ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΑΚΕΛ κινδυνεύει για πρώτη φορά στην ιστορία του να μείνει εκτός Β΄ γύρου των Προεδρικών Εκλογών

Το ΑΚΕΛ κινδυνεύει για πρώτη φορά στην ιστορία του να μείνει εκτός Β΄ γύρου των Προεδρικών Εκλογών

Από καταβολής Κυπριακής Δημοκρατίας ο υποψήφιος που στήριζε το ΑΚΕΛ περνούσε πάντοτε στο Β’ γύρο των Προεδρικών.

Του Τάσου Χριστοδούλου

Βλέποντας κανείς το παρελθόν και μελετώντας τις Προεδρικές μονομαχίες μετά την εποχή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, όπου υπήρχαν Β’ γύροι, ο υποψήφιος που στήριζε το ΑΚΕΛ ήταν πάντα εκεί.

Στις βουλευτικές του 2016, όμως, το ΑΚΕΛ κατέγραψε ιστορικά τα χαμηλότερα του ποσοστά την ώρα που ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος αύξησε σε σημαντικό βαθμό τις δυνάμεις του.

Ας δούμε, λοιπόν, τις Προεδρικές αναμετρήσεις όπου το ΑΚΕΛ πέρασε στον Β΄ γύρο σε συνδυασμό με τα ποσοστά του την ίδια εποχή στο κοινοβούλιο.

Προεδρικές Εκλογές 1988 – Στον δεύτερο γύρο με Γιώργο Βασιλείου να εκλέγεται

Το 1988, εκλεκτός του ΑΚΕΛ ήταν ο μη κομματικός και ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος πέρασε στον Β’ γύρο των Προεδρικών ως δεύτερος, με ποσοστό 30,11%, έναντι του Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος έκοψε πρώτος το νήμα με 33,32%.

Στον δεύτερο γύρο όμως ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ κατάφερε να εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα με την στήριξη της ΕΔΕΚ την ώρα που ΔΗΚΟ και η Ένωση Κέντρου του Τάσσου Παπαδόπουλου είχαν ψηφίσει κατά βούληση.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Γιώργος Βασιλείου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 51,6%, ενώ ο Γλαύκος Κληρίδης εξασφάλισε ποσοστό της τάξης  του 48,4%.

Την αντίστοιχη περίοδο το ΑΚΕΛ ήταν μόλις το τρίτο κόμμα στην Κύπρο αφού στις βουλευτικές του 1985 είχε εξασφαλίσει ποσοστό 27,43%  λίγο πιο πίσω από το δεύτερο ΔΗΚΟ του 27,65%. Πρώτο κόμμα ήταν ο ΔΗΣΥ με 33,56%.

Προεδρικές Εκλογές 1993 – Στον Β΄ γύρο και πάλι με Γιώργο Βασιλείου

Πριν από τις Προεδρικές του 1993, είχαν προηγηθεί οι βουλευτικές του 1991 όπου το ΑΚΕΛ ήταν δεύτερο κόμμα πίσω από τον ΔΗΣΥ, με ποσοστό 30,63%  έναντι 35,81 της δεξιάς.

Το ΑΚΕΛ θα στήριζε ξανά τον Γιώργο Βασιλείου μαζί με το ΑΔΗΣΟΚ, το οποίο κατέγραφε ποσοστά κοντά στο 2%.  

Αποτέλεσμα ήταν ο Γιώργος Βασιλείου να περάσει πρώτος στον Β’ γύρο με το υψηλό ποσοστό του 44,15% έναντι 36,74% του Γλαύκου Κληρίδη.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας ωστόσο θα εκλεγόταν ο δεύτερος μετά από στήριξη του ΔΗΚΟ εξασφαλίζοντας οριακή νίκη έναντι του Γιώργου Βασιλείου με ποσοστό 50,31%.

Προεδρικές Εκλογές 1998 – Στον Β΄ γύρο για τρίτη φορά όμως και πάλι ηττημένο

Το 1998 το ΑΚΕΛ θα περνούσε για τρίτη φορά σε δεύτερο γύρο Προεδρικών υποστηρίζοντας τον Γιώργο Ιακώβου συνεργαζόμενο με το ΔΗΚΟ. Ο κ. Ιακώβου θα έχανε από τον Γλαύκο Κληρίδη με ποσοστό 50,82% έναντι 49,18%.

Στις βουλευτικές του 1996 το ΑΚΕΛ ήταν δεύτερο κόμμα με ποσοστό 33% έναντι 34% του ΔΗΣΥ.

Προεδρικές Εκλογές 2008 και Χριστόφιας Πρόεδρος

Το 2008 το ΑΚΕΛ ήταν το πρώτο κόμμα στο Κοινοβούλιο αφού στις βουλευτικές του 2006 είχε εξασφαλίσει 31,13% έναντι του δεύτερου ΔΗΣΥ 30,34%.

Για πρώτη φορά το ΑΚΕΛ θα κατέβαινε στις εκλογές με τον Γενικό του Γραμματέα, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος θα περνούσε στον δεύτερο γύρο με 33,29%.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας θα κέρδιζε τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη με 53,36% αφού είχε εξασφαλίσει την στήριξη του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων.

Προεδρικές 2013 – Στον δεύτερο γύρο με Μαλά

Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ το 2013 θα περνούσε με μικρή διαφορά στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών, λίγο πιο πάνω από τον Γιώργο Λιλλήκα τον οποίο στήριζε μόνο η ΕΔΕΚ.

Συγκεκριμένα ο Σταύρος Μαλάς στον πρώτο γύρο θα εξασφάλιζε το χαμηλότερο ποσοστό υποψήφιου που στήριξε το ΑΚΕΛ, με μόλις 26,91%,.

Στον δεύτερο γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης θα εκλεγόταν με μεγάλη διαφορά Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με 57,48% έναντι  42,52% του κ. Μαλά.

Το ποσοστό του ΑΚΕΛ στις Βουλευτικές του 2011 δεν αντικατοπτρίστηκε στον πρώτο γύρο των Προεδρικών του ’13. Παρόλο που το κόμμα είχε εξασφαλίσει το 2011, 32,63%, η τραγωδία στο Μαρί και η οικονομική κρίση έφερε μεγάλες απώλειες στο κόμμα.

Προεδρικές 2018 -  Το ΑΚΕΛ με ιστορικά χαμηλά ποσοστά και σε αναζήτηση υποψηφίου

Οι βουλευτικές του 2016 ήταν το ηχηρότερο χαστούκι για το ΑΚΕΛ, αφού απώλεσε 7 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες  σε σχέση με το 2011.

Το 25,27% των τελευταίων βουλευτικών εκλογών ήταν και το χαμηλότερο ιστορικά ποσοστό του κόμματος.

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου ψάχνουν τον καταλληλότερο υποψήφιο που θα συσπειρώσει ξανά το κόμμα και θα είναι και πολυσυλλεκτικός, αφού το ενδεχόμενο το κόμμα να μείνει για πρώτη φορά εκτός Β΄ γύρου είναι μαθηματικά υπαρκτό.

Αυτό διότι ο ενδιάμεσος χώρος με βάση τις εκλογές του 2016 παρουσιάζεται ενδυναμωμένος και αθροίζοντας κανείς τα ποσοστά των πέντε κομμάτων που τον απαρτίζουν φτάνουν το 36,73%.

Την Πέμπτη 27/4 θα παρουσιαστεί στη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος έρευνα για τον καταλληλότερο υποψήφιο και θα ξεκινήσει και επίσημα η συζήτηση για το ποιος τελικά θα είναι ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΚΕΛ: Έτοιμη μεγάλη δημοσκόπηση για τον εκλεκτό των Προεδρικών – Ποια τα ονόματα και πότε παρουσιάζεται

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Έτσι εκλέγεται ο Πρόεδρος - Πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Τι γίνεται αν υπάρξει ισοψηφία

• Θρίλερ στην Αμαλιάδα: Και έκτο νεκρό βρέφος - Η αλλαγή της κατάθεσης από τη μητέρα του τελευταίου παιδιού

• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;

• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;

• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά

• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο



ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

Σε απόλυτο ντέρμπι, στο οποίο όμως εμφανίζει μικρό προβάδισμα η Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, εξελίσσονται οι αμερικανικές εκλογές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top