Ενα είναι οι αποφάσεις που αφορούν τη διαδικασία των συνομιλιών και άλλο είναι οι θέσεις αρχών που πρέπει να τηρούνται στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης 17/1 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απευθύνοντας έκκληση προς όλους να τηρήσουν ανακωχή.
Μιλώντας στην εκδήλωση IMH - IN Business Awards στο Hilton Park στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θέλει να διαβεβαιώσει τους πάντες ότι δεν θα πρέπει κανείς να ανησυχεί ως προς τις θέσεις αρχών στις διαπραγματεύσεις.
Απηύθυνε δε έκκληση προς όλους, αυτές τις κρίσιμες ώρες να τηρήσουμε ανακωχή και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό που είναι κοινή επιθυμία όλων, να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από την κατοχή και να την επανενώσουμε, να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους.
Για πρώτη φορά από το 1964 και μετά συζητούμε στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία την κατάργηση των εγγυήσεων και την απαλλαγή μας από τον κατοχικό στρατό, σημείωσε ο Πρόεδρος. “Χωρίς αποφάσεις, χωρίς ευθύνη δεν θα ήταν δυνατόν”.
“Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Ένα είναι οι αποφάσεις που αφορούν τη διαδικασία και άλλο είναι οι θέσεις αρχών που πρέπει να τηρούνται στις διαπραγματεύσεις. Και θέλω με αυτή την ευκαιρία να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι δεν θα πρέπει κανείς να ανησυχεί ως προς τις θέσεις αρχής”.
Καταβάλαμε και καταβάλλουμε προσπάθειες,είπε, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της ε/κ πλευράς να επιτύχουμε επιτέλους μια λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, όχι μόνον των Ε/κ, αλλά του συνόλου του λαού, που να δημιουργεί προϋποθέσεις, έτσι ώστε μια χώρα ευρωπαϊκή πραγματικά να ανταποκρίνεται σε όσα και οι υπόλοιπες των ευρωπαϊκών χωρών προσφέρουν στους πολίτες τους.
Λέγονται και ακούγονται πολλά, σημείωσε, αναφέροντας ότι είναι δικαίωμα σε μια δημοκρατία η αντίθετη άποψη. “Αυτό μόνο για το οποίο κάνω έκκληση είναι τούτες τις ώρες τις κρίσιμες αν μη τι άλλο ας τηρήσουμε ανακωχή και ας ενωμένοι αντιμετωπίσουμε αυτό που είναι κοινή επιθυμία όλων: να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από την κατοχή, να την επανενώσουμε, να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης με τους συμπατριώτες μας, να ζήσουμε επιτέλους την ελπίδα ότι αυτός ο τόπος έχει προοπτική και μέλλον και είναι αυτό που πρέπει να είναι ο στόχος – και είναι πιστεύω όλων μας”.
Λένε κάποιοι, πρόσθεσε – σημειώνοντας ότι θέλει να το σχολιάσει χωρίς καμιά διάθεση κριτικής- ότι κινδυνεύει η Κυπριακή Δημοκρατία. “Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν κινδυνεύει παρά από την κατοχή, όχι από τη συμμετοχή της σε διάλογο, όχι από τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανώσεις που αφορούν ή άπτονται της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Και δεν υποβαθμίζεται ο θεσμός του Προέδρου όταν συμμετέχει και εκπροσωπεί και την πατρίδα του, το κράτος δηλαδή, αλλά και την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Δεν μετατρέπεται σε κοινοτάρχη όπως ακούω να λέγεται”.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στην Πορτογαλία σε μια ευρωμεσογειακή συνάντηση με επτά αρχηγούς κρατών της Μεσογείου, στο Στρασβούργο για να προσφωνήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης του οποίου η χώρα μας προεδρεύει και στη Μάλτα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. “Αυτά για να καθησυχάσω ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα οι εκάστοτε Πρόεδροι όπου και αν συμμετείχαν, σε οποιαδήποτε προσπάθεια και αν κατέβαλαν δεν υποβάθμισαν ούτε το αξίωμα ούτε και ποτέ διακινδύνευσε η Κυπριακή Δημοκρατία”.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη χρονιά που σηματοδότησε την έξοδο μας από το μνημόνιο και την επιστροφή της οικονομίας σε σταθερό ορίζοντα ανάπτυξης. “Η δική σας συμβολή, όλων των επιχειρηματιών, σε αυτό το επίτευγμα υπήρξε καθοριστική και ως πολιτεία οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε διότι χωρίς τη δική σας δράση δεν θα ήταν δυνατή ούτε και επιτυχία μέσα από τις συγκεκριμένες πολιτικές που η κυβέρνηση υιοθέτησε τα τελευταία χρόνια”.
Η δική σας επιτυχία συμβάλλει αυτονόητα στη βελτίωση της οικονομίας αλλά και της αξιοπιστίας της πατρίδας μας, πρόσθεσε.
Και αν μέσα σε ένα ανάλογο περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσετε και να προκόψετε, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φανταστείτε “τα αποτελέσματα μετά από μια λύση που οπωσδήποτε θα πρέπει να είναι συμβατή και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με τις αρχές της Ευρώπης και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”.
Ζήτησε συγνώμη γιατί έπρεπε να αναχωρήσει, όπως είπε, εσπευσμένα από την εκδήλωση καθώς είχε σε σύντομο χρονικό διάστημα τηλεφωνική επικοινωνία “με προσωπικότητα υπερατλαντικής χώρας”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις