Το πόρισμα ζητά από τον Γιώργο Σαββίδη να εξετάσει το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών για πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαμόρφωση ή υλοποίηση της εγκυκλίου του 2017. Τα ονόματα αυτών έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», ζητείται να διερευνηθούν ο τότε υπουργός Μεταφορών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, ο τότε γενικός διευθυντής του ίδιου Υπουργείου Αλέκος Μιχαηλίδης, ο τότε διευθυντής ΤΟΜ Σωτήρης Κολέττας, και ο μετέπειτα διευθυντής ΤΟΜ Γιάννης Νικολαΐδης, ο οποίος υπογράφει τη σχετική εγκύκλιο για λογαριασμό του διευθυντή.
Ο λόγος που ζητείται διερεύνηση ποινικών ευθυνών
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «στο επίκεντρο της έρευνας φαίνεται να βρίσκεται ο πρώην Υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, για τον οποίο καταγράφεται ότι υπάρχουν αντικρουόμενες μαρτυρίες σχετικά με το κατά πόσον είχε γνώση ή έδωσε κατευθύνσεις για την έκδοση της συγκεκριμένης εγκυκλίου.
Η Επιτροπή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ποινικής διερεύνησης για τον ρόλο του, όπως και για τον Αλέκο Μιχαηλίδη στον οποίο κοινοποιήθηκε η εν λόγω εγκύκλιος και επομένως θα έπρεπε να ήταν ενήμερος για το θέμα. Σημειώνεται ότι ενώπιον της Επιτροπής τόσο ο κ. Δημητριάδης, όσο και ο κ. Μιχαηλίδης, πρόβαλαν άγνοια λόγω μη ενημέρωσης τους από το ΤΟΜ, ενώ υπάρχει στη σχετική επιστολή σημείωση ότι η εν λόγω εγκύκλιος κοινοποιήθηκε στον τότε γενικό διευθυντή και, επιπρόσθετα, υπάρχει μαρτυρία ότι το Υπουργείο ήταν ενήμερο για το θέμα, ως επίσης και άλλη μαρτυρία ότι η εγκύκλιος του 2017 όχι μόνο ήταν σε γνώση του Υπουργείου, αλλά στη διαμόρφωσή της φαίνεται πως συμμετείχε και το Υπουργείο»
Αναφορά γίνεται και στα πρόσωπα των κ. Κολέττα και κ. Νικολαΐδη, οι οποίοι διετέλεσαν διευθυντές του ΤΟΜ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αποδίδονται σοβαρές παραλείψεις και αδράνεια, παρά τις συνεχείς ειδοποιήσεις ήδη από το 2013 για τον κίνδυνο των αερόσακων Takata. Η Επιτροπή σημειώνει ότι υιοθέτησαν εσφαλμένη αντίληψη περί του ρόλου τους, περιοριζόμενοι στην ενημέρωση των ΔτΚ, ενώ βάσει νομοθεσίας όφειλαν να λάβουν άμεσα μέτρα προστασίας.
Η μη λήψη δράσης, σύμφωνα με το πόρισμα, είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να οδηγηθούν τα πράγματα σε τραγικές συνέπειες για την ασφάλεια των πολιτών.