Τη δημόσια εξαγγελία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για υιοθέτηση της πρότασής του για επέκταση της εφαρμογής μειωμένου ΦΠΑ σε ανακαινίσεις και επισκευές υφιστάμενων κατοικιών χαιρετίζει το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη εκπόνησης ολοκληρωμένης και συγκροτημένης πολιτικής ενθάρρυνσης των ανακαινίσεων και επισκευών.
“Η εν λόγω πρόταση, που φαίνεται να υιοθετείται, κατατέθηκε στον Υφυπουργό παρά τω Πρόεδρω εντός του 2015, στο πλαίσιο πακέτου προτάσεων του Επιμελητηρίου για την αναπτυξιακή μεταρρύθμιση και την προώθηση δράσεων που θα τονώσουν την ανάπτυξη”, αναφέρει σε ανακοίνωση το ΕΤΕΚ.
Σύμφωνα με το ΕΤΕΚ, η πρότασή του, μεταξύ άλλων, αφορούσε την απάλειψη του περιορισμού της μόνιμης και κύριας κατοικίας για επιβολή μειωμένου ΦΠΑ σε εργασίες ανακαινίσεων χώρων διαμονής όπου οι δαπάνες για εργατικά είναι υψηλότερες από αυτές των υλικών και εξοπλισμού και τη, χωρίς περιορισμούς στο ποσοστό εργατικών δαπανών, επιβολή μειωμένου ΦΠΑ, σε εργασίες ανακαινίσεων και επισκευών που αφορούν βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και στατικής επάρκειας σε κατοικίες ευάλωτων ομάδων ή σε κατοικίες που βρίσκονται στα ορεινά ή σε ακριτικές περιοχές.
Αναφέροντας ότι “η αξία του ιδιωτικού κτιριακού αποθέματος στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι της τάξης των δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ”, το ΕΤΕΚ σημειώνει πως “η επίτευξη ενός μετριοπαθούς στόχου ετήσιας ανακαίνισης 1% του κτιριακού αποθέματος μεταφράζεται σε αξία εκατοντάδων εκατομμυρίων ετήσιας οικονομικής δραστηριότητας και χιλιάδες θέσεις εργασίας”.
Αναφέρει επίσης ότι επιφέρει καλύτερη ενεργειακή απόδοση, αύξηση στη διάρκεια ζωής των οικοδομών και βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος και παράλληλα, συγκρατεί την αναμενόμενη μείωση της αξίας αυτού του «εθνικού πλούτου» λόγω γήρανσης ή φυσικών φθορών.
“Το κτιριακό αυτό απόθεμα, πέρα από εθνικό πλούτο για τη χώρα και κληρονομιά για τις επόμενες γενιές συνιστά, για το μέσο νοικοκυριό και επιχείρηση, τους κόπους μίας ζωής και το βασικό περιουσιακό στοιχείο για δανεισμό. Συνεπώς η σημασία του για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι θεμελιώδης”, προσθέτει.
Πρόταση για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού
------------------------------
Σε σχέση ειδικά με το δεύτερο μέτρο της πρότασης, το οποίο αφορά ευάλωτες ομάδες αλλά και πάνω από 100 ορεινές και ακριτικές κοινότητες ή περιοχές, το ΕΤΕΚ αναφέρει πως “η εισήγηση επιτυγχάνει, πέρα από την αύξηση της απασχόλησης και τη δημιουργία κινήτρων στον κατασκευαστικό τομέα, την καταπολέμηση της αστυφιλίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο”.
Το ΕΤΕΚ θεωρεί ότι “υπάρχουν περιθώρια για να ζητηθεί παρέκκλιση από την Κομισιόν για καθολική επιβολή μειωμένου ΦΠΑ για ανακαινίσεις και επισκευές κτιρίων για καθορισμένο χρονικό διάστημα” και προσθέτει ότι “με τα κατάλληλα κίνητρα και οργάνωση, ο τομέας των ανακαινίσεων και επισκευών υφιστάμενων οικοδομών και υποδομών μπορεί να αποκτήσει πολύ σημαντικό μερίδιο της συνολικής απασχόλησης και παραγωγής στον κατασκευαστικό τομέα, πραγματικότητα που έχει αναγνωριστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο”.
Τέλος, το Επιμελητήριο εκφράζει την ανάγκη εκπόνησης ολοκληρωμένης και συγκροτημένης πολιτικής ενθάρρυνσης των ανακαινίσεων και επισκευών, αναπόσπαστο μέρος της οποίας θα πρέπει να είναι, όπως αναφέρει, “η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, η θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης κτιρίων, η ενθάρρυνση μέσω οικονομικών ή/και φορολογικών κινήτρων των ενεργειακών και στατικών αναβαθμίσεων, καθώς και η απλοποίηση των διαδικασιών ή και άρση των ρυθμιστικών και άλλων εμποδίων που υπάρχουν σήμερα στον τομέα”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις