Έχουμε μπει σε μια πορεία που δημιουργεί ελπίδα, δήλωσε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, μιλώντας στην κηδεία του φονευθέντος από τους Τούρκους το 1974, Στέλιου Πέτρου, μέρος των λειψάνων του οποίου βρέθηκε σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Συγχαρί-Μπέλλα-Πάϊς, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους.
Ο κ. Τσιόλας είπε πως στη Γενεύη η ελληνοκυπριακή πλευρά, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, υποστήριξε και επιδίωξε το στόχο της επίτευξης λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα διασφαλίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών, όπως και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα προβάλαμε τις θέσεις μας και είδαμε για πρώτη φορά από το 1960 να τίθενται επί τάπητος, στο πλαίσιο μιας διεθνούς διάσκεψης – με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων αυτής, των τριών άλλων συμβαλλομένων μερών: της Τουρκίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης– τα θέματα του τερματισμού των αναχρονιστικών εγγυήσεων που συμφωνήθηκαν τότε ως προϋπόθεση για την ανεξαρτησία μας, καθώς και της επίτευξης ρύθμισης αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων», σημείωσε.
«Με απόλυτη συνεννόηση και σύμπλευση με την ελληνική Κυβέρνηση, έχουμε μπει σε μια πορεία που δημιουργεί ελπίδα», είπε, προσθέτοντας όμως ότι «έχουμε δρόμο ακόμη να διανύσουμε και θα πρέπει να τον διανύσουμε με την ίδια υπευθυνότητα και σοβαρότητα αφήνοντας στο περιθώριο τα προσωπικά πάθη και τις έριδες του παρελθόντος, που τόσο πολύ επηρέασαν κατά το παρελθόν την κρίση μας και αποπροσανατόλισαν πολλούς από τον κοινό στόχο της απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας».
Ο κ. Τσιόλας είπε πως «είναι τραγικό ότι σήμερα, μετά από 42 χρόνια, εξακολουθούν να είναι καταχωρημένες στο μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων μας χίλιες και περισσότερες περιπτώσεις συμπατριωτών μας».
Όπως ανέφερε, «χωρίς τις πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού και την υπόδειξη μαζικών τάφων από τους Τούρκους, το πρόγραμμα της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων φαίνεται, δυστυχώς, να έχει ημερομηνία λήξης, με τραγικές συνέπειες για την πλειοψηφία των οικογενειών».
Ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε πως «η κυπριακή Κυβέρνηση πάρα τις δυσκολίες, τα προσκόμματα και την άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί στην επίλυση του προβλήματος, συνεχίζει και θα συνεχίσει τις προσπάθειες της εντός και εκτός Κύπρου, ώστε να διευκρινιστεί πλήρως και η τύχη του τελευταίου αγνοουμένου μας».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες
• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα
• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις