Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην ομιλία του απόψε πριν την έναρξη της παρέλασης, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά ακολουθεί εδώ και χρόνια πολιτική μη λύσης και προσπαθεί να εξαναγκάσει τους Τουρκοκύπριους να ενταχθούν, ως μειονότητα, στο δικό τους κράτος. Όποτε η τ/κ πλευρά ήταν εποικοδομητική, οι Ε/κ έφευγαν από τις διαπραγματεύσεις, υποστήριξε, ισχυριζόμενος ότι οι Ε/κ έχουν απορρίψει όλες τις προτάσεις λύσης που αφορούσαν την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Το μοντέλο ομοσπονδιακής λύσης έχει πλέον εξαντληθεί, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.
«Οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν άλλα 60 χρόνια να χάσουν. Δεν μπορούμε πλέον να χάνουμε χρόνο με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών που βασίζονται στο μοντέλο ομοσπονδίας που έχει εξαντληθεί. Η επιμονή σε ένα μοντέλο λύσης που έχει δοκιμαστεί και αποτύχει πολλές φορές, και από το οποίο η τ/κ πλευρά έχει αποσύρει ανοιχτά την υποστήριξή της, δεν ωφελεί κανέναν. Υποστηρίζουμε πλήρως το όραμα λύσης δύο κρατών που προωθεί ο πρόεδρος Τατάρ. Από εδώ, καλούμε για άλλη μια φορά ολόκληρο τον κόσμο: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει την τδβκ» είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος. «Πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. Πρέπει να διευκολυνθούν οι απευθείας πτήσεις και το εμπόριο» συμπλήρωσε.
Ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η διεθνής προβολή του ψευδοκράτους έχει αυξηθεί και πλέον εκπροσωπείται στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, με την δική του σημαία. «Σήμερα, στεκόμαστε μαζί με την ίδια αποφασιστικότητα όπως πριν από 51 χρόνια. Αντιμετωπίζουμε μαζί τις προκλήσεις και ξεπερνάμε μαζί τα εμπάργκο» είπε.
Κατά τον Τούρκο Πρόεδρο, η εισβολή, την οποία αποκάλεσε «ειρηνευτική επιχείρηση», ήταν ένα νόμιμο βήμα, φού γλύτωσε τους Τ/κ από το "μαρτύριο" που ζούσαν και απέτρεψε όσους ονειρεύονταν την Ένωση, κατά την έκφρασή του. «Εκείνη την ημέρα, αποδείχθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι ο τουρκοκυπριακός λαός δεν ήταν μόνος. Η ειρήνη και η ηρεμία ήρθαν στο νησί» ανέφερε.
Ο τ/κ «λαός», συνέχισε, αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο του νησιού από το 1571, και μίλησε για βάσανα που βίωσαν οι Τ/κ, οι οποίοι αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες στην ίδια τους την γη. «Αυτά τα εδάφη έχουν βιώσει μέρες βαρβαρότητας. Πώς μπορούμε να ξεχάσουμε τα εμπάργκο και την καταπίεση που επιβλήθηκαν για μισό αιώνα; Με όλο τον σεβασμό, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτά τα πράγματα. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να τα αποτρέψουμε να ξανασυμβούν».
Κατά τον Τούρκο Πρόεδρο οι νέοι δεν πρέπει να ξεχάσουν τι έγινε όχι μόνο το 1974, αλλά και το 1963.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ