ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Θεμέλιο για βελτίωση διμερών σχέσεων

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Θεμέλιο για βελτίωση διμερών σχέσεων

Ως θεμέλιο για μια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, χαρακτήρισε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η συνάντηση των δύο ηγετών «μπορεί να αξιολογηθεί ως ένα θεμέλιο για μια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο πλευρές», το οποίο, όπως είπε, «μένει να φανεί και να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα».

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Οικονόμου, το κλίμα κατά τη διάρκεια του γεύματος υπήρξε πολύ καλό, με τους δύο ηγέτες να εκφράζουν τη συναντίληψή τους «για την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής».

«[Σ]τα μεγάλα προβλήματα, τις νέες προκλήσεις και το νέο τοπίο ασφαλείας που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι προς όφελος και των δύο πλευρών να υπάρξει σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σε μια τέτοια περίοδο, δεν χρειάζεται να προσθέτουμε ζητήματα και εντάσεις», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος «οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους σε θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, χωρίς όμως την οξύτητα και την ένταση την οποία είχαμε παρακολουθήσει το τελευταίο διάστημα».

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η ιδιότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας ως δύο χωρών συμμάχων στο ΝΑΤΟ καθιστά «σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε ότι δόθηκε έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας κυρίως στον τομέα της οικονομίας, ενώ ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η ανάγκη συνεργασίας στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε εάν εμπεδωθεί η θετική ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο χώρες να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών το φθινόπωρο, ενώ τον επόμενο μήνα θα διεξαχθεί στην Άγκυρα η συνάντηση των δύο πλευρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Αναφορικά με το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην πρόταση έξι σημείων που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

«Βρίσκει απήχηση το επιχείρημα του Πρωθυπουργού ότι η αγορά φυσικού αερίου έχει σταματήσει να λειτουργεί με κανόνες αγοράς και ότι η τιμή του δεν προσδιορίζεται από την προσφορά και από τη ζήτηση, αλλά δυστυχώς προσδιορίζεται κερδοσκοπικά», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Τόνισε παράλληλα ότι ιδιαίτερα σημαντική είναι η αναφορά στα Συμπεράσματα της Συνόδου της βούλησης των κρατών-μελών να μειώσουν την εξάρτησή τους από το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τις πρώτες ύλες της Ρωσίας όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

«Η Ελλάδα έχει ένα πολύ σημαντικό –ενεργειακό και γεωπολιτικό– ρόλο να διαδραματίσει ως πύλη εισόδου για LNG, αλλά και ως χώρα υποδοχής του φυσικού αερίου», ανέφερε για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ακόμα, ο κ. Οικονόμου ανέδειξε ως ιδιαίτερα σημαντικό σημείο της άτυπης Συνόδου Κορυφής «το γεγονός ότι –και πάλι ύστερα από ελληνική παρέμβαση– υπάρχει, στην ενότητα της άμυνας, αναφορά στο άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά στη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής». «Έτσι, εκτός από το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνεται και η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει, οποιοδήποτε Κράτος-μέλος της σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στη δέσμευση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει προσωρινά, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων, πρόσφυγες από την Ουκρανία».

«[Π]αρέχουμε την αλληλεγγύη αυτή, χωρίς αστερίσκους, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας δεν βρήκε ανάλογη ανταπόκριση όταν αντιμετώπισε αντίστοιχες προκλήσεις στο πρόσφατο παρελθόν», κατέληξε ο κ. Οικονόμου, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για ένα κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, με δίκαιο επιμερισμό των βαρών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top