ΚΟΣΜΟΣ

Έκτη διαδήλωση κατά των Panama Papers στην Ισλανδία

Έκτη διαδήλωση κατά των Panama Papers στην Ισλανδία

Τις δυνάμεις της αναμετρά σήμερα η αντιπολίτευση στην Ισλανδία μέσα από τη μεγάλη διαδήλωση κατά της κυβέρνησης που έχει οργανώσει για σήμερα στο Ρέικιαβικ, για έκτη συνεχόμενη ημέρα μετά την δημοσίευση των επιλεγόμενων «Εγγράφων του Παναμά» (Panama Papers), που οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον.

Καθώς η δεξιά πλειοψηφία αποφάσισε να μην παραχωρήσει την εξουσία αλλάζοντας απλώς επικεφαλής της κυβέρνησης, οι υπέρμαχοι της νέας προσφυγής στις κάλπες καλούνται να συγκεντρωθούν σήμερα στις 17.00, ώρα Ελλάδος, μπροστά στο Κοινοβούλιο.

Και αυτή διαδήλωση, όπως στις αντίστοιχες που είχαν πραγματοποιηθεί καθημερινά από την περασμένη Δευτέρα, δεν τελεί υπό την αιγίδα κάποιου συγκεκριμένου κόμματος, ή άλλης οργάνωσης κι ούτε υπάρχουν σημαίες, ή διακριτικά κάποιου τέτοιου πολιτικού οργανισμού.

Την περασμένη Δευτέρα, η αστυνομία υπολόγιζε σε 8.000 κι οι διοργανωτές σε 22.000 τους ανθρώπους που κατέκλυσαν τους δρόμους στην ιστορική εκείνη κινητοποίηση που προκάλεσε την πτώση του Γκουνγκλάουγκσον, για τον οποίον οι αποκαλύψεις της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), για τις σχέσεις του με off-shore εταιρείες, έπεσαν ως πέλεκυς.

Ο διάδοχός του, Σιγκούρντουρ Ίνγκι Γιόχανσον χαίρει της εμπιστοσύνης του 23% των ερωτηθέντων στις σφυγμομετρήσεις του Παν/μιου του Ρέικιαβικ, ενώ το 51% των Ισλανδών απαιτεί εκλογές τον Μάιο, ή τον Ιούνιο. Το 26% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τον πρωθυπουργό οι εκλογές να προκηρυχθούν για τον Οκτώβριο, ενώ το 23% θα επιθυμούσε η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία της, ως την Άνοιξη του 2017.

Οι διαδηλωτές αξιώνουν επίσης επί πίνακι την κεφαλή του υπουργού Οικονομομικών Μπιάρνι Μπενέντικτσον, που αναφέρεται στα Panama Papers ως μέτοχος σε εταιρεία στις Σεϋχέλες, όπως και της ομολόγου του των Εσωτερικών Όλεφ Νόρνταλ, συνέταιρου με τον σύζυγό της μίας επιχείρησης στον Παναμά. Αμφότεροι ισχυρίζονται πως δεν είχαν καμμία συναλλαγή μέσω αυτών των εταιρειών.

Η οργή των κατοίκων της μικρής αυτής νησιωτικής χώρας (320.000 κάτοικοι) αντανακλά το μέγεθος του σκανδάλου των off-shore εταιρειών για μία τέτοια κοινωνία. Σύμφωνα με το σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT, ούτε λίγο, ούτε πολύ, 600 Ισλανδοί μνημονεύονται στα «έγγραφα», αριθμός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ αναφορικά με το μέγεθος του συνολικού πληθυσμού, όπως διατείνεται Ισλανδός δημοσιογράφος που συνεργάσθηκε στην Κοινοπραξία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Μαγδεμβούργο: Ο δράστης της επίθεσης είχε διατυπώσει απειλές κάτω από ανάρτηση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών

• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους

• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά

• Χριστούγεννα: Τα 10 μέρη του πλανήτη που «μυρίζουν» καλοκαίρι - Άγιος Βασίλης με…σορτς και beach-bars με λαμπιόνια

• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»



Σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας «πυροδοτούν» οι τρύπες στην άτρακτο του Embraer που συνετρίβη στο Καζακστάν: Το έριξαν οι Ρώσοι;

Σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας «πυροδοτούν» οι τρύπες στην άτρακτο του Embraer που συνετρίβη στο Καζακστάν: Το έριξαν οι Ρώσοι;

Ποικίλα σενάρια και, ως συνήθως, θεωρίες συνωμοσίας, βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά τη συντριβή του αεροσκάφους Embraer E190AR της Azerbaijan Airlines στο Καζακστάν, καθώς νέα βίντεο που κυκλοφόρησαν από το σημείο της τραγωδίας, φαίνεται να δείχνουν «μυστηριώδη» σημάδια στα συντρίμμια της μοιραίας πτήσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top