ΔΗΣΥ για Βουλευτικές: Πότε καταθέτουν τα μέλη του πρόταση ενδιαφέροντος για μία θέση στα έδρανα
Πραγματοποιήθηκε σήμερα 12/7 συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΑΚΕΛ: Ψήφισαν για τη νέα Κεντρική Επιτροπή - Ολοκληρώνονται οι εργασίες του Συνεδρίου με την εκλογή του ΓΓ
Το 24ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ, δεν είναι μια απλή εσωκομματική διαδικασία. Είναι μια οργανωμένη πολιτική επανεκκίνηση με κεντρικό μήνυμα, την επιστροφή στην εξουσία. Σε μια συγκυρία όπου η απογοήτευση από την πολιτική είναι διάχυτη και η αποχή καλπάζει, το ΑΚΕΛ επιχειρεί να πάρει ξανά θέση στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων, όχι ως φωνή διαμαρτυρίας, αλλά ως εναλλακτική διακυβέρνηση.
Από το βήμα του Συνεδρίου, ο Στέφανος Στεφάνου έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, ότι το ΑΚΕΛ, είναι κόμμα εξουσίας. Και αυτό σημαίνει πολιτική ευθύνη, κυβερνητική προοπτική και κυρίως στρατηγικό σχέδιο για τον τόπο.
«H κυπριακή Αριστερά είναι παντού, εκεί όπου βρίσκεται ο κόσμος. Είναι δύναμη να είσαι μέσα στην κοινωνία, να δίνεις λύσεις, να βγαίνεις μπροστά και να ανοίγεις δρόμους» διακήρυξε ο Στέφανος Στεφάνου από το βήμα του Συνεδρίου του ΑΚΕΛ σκιαγραφώντας την πορεία του Κόμματος στο κατώφλι του επόμενου αιώνα ζωής του.
Φυσικά, τα όσα ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είναι μια δημόσια δέσμευση ενός κόμματος που ανασυντάσσεται, ανανεώνεται και διεκδικεί να πρωταγωνιστήσει ξανά, με σύμμαχο την κοινωνία και «όπλο» μια νέα πολιτική πρόταση.
Το Συνέδριο, έδειξε διάθεση εσωτερικής υπέρβασης. Το ΑΚΕΛ δείχνει να αντιλαμβάνεται πως δεν αρκεί να ποντάρει σε νοσταλγίες ή στα «ένδοξα του παρελθόντος». Πρέπει να ξαναβρεί τον παλμό της κοινωνίας. Να μιλήσει με τους εργαζόμενους, τους νέους, τους μικρομεσαίους και να ξαναγίνει η φωνή των πολλών, κάτι που έχασε τα τελευταία χρόνια.
Ένα από τα ηχηρά μηνύματα του Συνεδρίου, ήταν η πρόθεση μετωπικής αντιπαράθεσης με το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης. Ο Στέφανος Στεφάνου μίλησε για έξι κρίσιμες απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα. Από τη διαφθορά και την απαξίωση των θεσμών, μέχρι την ανασφάλεια και την κοινωνική ανισότητα. Το ΑΚΕΛ δεν θέλει απλώς να διαχειριστεί μια υφιστάμενη κατάσταση. Θέλει να τη μετασχηματίσει.
Το πολιτικό βλέμμα είναι πλέον στραμμένο στο 2026. Οι βουλευτικές εκλογές είναι ο μεγάλος πολιτικός σταθμός όπου θα κριθεί αν το ΑΚΕΛ μπορεί να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο. Το κόμμα γνωρίζει καλά, ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια δεν μεταφράζεται αυτόματα σε ψήφο. Ούτε η φθορά των άλλων φέρνει εκλογικά μερίσματα, αν δεν συνοδεύεται από καθαρό σχέδιο, ειλικρινή σχέση με την κοινωνία και πειστικές προτάσεις.
Μέσα από το σημερινό πολιτικό και κομματικό περιβάλλον, το ΑΚΕΛ καλείται να υπερβεί τον εαυτό του. Οι βουλευτικές εκλογές θα είναι ο «προθάλαμος» των προεδρικών εκλογών και ένα μεγάλο τεστ για τον ίδιο τον Στέφανο Στεφάνου, κατά πόσο θα κάνει πράξει το σύνθημα, ότι το ΑΚΕΛ είναι «κόμμα εξουσίας»
Ο Στέφανος Στεφάνου αναμένεται να επανεκλεγεί χωρίς ανθυποψήφιο, στην ηγεσία του κόμματος. Όμως το βάρος της ηγεσίας δεν είναι τυπικό. Είναι πολιτικό. Το ΑΚΕΛ βρίσκεται ενώπιον προκλήσεων. Αν μπορέσει να αρθρώσει λόγο πειστικό, θα μπορέσει να διεκδικήσει ξανά ρόλο πρωταγωνιστικό. Το 24Ο Συνέδριο έστειλε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει πλέον πολυτέλεια για αμυντικές στάσεις. Είναι η ώρα της πολιτικής μάχης, κυρίως για την Αριστερά, η οποία τα τελευταία χρόνια παραπαίει. Το ΑΚΕΛ δεν έχει πια το περιθώριο να αρκεστεί σε αναλύσεις ή επετειακές δηλώσεις. Αν όντως θέλει να είναι κόμμα εξουσίας, πρέπει να συγκρουστεί, να εμπνεύσει και να κυβερνήσει.
Η κοινωνία δεν χαρίζεται. Απαιτεί λύσεις και όχι συνθήματα.
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις