Η Ευρωβουλευτής και εισηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, Κάτι Πίρι, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ξεπεράσει και συνεχίζει να ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές του ευρωπαϊκού θεσμού, σημειώνοντας την ίδια ώρα ότι η αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την ίδια την Τουρκία.
Η κ. Πίρι απαντούσε σε ερώτηση Κύπριας δημοσιογράφου για το ποιά μέτρα προτίθεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πάρει εναντίον της Τουρκίας, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που δόθηκε από Ευρωβουλευτές υπό τον τίτλο «Πολιτικά δικαιώματα στην Τουρκία, απομάκρυνση Κούρδων Δημάρχων και ο ρόλος της ΕΕ».
Νομίζω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «έχει δείξει τα δόντια του» περισσότερο από τους υπόλοιπους θεσμούς για το πως αντιμετωπίζεται η κατάσταση στην Τουρκία, είπε.
Διευκρίνισε ότι για την Τουρκία υπάρχουν οι ίδιες απαιτήσεις που υπάρχουν για όλες τις υπό ένταξη χώρες δηλαδή ο σεβασμός των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του Τύπου, της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος και φυσικά να μπορεί η αντιπολίτευση να κάνει την δουλειά της.
Σε ότι αφορά την Τουρκία, είπε, είχαμε πολλά σοβαρά επεισόδια τα τελευταία χρόνια.
Σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί η κ. Πίρι αναφέρθηκε στο κόψιμο προ-ενταξιακών κονδυλίων από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Ζητήσαμε επίσης από το Συμβούλιο να σταματήσει την ενταξιακή διαδικασία με την Τουρκία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «γνωρίζω ότι δεν είναι κάτι που επιθυμεί οποιοδήποτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (στην Τουρκία) αλλά πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα. Έχουν ξεπεραστεί κόκκινες γραμμές και συνεχίζουν να ξεπερνιούνται», σημείωσε.
Την ίδια ώρα, η Ολλανδή Ευρωβουλευτής εκτίμησε ότι η αλλαγή δεν θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από τις Βρυξέλλες, όπως είπε, αλλά από το εσωτερικό της Τουρκίας.
Στο τέλος της ημέρας η κοινωνία των πολιτών αποτελεί το κλειδί, ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείουμε οποιαδήποτε μέτρα.
Η κ. Πίρι σημείωσε ακόμη ότι αυτή την περίοδο συζητείται στο τουρκικό κοινοβούλιο πρόταση νόμου για να δοθεί αμνηστία σε πολιτικούς κρατούμενους. «Είναι κρίσιμης σημασίας αυτή η νομοθεσία να υιοθετηθεί», είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις