Χρήσιμες πληροφορίες έδωσε και πάλι ο κ. Πέτρος Καραγιάννης, Καθηγητής Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με παρέμβασή του στο Κρατικό Ραδιόφωνο.
Αρχικά, ο κ. Καραγιάννης δήλωσε ότι αυτό που πρέπει να περιμένουμε αυτή την περίοδο είναι τα αποτελέσματα από Πάφο και Αραδίππου, ούτως ώστε να δούμε το πόσο έχει ο ιός εισχωρήσει στην κοινότητα.
Επί τούτου, απηύθυνε θερμή έκκληση σε όσους κάτοικους Πάφου έχουν συμπτώματα ή νομίζουν ότι έχουν εκτεθεί στον ιό, να προχωρήσουν σε εξέταση που διενεργείται στην πόλη (Οικία Επάρχου). Φυσικά, πρέπει να προσέλθουν και άτομα χωρίς τις παραπάνω ενδείξεις, καθώς διενεργείται και ‘τυχαιοποιημένη δειγματοληψία’, κατόπιν όμως καλέσματος. ‘Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε τους συνανθρώπους μας περιορίζοντας την μετάδοση του ιού’, πρόσθεσε.
Επίσης, είπε ότι υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 2,5% το οποίο θα νοσήσει λίο μετά τις 14 μέρες. ‘Αυτούς θα τους χάσουμε’, τόνισε, εννοώντας ότι δεν θα καταφέρει η πολιτεία να τους εντοπίσει εάν είναι ασυμπτωματικοί.
Αυτό που θέλει να προτείνει ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, είναι σε σχέση με την περίθαλψη των ασθενών που έχουν ήπια συμπτώματα και παραμένουν στο σπίτι, με αποτέλεσμα να μολύνουν τους οικείους του. Δήλωσε ότι ‘υποστηρίζει εδώ και καιρό την διαμόρφωση μίας αίθουσας π.χ εκθεσιακός χώρος ούτως ώστε να περιθάλπτονται αυτοί οι ασθενείς και να μην μολύνουν αυτούς που μένουν μαζί’. Όπως υποστήριξε δεν είναι κάτι πολύ δύσκολο καθώς δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός υποστήριξης, αφού δεν θα υπάρχουν και έντονα συμπτώματα. Κάτι ανάλογο έγινε και αλλού, επισημαίνοντας το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου και χρησιμοποίησαν τέτοιους χώρους ακόμη και ως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Για τις μάσκες ειπώθηκε ότι τόσο καιρό εφαρμόζουν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο καθηγητής είπε ότι υπήρχε έλλειψη μασκών, εξού και οι χαλαρές οδηγίες που υπήρχαν. Τώρα είναι καλό όσοι βρίσκουν να τις φορούν, ειδικότερα όταν πηγαίνουν σε χώρους με υψηλή συνάθροιση. Πρόσθεσε δε ότι μπορεί ο κόσμος να ράψει δικές τους μάσκες που μπορούν να πλένονται και να επαναχρησιμοποιούνται, με ‘ύφασμα πυκνής ύφανσης’.
Όταν ερωτήθηκε για την Λεμεσό και το ότι δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα, απάντησε ότι είναι όντως περίεργο να είναι τόσο χαμηλά τα κρούσματα.
Για τους φοιτητές ο κ. Καραγιάννης φάνηκε να εξακολουθεί να θεωρεί ότι ήταν σωστή η απόφαση να μην έρθουν. ‘Έστω και ένας φοιτητής να είχε θα μας δημιουργούσε προβλήματα. Φάνηκε ότι πολλοί φοιτητές συναθροίζονταν σε καφετέριες. Σκεφτείτε να έρχονταν 20 χιλιάδες φοιτητές τι θα γινόταν’ κατέληξε. Τέλος, δήλωσε ότι πρέπει να κατανοήσουμε ότι ‘είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επιτάσσουμε νοσοκομεία’.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις