Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους να αποφεύγει να κάνει «ανεύθυνα» σχόλια, αφού δήλωσε πως η κινεζική πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού δεν είναι βιώσιμη, μια δήλωση που λογοκρίθηκε από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Μιλώντας σε τακτική συνέντευξη Τύπου σήμερα στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν υπεραμύνθηκε των μέτρων της Κίνας για την καταπολέμηση της πανδημίας και δήλωσε πως η Κίνα ελπίζει ότι ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ θα μπορέσει να δει αντικειμενικά τις κινεζικές πολιτικές κατά του κορωνοϊού.
Μολονότι οι περιορισμοί που συνδέονται με τον κορωνοϊό έχουν αρθεί σχεδόν παντού στον κόσμο, η Κίνα, στην οποία σημειώνονται επιδημικές εξάρσεις, συνεχίζει να επιβάλλει lockdown και καραντίνες μόλις εμφανιστούν μερικά κρούσματα.
Σε συνδυασμό με το κλείσιμο των συνόρων και τον περιορισμό των διεθνών αεροπορικών συνδέσεων, η πολιτική αυτή προκαλεί όλο και μεγαλύτερη απελπισία στην Κίνα.
Ιδιαίτερα στη Σαγκάη, τα 25 εκατομμύρια των κατοίκων της πόλης, οι οποίοι βρίσκονται σε lockdown από την αρχή Απριλίου, διαμαρτύρονται για προβλήματα ανεφοδιασμού και φοβούνται μήπως σταλούν σε κέντρα καραντίνας, όπου οι ανέσεις είναι υποτυπώδεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Γκεμπρεγέσους έκανε χθες, Τρίτη, ασυνήθιστα επικριτικές για την Κίνα δηλώσεις λέγοντας πως η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων «δεν είναι βιώσιμη» και πως «είναι πολύ σημαντικό να περάσει (η Κίνα) σε μια διαφορετική στρατηγική».
Καθώς την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων υποστηρίζουν οι κορυφαίοι κομμουνιστές ηγέτες, ιδιαίτερα ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, οι λογοκριτές επενέβησαν γρήγορα για να εμποδίσουν τη μετάδοση αυτών των δηλώσεων του Γκεμπρεγέσους.
Στον ιστότοπο Weibo, το κινεζικό Twitter, τα hashtag #Tedros και #OMS (ΠΟΥ) δεν δίνουν σήμερα κανένα αποτέλεσμα.
Όσο για τους χρήστες του πολύ δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης WeChat, δεν μπορούν πλέον να αναπαράγουν ή να μεταδίδουν ένα άρθρο του επίσημου λογαριασμού του ΟΗΕ, το οποίο είναι αναρτημένο στην πλατφόρμα και αναφέρει τις επικρίσεις του επικεφαλής του ΠΟΥ.
Ωστόσο το να συζητήσει κάποιος το θέμα στο διαδίκτυο με κάποια από τις επαφές του ή το να αναρτήσει στον τοίχο του στο WeChat φωτογραφίες άρθρων ή μηνυμάτων που αναφέρουν αυτές τις δηλώσεις παραμένει δυνατό.
«Ταπεινά ρωτάω: η κυβέρνησή μας θα ακούσει τις συστάσεις του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ;», γράφει ένας χρήστης του Weibo.
Από την πλευρά του, ο κινεζικός Τύπος παραμένει βουβός.
Ο πρώην διευθυντής της εθνικιστικής ταμπλόιντ εφημερίδας Global Times, ο Χου Σιτζίν, ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή στο Ίντερνετ, εκτιμά πάντως ότι οι επικρίσεις του ΠΟΥ είναι «άνευ σημασίας».
«Αν λένε πως η κινεζική μέθοδος δεν είναι βιώσιμη, θα πρέπει να προτείνουν μία που να είναι περισσότερο αποτελεσματική και βιώσιμη. Όμως δεν προτείνουν καμιά!», γράφει στους 24 εκατομμύρια ακολούθους του στο Weibo.
«Ο ΠΟΥ δεν θα αναλάβει καμιά ευθύνη αν η Κίνα χαλαρώσει (την υγειονομική πολιτική της) και πεθάνουν πολλοί άνθρωποι», προσθέτει.
Η εγκατάλειψη της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων θα μπορούσε να επιφέρει τον θάνατο 1,6 εκατομμυρίου ανθρώπων στη χώρα, σύμφωνα με μια μελέτη ερευνητών του πανεπιστημίου Φουντάν στη Σαγκάη, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, Τρίτη, στην επιθεώρηση Nature.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις