Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο πραγματοποίησαν την Πέμπτη μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, με σκοπό να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα όσα ταλαιπωρούν τη Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια.
Αφορμή για τη ειρηνική συγκέντρωση ήταν η μη αποδοχή των θέσεων του Συλλόγου, για διατήρηση του μέτρου της επικοινωνίας με το Δικαστήριο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και του περιορισμού της φυσικής παρουσίας των δικηγόρων στις ακροάσεις.
Όπως τονίζουν τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας η επαναφορά των λεγόμενων «πρώτων εμφανίσεων» συνιστά άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί, υπογραμμίζοντας πως είναι τουλάχιστον πρόωρο να επιτραπεί ο συνωστισμός δεκάδων ατόμων σε μικρές αίθουσες, χωρίς προφανή λόγο.
Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, Μιχάλης Βορκάς, είπε πως η μεταρρύθμισή της Δικαιοσύνης αποτελεί αναγκαιότητα χθεσινή, ενώ κάλεσε τους αρμοδίους όπως προωθήσουν τάχιστα τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.
Όπως σημείωσε, ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας αποφάσισε να παρευρεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, με σκοπό να εκφράσει «ειρηνικά και σιωπηρά» την αντίθεσή του, στα όσα ταλαιπωρούν τη Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια.
«Αφορμή γι’ αυτό -ιδιαίτερα για τον Δικηγορικό Σύλλογο Λευκωσίας- αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου να επανέλθουν τα δικαστήρια στην κανονικότητα τους. Εμείς θεωρούμε ότι από μόνη της αυτή η απόφαση προκαλεί κάποια προβλήματα στους δικηγόρους, αλλά και στις ίδιες τις διαδικασίες, δεδομένου του γεγονός ότι η πανδημία ακόμα δεν έχει αφήσει την πατρίδα μας», είπε ο κ. Βορκάς.
Εξήγησε ότι έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων υπάρχει συνωστισμός, για να προσθέσει πως «εκείνο το οποίοι προβληματίζει ιδιαίτερα είναι οι εγκαταστάσεις του δικαστηρίου, οι οποίες κτίστηκαν επί αγγλοκρατίας».
Όπως συμπλήρωσε, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος την κακή κατάσταση των δικαστηρίων στη Λευκωσία, περνώντας έξω από τις αίθουσες.
Επίσης, αναφέρθηκε στην «κάκιστη» κατάσταση του πρωτοκολλητείου, το οποίο όπως ανέφερε, «πέραν της υποστελέχωσής του «είναι ένα παλιό κτήριο, το οποίο δεν δίδει πρόσβαση στους δικηγόρους και την ευκολία να εισέλθουν, για να κάνουν τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας να αναλάβει και καθήκοντα ‘πρωτοκολλητή’ από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα».
«Αυτά τα πράγματα», πρόσθεσε, «πρέπει κάποια στιγμή να εξεταστούν επισταμένα από τους αρμοδίους είτε αυτή είναι η δικαστική, η εκτελεστική, η νομοθετική εξουσία και να δώσει λύσεις. Δεν μπορεί ο κόσμος να περιμένει να εκδικάζονται οι υποθέσεις τους στη 10ετία ή την 20ετια».
Απόφαση για «Σίγμα» και Δημήτρη Μάμα
Εξάλλου, αναφορά έκανε στη χθεσινή απόφαση του Εφετείου, σε σχέση με την αγωγή που είχε καταχωρίσει ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Δώρος Γεωργιάδης, ισχυριζόμενος ότι είχε δυσφημιστεί από τον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μάμα, με αποτέλεσμα την καταδίκη πρωτόδικα του εν λόγω σταθμού και δημοσιογράφου, ο οποίος δεν βρίσκεται στη ζωή.
«Το παράδειγμα του δημοσιογράφου Δημήτρη Μάμα, για τον οποίο εκδόθηκε απόφαση χθες από το Εφετείο μετά από 20 χρόνια, δεν τιμά κανένα», τόνισε ο κ. Βορκάς.
Καταληκτικά ανέφερε πως «η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης αποτελεί αναγκαιότητα χθεσινή», καλώντας τους αρμοδίους να προωθήσουν τάχιστα τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και ευελπιστώντας σύντομα να υπάρξουν καλύτερες μέρες στα δικαστήρια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τραγωδία στην Λεμεσό: Έχασε την ζωή του 59χρονος μετά από εργατικό ατύχημα
• Προβληματική εικόνα: 18 διαθεσιμότητες σε έξι μήνες στην Αστυνομία - Δύο απολύσεις
• Φόνος εκ προμελέτης: Αλλοδαπός ο 24χρονος που βρέθηκε νεκρός σε χωράφι - Τι έδειξε η νεκροτομή
• Απόπειρα φόνου στον Κόρνο: Εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο το όχημα των δραστών
• Προβληματική εικόνα: 18 διαθεσιμότητες σε έξι μήνες στην Αστυνομία - Δύο απολύσεις
• Αιμιλία Κενεβέζου: Αυτό είναι το επόμενο επαγγελματικό της βήμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις