με τις πυρκαγιές», είπε. Σημείωσε, δε, ότι είναι σημαντικό οι τοπικές αρχές, όπως και το κεντρικό κράτος, να προσπαθήσουν να ενημερώσουν τους πολίτες για το περιεχόμενο των νόμων, καθώς δραστηριότητες γεωργικής υφής αλλά και κοινωνικές δραστηριότητες επηρεάζονται από τις πρόνοιες των νομοθεσιών.
Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα που δεν ρυθμίζονται, αν και υπηρετείται ο στόχος ενισχυμένα, και σημείωσε ότι «για το υπόλοιπο των θέσεων μας που θεωρούμε ότι δεν έχουν ενσωματωθεί στην κείμενα αυτά θα επανέλθουν με προτάσεις».
Αρκετές ενστάσεις εξέφρασε ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, ο οποίος δήλωσε ότι θα καταψηφίσει όλα τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες. Είπε ότι με το τρόπο που είναι διατυπωμένα τα κείμενα, ακόμα και αν ανάψουν κάποιοι φωτιά για σούβλα, είναι πιθανό να τους τσιμπήσει ο νόμος διότι δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις του άρθρου στον Περί Δήμων Νόμο. Επίσης, έκανε λόγο για «εμμονή με τη μεγιστοποίηση των ποινών» και είπε ότι δεν «είναι δυνατόν να προβλέπουμε ποινή φυλάκισης πέντε ετών γιατί κάποιος επέταξε ένα αποτσίγαρο ή 25.000 ευρώ πρόστιμο». Σημείωσε, δε, ότι «αυξάνουμε τις ποινές, αλλά ποτέ δεν ασχοληθήκαμε να τιμωρήσουμε εκείνους που δεν εφαρμόζουν το νόμο» και πρόσθεσε ότι «βάζουμε στο ίδιο καζάνι έναν επιπόλαιο προφανώς νεαρό ο οποίος πετάει το αποτσίγαρό του αναμμένο, με αυτό που ανάβει φωτιές». Μάλιστα, στη δευτερολογία του ο κ. Ευσταθίου έκανε λόγο για «δρακόντειες νομοθεσίες» τις οποίες είπε ότι δεν προτίθεται να στηρίξει.
Αντίστοιχες ενστάσεις διατύπωσε κατά την τοποθέτησή του και ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, λέγοντας ότι «το πρόβλημα μας είναι ότι περνούμε νόμους, αλλά ουδόλως μας απασχολεί η εφαρμογή των νόμων». Έκανε λόγο για «εξοντωτικές ποινές», τις οποίες δε θα μπορούν να καταβάλουν απλοί υπάλληλοι, όπως είπε.
Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, είπε ότι και εκείνος θα καταψηφίσει όλα τα νομοσχέδια.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, είπε ότι θα στηρίξουν τα νομοσχέδια, αν και εξέφρασε επιφυλάξεις, λέγοντας ότι όπου εφαρμόστηκε αύξηση ποινών, υπήρξε και αύξηση περιστατικών που η νομοθεσία ήθελε να αποτρέψει.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης,, απαντώντας στον κ. Κουλία, υπενθύμισε ότι στην τελευταία πυρκαγιά είχε καταστραφεί μέσα σε μισή ώρα η ορεινή περιοχή Λάρνακας και Λεμεσού για έναν ανθρώπινο λάθος. «Ναι, είναι ένας τρόπος για να τους αποτρέπουμε, να φοβούνται ότι έχουν ευθύνες», είπε, υποστηρίζοντας την αυστηροποίηση ποινών. Σημείωσε, δε, ότι μετά τις πυρκαγιές ο κόσμος έφυγε και οι κοινότητες για παράδειγμα της ορεινής Λάρνακας έμειναν με 50, 60 ή 80 κατοίκους, γιατί έχουν καταστραφεί από ανθρώπινη αμέλεια. «Ναι οφείλουν να είναι αυστηρές η ποινές για να μπορέσουν να είναι αποτρεπτικές για να ξέρουν πως διαφυλάσσουν και τις περιουσίες του κράτους και τις περιουσίες των υπόλοιπων συμπατριωτών μας», επανέλαβε.
Εξάλλου, στη δευτερολογία του ο Άριστος Δαμιανού απηύθυνε έκκληση στους Βουλευτές να διαβάζουν προσεκτικά τα κείμενα που τίθενται προς ψήφιση. Υπενθύμισε, δε, ότι τον Ιούλιο του 2021 η πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό άφησε πίσω της κρανίου τόπο και πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε αμείλικτοι με αυτούς που καίνε την πατρίδα μας». Είπε ότι η ψήφιση των νόμων θα είναι μήνυμα για αποφασιστικότητα ενίσχυσης της πυρόσβεσης, αλλά και μήνυμα ότι η αμέλεια και η σκοπιμότητα είναι έγκλημα. «Δεν υπάρχει χειρότερη πράξη, ίσως εκτός από την εσχάτη προδοσία», είπε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, έκανε λόγο για ρεκόρ πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια, καθώς και για πολλά κενά σε εξοπλισμό και σε οικολογική συνείδηση. Εξέφρασε την άποψη ότι οι νόμοι θα συντείνουν στην αντιμετώπισή των πυρκαγιών, και ειδικά στην πρόληψη. Είπε ότι οι ποινές είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει και μία ορθή διαφώτιση και από τις τοπικές αρχές και από το κεντρικό κράτος, ούτως ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος. Εξέφρασε, τέλος, ευχαριστίες προς όλα τα μέλη του πυροσβεστικού σώματος και του τμήματος δασών αλλά και όλους τους συμβάλλουν στην κατάσβεση πυρκαγιών.
Νέα εποχή για προστασία των δασών μας η ψήφιση από τη Βουλή, λέει η Υπ. Γεωργίας
Η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου χαιρέτισε την ψήφιση από τη Βουλή των έξι τροποποιητικών νομοσχεδίων, λέγοντας ότι "δείχνει τον δρόμο σε μια νέα εποχή για την προστασία των δασών μας".
Σε ανάρτησή της στο 'Χ', η Υπουργός σημειώνει ότι "εκσυγχρονιζουμε και ενισχύουμε το νομικό πλαίσιο με αυστηρότερες ποινές, σαφή διαχωρισμό αδικημάτων και ενιαία αντιμετώπιση παραβάσεων, αποτρέποντας φαινόμενα ατιμωρησίας".
Μεταξύ άλλων αναφέρει, αυστηροποιούνται οι ποινές για εμπρησμούς και άλλες παραβιάσεις, διαχωρίζονται ξεκάθαρα τα αδικήματα με βάση τη σοβαρότητα και την πρόθεση, τερματίζεται η διαφορετική ποινική μεταχείριση όμοιων αδικημάτων από διαφορετικούς νόμους και επεκτείνεται η δυνατότητα εξώδικης ρύθμισης σε περισσότερες περιπτώσεις.
"Τα δάση μας αποτελούν ανεκτίμητο εθνικό πλούτο και η προστασία τους είναι υποχρέωση όλων μας" καταλήγει.