ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάρης Γεωργιάδης: Αλόγιστα δίνονταν οι κρατικές εγγυήσεις στο παρελθόν

Χάρης Γεωργιάδης: Αλόγιστα δίνονταν οι κρατικές εγγυήσεις στο παρελθόν

Αλόγιστα δίνονταν στο παρελθόν οι κρατικές εγγυήσεις για δάνεια στο παρελθόν, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ο οποίος κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για το Υπουργείο του έδωσε απαντήσεις στους Βουλευτές και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, την Πέμπτη 23/2, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη στόχος της Κυβέρνησης είναι η επιστροφή του Συνεργατισμού σε μια διευρυμένη εγχώρια ιδιοκτησιακή βάση μέσω της διανομής μετοχών σε πολίτες και ένταξης των μετοχών στο χρηματιστήριο, ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία και θα αποφασιστεί ο τρόπος για να γίνει αυτό σύντομα.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε αναφερθεί κατά την εισαγωγική του παρέμβαση σε περίπτωση κρατικών εγγυήσεων που είχαν δοθεί σε δάνεια που είχαν παραχωρηθεί από το Συνεργατισμό, στο γεγονός ότι στη βάση συμφωνίας που έγινε το 2015 μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας δόθηκαν €49,5 εκατ. και ότι μετά από εις βάθος ανάλυση διαπιστώθηκε από το Γενικό Λογιστήριο ότι έχουν υποβληθεί τόκοι που δεν θα έπρεπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξε μια υπερπληρωμή της τάξης των €10 εκατ. τα οποία η ΣΚΤ αρνήθηκε να επιστρέψει κάτι που αποκάλεσε παράδοξο γιατί ο Συνεργατισμός ανήκει στην Δημοκρατία.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στο θέμα των εγγυήσεων «υπήρχε πράγματι μια εντελώς ανεξέλεγκτη κατάσταση», με αυτές να φτάνουν τα €3,1 δισεκατ. Δυστυχώς, σημείωσε, παραχωρούνταν με τρόπο αλόγιστο. Πρόσθεσε ότι σήμερα έχουν μειωθεί δραστικά από €3,1 δισεκατ. είναι στα €2 δισεκατ, επειδή βασικά οι μεγάλες εγγυήσεις προς τις τράπεζες έχουν καταργηθεί.

Ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε λέγοντας ότι μέρος των εγγυήσεων έχει δυστυχώς ενεργοποιηθεί πληρώσαμε τα τελευταία χρόνια σημαντικά ποσά σε εγγυήσεις οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί.

Κρατικό σφαγείο,Κυπριακές Αερογραμμές, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Σύνδεσμοι Παραγωγών, είπε, «αναπόφευκτα έχουν πληρωθεί». Μια περίπτωση ενεργοποίησης, πρόσθεσε, ήταν η συγκεκριμένη που αφορά διάφορα δάνεια που είχαν παραχωρηθεί από το Συνεργατισμό πολύ παλιά.

«Τον Φεβρουάριο του 2015 ο τότε Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής ο κ. Μάριος Κληρίδης ενεργοποίησε τις εγγυήσεις και κατέστησαν πληρωτέες», είπε.

Το σημείο, σύμφωνα με τον ίδιο που πρέπει να γίνει κατανοητό όμως είναι ότι εκτός από εγγυητής το κράτος στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν και ο μέτοχος του Συνεργατισμού συνεπώς υπήρχε ένας πολύς ξεκάθαρος κίνδυνος αν δεν πληρώνονταν οι εγγυήσεις το ίδιο ποσό να πληρωνόταν ως κεφάλαιο.

Διευκρίνισε ότι η συμφωνία που έγινε με την ΣΚΤ εγκρίθηκε από την Νομική Υπηρεσία και ότι στη βάση της εκ των υστέρων θα μπορούσαν να γίνουν διορθώσεις. Και σ` αυτό το στάδιο είμαστε, είπε.

Προσπάθειες για βελτίωση στον τομέα είσπραξης φόρων

Σε σχέση με τον τομέα της είσπραξης φόρων ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το 2016 σε σχέση με το 2015 υπήρξε αύξηση 5% στα έσοδα από έμμεση φορολογία και 1% αύξηση στην άμεση φορολογία χωρίς να αυξηθούν οι συντελεστές αλλά αντίθετα με σημαντικές μειώσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα €2 δισεκατ. που δεν έχουν εισπραχθεί διευκρίνισε ότι πρόκειται για ποσό που είναι διαχρονικά ανείσπρακτο και όχι για το 2015. Τα φορολογικά έσοδα είναι €5 δισεκατ. το χρόνο, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «πάνε πίσω και δεκαετίες».

Εισπράττουμε κάθε χρόνο €5 δισεκατ. περίπου, είπε, προσθέτοντας ότι αν πάμε σε ορίζοντα δεκαετίας εισπράξαμε €50 δισεκατ. και δεν εισπράξαμε €2 δισεκατ. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών δεν θα εισπραχθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη το σοβαρότερο πρόβλημα δεν είναι τα δηλωμένα που δεν εισπράττονται, είναι αυτά που ούτε καν δηλώνονται. Και εδώ, είπε, «είναι που πρέπει να επικεντρωθούμε. Και εδώ είναι που επικεντρώνονται οι προσπάθειες».

Ως προς τις προσπάθειες που καταβάλλονται ανέφερε ότι όλες οι προσπάθειες αποσκοπούν στην ενίσχυση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους.

Ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι ακρογωνιαίος λίθος των προσπαθειών ήταν η συνένωση των δύο φορολογικών τμημάτων σε ένα. Η ολοκλήρωση και στην πράξη είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, πρόσθεσε.

Δεύτερη πολύ βασική ανάγκη, σημείωσε, είναι η ενίσχυση μηχανογραφική του Τμήματος Φορολογίας. Είναι ένα από τα ζητήματα στα οποία η πολιτική κατεύθυνση είναι πως όποια και αν είναι δαπάνη θα την αναλάβουμε, διαβεβαίωσε. Πρόσθεσε ότι τρέχει η διαδικασία για πλήρη αντικατάσταση του μηχανογραφικού. Αν δεν υπάρχει σύγχρονο μηχανογραφικό θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες με τους φακέλους να παραμένουν στοιβαγμένους, είπε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top