ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Πολλά ευχόμαστε να είχαμε κάνει διαφορετικά, λέει ο Τζόνσον για τον ένα χρόνο lockdown

Πολλά ευχόμαστε να είχαμε κάνει διαφορετικά, λέει ο Τζόνσον για τον ένα χρόνο lockdown

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε ότι «υπάρχουν πιθανώς πολλά πράγματα που ευχόμαστε να είχαμε κάνει διαφορετικά» ως προς την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 


Σε μια συνέντευξη Τύπου σαν μικρό απολογισμό του ενός χρόνου από το πρώτο lockdown που συμπληρώνεται σήμερα (23 Μαρτίου), ο κ. Τζόνσον έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «παρανοήσεις» που υπήρχαν στην αρχή της πανδημίας για την πραγματικότητα ως προς τη μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς φορείς.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς συμπλήρωσε ότι εύχεται να γνώριζαν οι επιστήμονες όσα γνωρίζουν τώρα για τον ιό. Όπως είπε, αυτό θα απαιτούσε καλύτερη ικανότητα διενέργειας διαγνωστικών τεστ πιο γρήγορα, κάτι όμως που δεν υπήρχε στην αρχή.

Από την πλευρά του ο αρχίατρος Αγγλίας καθηγητής Κρις Γουίτι πρόσθεσε ότι θα ευχόταν να υπήρχε στην αρχή καλύτερη εικόνα για το πόσο μεγάλη ήταν η διασπορά του ιού στην Ευρώπη και πόσο μεγάλη ήταν η εισαγωγή κρουσμάτων από την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έπρεπε να επιβληθούν πιο νωρίς περιορισμοί στις αφίξεις.

Ερωτηθείς για την προοπτική θερινών διακοπών για τους Βρετανούς στους αγαπημένους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι «είναι ακόμα πολύ νωρίς» για οριστικές αποφάσεις. Συνέστησε υπομονή μέχρι την αναφορά της Ομάδας Εργασίας για τα διεθνή ταξίδια, που αναμένεται στις 12 Απριλίου.

Κάνοντας ξανά λόγο για «τρίτο κύμα» της πανδημίας στην ηπειρωτική Ευρώπη που «αναμφίβολα» θα πλήξει και τη Βρετανία, σχολίασε ότι για την ώρα «τα πράγματα σίγουρα μοιάζουν δύσκολα».

Από εκεί και πέρα εξήρε τη συσπείρωση, το θάρρος και την υπομονή των Βρετανών στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ξεχώρισε ως μεγαλύτερη αρνητική κληρονομία της πανδημίας το χαμένο έδαφος στην εκπαίδευση των παιδιών, προανήγγειλε την ανέγερση μνημείου για τους θανόντες κατά την πανδημία και είπε πως με τη βοήθεια της επιστήμης η Βρετανία έχει αποκτήσει «το πάνω χέρι» στη μάχη με τον κορωνοϊό.

«Βήμα-βήμα, εμβόλιο το εμβόλιο, αυτή η χώρα είναι στο μονοπάτι ανάκτησης των ελευθεριών μας», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Οι δύο επιστήμονες που πλαισίωναν τον κ. Τζόνσον απέδωσαν την ανακοπή της πτωτικής τάσης των κρουσμάτων που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα στην επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, κάνοντας λόγο για «αναμενόμενη» εξέλιξη.

Τόνισαν επίσης ότι στόχος τους είναι να πέσουν όσο πιο χαμηλά γίνεται τα κρούσματα, καθώς θεωρούν «σχεδόν μηδενικές» τις πιθανότητες πλήρους εξάλειψης του κορωνοϊού, ο οποίος πιθανώς θα επανακάμπτει περιοδικά, ιδίως τους χειμώνες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top