Απειλητικά μηνύματα δέχθηκε στο κινητό της χθες (Τετάρτη 7/12) η κόρη της Μαρίας Θεοδούλου, μητέρα του 43χρονου σήμερα μοναχού, η οποία μαζί με το σύζυγό της καταχώρησαν αγωγή εναντίον του Μητροπολίτη Αθανάσιου, του ηγούμενου Επιφάνιου, της Μονής Μαχαιρά, της Εκκλησίας της Κύπρου και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για πράξεις και παραλείψεις τους.
Όπως δήλωσε την Πέμπτη 8/12 ενώπιον του Προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Χάρη Πογιατζή, στο πλαίσιο της ακρόασης της αγωγής, με την οποία ζητούνται αποζημιώσεις μέχρι και €2.000.000, ο γιος της καταστράφηκε, η οικογένεια της καταστράφηκε, διαλύθηκε και μαζί με αυτή καταστράφηκε και η ζωή της κόρης της, η οποία από χθες δέχεται απειλητικά μηνύματα στο κινητό της και μάλιστα επώνυμα, του τύπου “είσαστε δαίμονες, δεν είστε της εκκλησίας”.
Υπενθυμίζεται ότι οι γονείς του 43χρονου μοναχού υποστηρίζουν ότι ο γιος τους εγκλωβίστηκε από τους εναγόμενους και μετατράπηκε σε ένα άβουλο όργανο στα χέρια τους, με αποτέλεσμα να παρατήσει τις σπουδές του και να ακολουθήσει τον μοναχισμό.
Κατά τη σημερινή δικάσιμο, ο συνήγορος υπεράσπισης του Μητροπολιτή Λεμεσού Αθανάσιου, Μάριος Χαρτζιώτης, ανέφερε στη Μαρία Θεοδούλου ότι ο Σύνδεσμος Κυπρίων Ορθοδόξων Μοναχών, που είναι ο αντίστοιχος του Συνδέσμου Συγγενών και Φίλων Μοναχών, στον οποίο η μητέρα είναι μέλος, αποτελείται από 470 μέλη, τα οποία όπως υποστήριξε, έχουν την ακριβώς αντίθετη άποψη από την ενάγουσα, αφού έχουν άριστες σχέσεις με τις Μονές, που εγκαταβιούν τα παιδιά τους.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χαρτζιώτης είπε στην κ. Θεοδούλου ότι πολλά από τα μέλη αυτού του Συνδέσμου έχουν παιδιά σε μοναστήρια, που είναι υπό την καθοδήγηση του Μητροπολίτη Αθανασίου και οι σχέσεις του είναι άριστες, για να διερωτηθεί στη συνέχεια αν το πρόβλημα της ίδιας βρίσκεται κάπου άλλου και αν την προβληματίζει το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι, σε αντίθεση με την ίδια.
“Τι με ενδιαφέρει αν οι άλλοι είναι ευτυχισμένοι. Εμένα το δικό μου παιδί με ενδιαφέρει. Το παιδί μου καταστρέφεται. Κατέστρεψαν την οικογένεια μου. Τη διέλυσαν. Κατέστρεψαν τη ζωή της κόρη μου, η οποία από χθες δέχεται απειλητικά μηνύματα ότι είμαστε δαίμονες, ότι δεν είμαστε της εκκλησίας. Και επώνυμα μηνύματα”, είπε η κ. Θεοδούλου.
Ο δικηγόρος του Μητροπολίτη Λεμεσού υπέβαλε στην κ. Θεοδούλου ότι όλα αυτά είναι αποκυήματα της φαντασίας της και εμμονές της ίδιας, με την ενάγουσα να επαναλαμβάνει ότι αποτάθηκε σε ειδικούς, οι οποίοι δεν της διέγνωσαν κάτι τέτοιο, αλλά πρόσθεσε της ξεκαθάρισαν ότι είναι μια υγιέστατη μάνα, που παλεύει για το παιδί της.
Σε ό,τι αφορά στην απομάκρυνση του γιου της από την οικογένεια, ο κ. Χαρτζιώτης υπέβαλε στην κ. Θεοδούλου πως αυτό θα έκανε κάθε παιδί, που βλέπει τη μητέρα του να τον ρεζιλεύει στα δικαστήρια και στον Τύπο.
Η κ. Θεοδούλου απάντησε στο δικαστήριο ότι η ίδια με αυτές τις ενέργειες προσπαθεί για το αντίθετο, δηλαδή να φέρει το γιο της κοντά στην οικογένεια, αφού όπως υποστήριξε η προσωπικότητα του έχει διαβρωθεί και “έχει μπει σε ένα λάκκο, από όπου μόνο η μάνα του μπορεί να τον τραβήξει”.
“Ο γιος μου δεν έχει τη δύναμη να φύγει. Είναι εγκλωβισμένος μέσα στο φόβο και στην ανασφάλεια. Του έχουν διαβρώσει την προσωπικότητα”, είπε.
Σε ερώτηση του κ. Χαρτζιώτη αν ο γιος της της έχει πει ποτέ ότι έγινε μοναχός παρά τη θέληση του, η ίδια απάντησε αρνητικά. Επίσης, στην ερώτηση αν της είπε ο γιος της ότι είναι εγκλωβισμένος στο μοναστήρι και δεν μπορεί να φύγει όποτε θέλει, η κ. Θεοδούλου είπε ότι αυτό δεν της το είπε ποτέ, ωστόσο, πρόσθεσε ότι η ίδια το κρίνει από τις ενέργειες του.
Όπως εξήγησε στο δικαστήριο όταν ένα άτομο θέλει να πιστέψεις ότι είναι ευτυχισμένο, επιτίθεται και θυμώνει όταν δεν τον πιστεύεις, για να σημειώσει ότι ο γιος της αυτό κάνει, με αποτέλεσμα να τη διώξει κάποιες φορές από το μοναστήρι.
Ο συνήγορος υπεράσπισης υπέβαλε στη Μαρία Θεοδούλου ότι ο γιος της είναι ένας πανέξυπνος και φυσιολογικός άνθρωπος, ο οποίος πήρε μια απόφαση αυτόβουλα και έκτοτε μέχρι σήμερα, αυτόβουλα εφαρμόζει τις προσωπικές του επιλογές.
Επιπλέον, της επισήμανε ότι αν ήταν εγκλωβισμένος στην Μόνη Μαχαιρά, όπως η ίδια υποστηρίζει, δεν θα διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες, οι οποίες όπως ανέφερε στο δικαστήριο, δημοσιεύτηκαν κατά τα έτη 2010 και 2011 σε τρία κορυφαία επιστημονικά περιοδικά των ΗΠΑ.
“Μπήκε στη Μονή Μαχαιρά τον Ιούλιο του 2007 και ως μοναχός το 2008 παίρνει το διδακτορικό του. Μέχρι το 2010 δημοσιεύει την πρώτη του έρευνα και ακολουθούν άλλες δύο. Πως υποστηρίζεται λοιπόν ότι είναι έρμαιο, πιόνι του γέροντα και γέρος 80 χρόνων;”, διερωτήθηκε ο κ. Χαρτζιώτης.
Η μητέρα του 43χρονου μοναχού υποστήριξε ότι όλα αυτά έγιναν λόγω των ενεργειών της οικογένειας της, αφού όπως είπε, όταν τέλειωσε το διδακτορικό του και τον ρώτησαν πως σκόπευε να συνεχίσει τους είπε ότι θα το έβαζε στο συρτάρι.
“Ο γιος μου πονάει. Και θα πονούσε περισσότερο αν οι γονείς του δεν έκαναν τις ενέργειες που έκαναν. Ακόμα μέχρι σήμερα ο Γιώργος έχει μεταπτώσεις. Είναι οι δικές μας ενέργειες που του έχουν δώσει κίνητρο για ζωή”, είπε η κ. Θεοδούλου.
Με την υποβολή του κ. Χαρτζιώτη ότι ο γιος της είναι ένα άτομο κορυφαίο στο είδος του, ότι έχει πλήρη επίγνωση του τι κάνει και τι θέλει και ότι αυτά που υποστηρίζει η μητέρα είναι προσωπικές της εμμονές, η κ. Θεοδούλου είπε: “Αφού κάνει οικονομικές έρευνες, γιατί δεν φεύγει από τη Μονή. Πήγε στη Μονή για να κάνει έρευνες; Το περιβάλλον που βρίσκεται δεν είναι υγιές και δεν μπορεί να αναπτύξει προσωπική βούληση στο περιβάλλον αυτό”.
Σε σχέση με τον ισχυρισμό της Μαρίας Θεοδούλου ότι όταν τον Ιούνιο του 2015 πήγε με τον αδερφό της στη Μονή Μαχαιρά να επισκεφθεί το γιο της και αυτός την πέταξε έξω, λέγοντας “τούτη να μην την ξαναφέρετε πάνω”, ο συνήγορος υπεράσπισης του Μητροπολίτη Αθανάσιου υπέβαλε στην ενάγουσα ότι ο πάτερ Ιουστίνος της είχε ξεκαθαρίσει από το 2008 ότι εάν κατέφευγε τελικά στα δικαστήρια δεν υπήρχε λόγος για περαιτέρω συναντήσεις μαζί της.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 23 Ιανουαρίου του 2017, στις 10:15.
Επίσης, το δικαστήριο προγραμμάτισε συνέχιση της διαδικασίας στις 25 και 31 Ιανουαρίου, καθώς και στις 2 Φεβρουαρίου. Η διαδικασία θα αρχίζει στις 10:30.
Εξάλλου, η προγραμματισμένη διαδικασία στις 19 Δεκεμβρίου του 2016 αναβλήθηκε.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις