H άσκηση που καταπολεμά την αϋπνία στους 60χρονους

H άσκηση που καταπολεμά την αϋπνία στους 60χρονους

Η διαδικασία του ύπνου δυσκολεύει με την αύξηση της ηλικίας, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να μην ξεκουράζονται επαρκώς κάθε βράδυ. Μάλιστα, ένας στους πέντε έρχεται αντιμέτωπος με την αϋπνία. Μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Family Medicine and Community Health συστήνει ως φυσικό παυσίπονο την άσκηση και συγκεκριμένα την προπόνηση αντιστάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με τη χρήση βαρών ή του ίδιου του βάρους σώματος, θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος τύπος άσκησης για την αντιμετώπιση της αϋπνίας στην τρίτη ηλικία. Επιπλέον, η αερόβια άσκηση ή ένας συνδυασμός ασκήσεων δύναμης, αερόβιας άσκησης, ισορροπίας και ευλυγισίας φαίνεται επίσης να είναι αποτελεσματικές, σύμφωνα με την ανάλυση, σε μικρότερο ωστόσο βαθμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η κούραση δεν είναι το μόνο μειονέκτημα μετά από έναν άστατο ύπνο, καθώς η έλλειψη ποιοτικού ύπνου συνδέεται με την κατάθλιψη και το άγχος. Η γνωστική εξασθένιση, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος είναι άλλα ζητήματα που αυξάνονται μεταξύ του πληθυσμού που πάσχει από αϋπνία.

Βαράκι και καληνύχτα!

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη διαπιστώσει ότι η άσκηση καταπολεμά την αϋπνία, αλλά δεν ήταν σαφές ποιο είδος άσκησης είναι πιο ευεργετικό. Για να το διερευνήσουν περαιτέρω, εξέτασαν 24 κλινικές δοκιμές με πάνω από 2.045 συμμετέχοντες, ηλικίας 60 ετών και άνω. Οι τύποι άσκησης που καλύφθηκαν από τις μελέτες ποικίλαν, καθώς εξέτασαν τις αερόβιες ασκήσεις, τις ασκήσεις αντιστάσεων, ισορροπίας, ευλυγισίας, αλλά και συνδυαστικές.

Περισσότερες από τις μισές μελέτες περιλάμβαναν άσκηση ήπιας έως μέτριας ή μέτριας έντασης, με μέση διάρκεια συνεδρίας λίγο πάνω από 50 λεπτά και συχνότητα περίπου δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Κατά μέσο όρο, τα προγράμματα άσκησης διήρκεσαν 14 εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αν και διαφορετικά είδη άσκησης είχαν κάποια επίδραση στην αϋπνία, οι ασκήσεις αντιστάσεων ξεχώρισαν, καθώς ήταν οι πιο αποτελεσματικές στη μείωση της αϋπνίας. Πιο συγκεκριμένα και με βάση τον Δείκτη Ποιότητας Ύπνου του Πίτσμπουργκ (PSQI), που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του ύπνου, διαπιστώθηκε ότι η άσκηση ενδυνάμωσης βελτίωσε τον δείκτη PSQI κατά 5,75 μονάδες. Αντίθετα, η αερόβια άσκηση βελτίωσε το GPQSI κατά 3,76 μονάδες, ενώ η συνδυαστική άσκηση κατά 2,54 μονάδες.

«Η άσκηση που ενισχύει τους μυς είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου, σε σύγκριση με την αερόβια ή τη συνδυαστική άσκηση» καταλήγουν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Βγαίνει στην επίθεση ο ΔΗΣΥ - Στο στόχαστρο το ΕΛΑΜ ενόψει βουλευτικών

Βγαίνει στην επίθεση ο ΔΗΣΥ - Στο στόχαστρο το ΕΛΑΜ ενόψει βουλευτικών

Η ομιλία της Αννίτας Δημητρίου με αφορμή τη 49η επέτειο από τη ίδρυση του ΔΗΣΥ για τη στάση του ΕΛΑΜ, με αφορμή το ψήφισμα που κατέθεσε το ΕΛΑΜ στο ευρωκοινοβούλιο, μπορεί να εκφωνήθηκε σε δημόσια εκδήλωση, όμως οι αποδέκτες της δεν ήταν μόνο οι πολιτικοί αντίπαλοι.

BEST OF TOTHEMAONLINE