Προβλήματα, ελλείψεις, αδυναμίες και κενά στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας διαπίστωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ο οποίος επισκέφθηκε το κρατικό νοσηλευτήριο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια θα καταρρεύσουν εάν το Υπουργείο Υγείας δεν θεραπεύσει τις ελλείψεις, τις αδυναμίες και τα κενά που υπάρχουν στα επαρχιακά Νοσοκομεία.
Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου παρακάθισε σε σύσκεψη με την Διεύθυνση, το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «έτυχα μιας πλήρους ενημέρωσης για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να ανταποκριθούν στο υψηλό καθήκον για την παροχή σωστής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες».
Ωστόσο, συνέχισε έχει διαπιστώσει ότι «υπάρχει μια σειρά προβλημάτων και αδυναμιών που η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην επίλυση τους, θα οδηγήσει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας αλλά και τα υπόλοιπα επαρχιακά κρατικά νοσηλευτήρια σε υπαρξιακούς κινδύνους. Χρειάζονται άμεσα μέτρα και άμεσες αποφάσεις και κυρίως χρειάζεται να υπάρξει οριστική, αμετάκλητη και ανέκκλητη πολιτική απόφαση για την εισαγωγή του Εθνικού Σχεδίου Υγείας, με πρώτο θεμελιακό μέτρο την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, βεβαίως πάνω στη σωστή βάση για να μπορέσουν να αποτελέσουν πράγματι τους πυλώνες του ΓΕΣΥ».
Εχω επίσης διαπιστώσει, σημείωσε ο Γιαννάκης Ομήρου ότι «υπάρχουν μεγάλα προβλήματα που αφορούν σε προσωπικό, τόσο ιατρικό όσο και διοικητικό, γιατί είναι αδιανόητο ένα τέτοιο μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα να μην έχει προσωπάρχη, δηλαδή διοικητικούς λειτουργούς και να μην έχει οικονομικούς λειτουργούς και διευθυντές. Όλα αυτά αφορούν στο Υπουργείο Υγείας το ποίο θα πρέπει να σπεύσει να θεραπεύσει όλες αυτές τις αδυναμίες, τις ελλείψεις και τα κενά γιατί πραγματικά τα κρατικά νοσηλευτήρια θα κινδυνεύσουν με κατάρρευση» εάν δεν θεραπευθούν οι αδυναμίες, οι ελλείψεις και τα κενά.
Πρόσθεσε ότι «ορισμένες αποφάσεις που έχουν ληφθεί, απεδείχθη ότι δεν λειτουργούν, όπως είναι η κεντρικοποίηση ορισμένων εξετάσεων. Αυτό έχει οδηγήσει όχι σε επιτάχυνση αλλά σε μεγαλύτερες καθυστερήσεις τις διαδικασίες και αυτά βέβαια λειτουργούν εις βάρος των ασθενών και εις βάρος της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες».
Ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι «η υγεία είναι δικαίωμα του πολίτη και υποχρέωση της πολιτείας και η πολιτεία, μια σύγχρονη πολιτεία όπως θέλουμε να ονομάζουμε την κυπριακή πολιτεία, οφείλει να ανταποκριθεί σ’ αυτό το αξίωμα».
Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας Ευάγγελος Ευαγγέλου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για την επίσκεψη του στο δημόσιο νοσηλευτήριο και πρόσθεσε ότι «η επίσκεψη αυτή υποδηλεί το τρομερό ενδιαφέρον που έχει για τα κοινά και περισσότερο για τον τομέα της υγείας».
Πρόσθεσε ότι η συζήτηση που είχαν με τον κ. Ομήρου «αφορούσε τα προβλήματα, τις ελλείψεις και το τι μέλλει γενέσθαι για το ΓΝ Λάρνακας το οποίο ως επαρχιακό νοσηλευτήριο έχει τα δικά του προβλήματα και τις δικές του ελλείψεις. Το σημαντικό πρόβλημα που έχει το Νοσοκομείο Λάρνακας είναι η έλλειψη μηχανογραφικού συστήματος και η κατάλληλη στελέχωση του».
Είπε ακόμα ότι «το έργο που επιτελεί, κάτω από τις σημερινές συνθήκες εργασίας, το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και άλλο προσωπικό του Νοσοκομείου Λάρνακας, είναι πράγματι αξιοθαύμαστο, αφού με τα μέσα που διαθέτουμε και με τους περιορισμούς που έχουμε λόγω της οικονομικής κρίσης, η προσφορά όλων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας είναι πολύ σημαντική. Θα πρέπει» συνέχισε «να διαφυλάξουμε τον τομέα της υγείας σαν κόρη οφθαλμού».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως «με την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, τη σωστή στελέχωση, τη στενή συνεργασία που προσδοκούμε να έχουμε με το Υπουργείο Υγείας, τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες αλλά και τους βουλευτές, ευελπιστούμε ότι θα μειωθούν τα προβλήματα και όλοι μαζί θα εργαστούμε για το καλώς νοούμενο συμφέρον των συμπολιτών μας, προσφέροντας σε όλους ιατρικές υπηρεσίες χωρίς καμία διάκριση».
Ο κ. Ευαγγέλου εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση ότι η αυτονόμηση των Νοσοκομείων «η οποία θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με σωστό περιεχόμενο, θα είναι ο προάγγελος της εισαγωγής του Γενικού Σχεδίου Υγείας, που είναι σκοπός και όραμα όλων των πολιτών της Κύπρου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις