Τα έβαλε με τους διεθνείς παρατηρητές ο Ερντογάν: «Δεν σας αναγνωρίζουμε».
Στη ρητορική της ξενοφοβίας και της οπισθοδρομικής εσωστρέφειας κατέφυγε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να αποκρούσει τις διεθνείς επικρίσεις που αμφισβητούν ως αναξιόπιστο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής. «Να μιλήσετε στο χέρι που ψήφισε και να μάθετε τα όριά σας» ήταν η πιο χαρακτηριστική αποστροφή του Ερντογάν καθώς σχολίαζε τις αναφορές ξένων παρατηρητών. «Σε αυτή τη χώρα έγιναν οι πλέον δημοκρατικές εκλογές, τέτοιες που κανείς δεν θα πουθενά στη Δύση» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Και κατέληξε λέγοντας ότι «η νοοτροπία του σταυροφόρου της Δύσης και των εδώ υπηρετών της μάς έχουν επιτεθεί. Αλλά εμείς ούτε βλέπουμε, ούτε ακούμε, ούτε αναγνωρίζουμε τις πολιτικές αναφορές που ετοιμάζετε. Εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο μας».
Οι εκλογικές ατασθαλίες που παρατηρήθηκαν στο τουρκικό δημοψήφισμα θα μπορούσαν να έχουν μεταβάλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωσε ο Αλεφ Κόρουν, αυστριακός βουλευτής, μέλος της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο ραδιοφωνικό δίκτυο ORF. «Υπάρχουν υποψίες ότι περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ψήφοι χειραγωγήθηκαν.
Πρόκειται για το γεγονός ότι ο (εκλογικός) νόμος επιτρέπει μόνο επίσημους φακέλους.
Ωστόσο, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε, αντίθετα από τον νόμο, ότι φάκελοι χωρίς επίσημη σφραγίδα θα γίνουν δεκτοί», εξήγησε ο Κόρουν.
Σκληραίνοντας τη στάση του απέναντι στην Ευρώπη, ο Ταγίπ Ερντογάν θέλησε να αποκρούσει τις κατηγορίες, κυρίως εκ μέρους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), παρατηρητές του οποίου έκαναν λόγο για «απουσία ίσων ευκαιριών, μονομερή κάλυψη από τα ΜΜΕ και περιορισμούς σε θεμελιώδεις ελευθερίες».
Θα γίνει νέα καταμέτρηση;
Μερική επανακαταμέτρηση ψήφων πιθανολογείται ότι θα αιτηθεί ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. «Σέβομαι τη βούληση του εκλογικού σώματος, αλλά η απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να προσμετρήσει τις ψήφους που δόθηκαν σε ανοιχτούς φακέλους ήταν εσφαλμένη» είπε ο Τούρκος πολιτικός.
Και τόνισε πως «οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν την ώρα που παίζεται το παιχνίδι.
Αυτός είναι ένας απαράβατος νόμος». Κατηγόρησε, δε, το Εκλογικό Συμβούλιο ότι αποφάσισε να θεωρήσει ως έγκυρες τις αμφισβητούμενες ψήφους αφού είχε ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα και πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος.
Το οποίο δίνει μια ισχνή πλειοψηφία (μόλις 51,4%) στο «Ναι» και συνεπώς εγκρίνει την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Τουρκίας έναντι των κοινοβουλευτικών διαδικασιών από το 2019 και εξής.
Για το μέλλον της Τουρκίας και την πολιτειακή κατεύθυνση που παίρνει μετά από το δημοψήφισμα ήταν χαρακτηριστικός ο τίτλος άρθρου μεγάλου διεθνούς ΜΜΕ: «Αιωνία σου η μνήμη, Τουρκία. Έζησες από το 1921 έως το 2017» εννοώντας ότι το σύνταγμα του νεωτεριστή Κεμάλ Ατατούρκ καταργείται από τον συγκεντρωτισμό του Ερντογάν, ο οποίος φέρεται πλέον απροκάλυπτα να επιδιώκει μια, τρόπον τινά, παλινόρθωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με τον ίδιον, φυσικά, στο ρόλο του απόλυτου, ελέω Αλλάχ, κυρίαρχου Σουλτάνου.
Από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις