ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» κινδύνου για δημιουργία νέων ΜΕΔ λόγω αύξησης επιτοκίων – Επιστρατεύει ειδικούς από το εξωτερικό η Κεντρική Τράπεζα

«Καμπανάκι» κινδύνου για δημιουργία νέων ΜΕΔ λόγω αύξησης επιτοκίων – Επιστρατεύει ειδικούς από το εξωτερικό η Κεντρική Τράπεζα

«Καμπανάκι» εξόδου για δημιουργία νέων ΜΕΔ λόγω αύξηση των επιτοκίων, κτυπούν οι ειδικοί, με την Κεντρική Τράπεζα να επιστρατεύει ειδικούς εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό για την εκπόνηση μελέτης για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε δηλώσεις του στον Alpha ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, σχολιάζοντας παράδειγμα ενός δανειολήπτη που σήμερα πληρώνει δόση 1.012 ευρώ και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα κληθεί να πληρώνει 1.430 ευρώ τον μήνα, έκανε λόγο για αύξηση 40, σημειώνοντας την ίδια ώρα πως «το να μειώνεται ο πληθωρισμός, δεν σημαίνει ότι μειώνεται το επίπεδο των τιμών, για να φτάσει σε προηγούμενα χαμηλότερα επίπεδα». «Απλώς μειώνεται ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι τιμές», εξήγησε.

Αποκωδικοποιώντας τη τελευταία δήλωσης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνου Ηροδότου, σχετικά με την εκπόνηση μίας μελέτης για το πρόβλημα των ΜΕΔ και την ανάθεση αυτής της μελέτης σε ειδικούς ξένους εμπειρογνώμονες, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «αντικειμενικός σκοπός είναι η εξεύρεση μίας λύσης στο πρόβλημα των ΜΕΔ που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα και ταυτόχρονα για να διαχυθεί αυτή η λύση σε ολόκληρο το σύστημα, προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τυχόν μελλοντικές προκλήσεις».

«Αυτή η αναφορά για αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών προκλήσεων, παραπέμπει στις πολύ αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στη δυνατότητα των συμπολιτών μας να εξυπηρετούν τα δάνεια τους», επεσήμανε, τονίζοντας πως «όπως έχω πει εδώ και πολλούς μήνες, αδιαμφισβήτητα και αναπόφευκτα οι σημαντικές αυτές αυξήσεις στα επιτόκια, οι οποίες συντρέχουν μαζί με τον πληθωρισμό, επηρεάζουν τη δυνατότητα πρώτα των οριακά βιώσιμων δανειοληπτών να εξυπηρετούν τα δάνεια τους και στη συνέχεια πολλών άλλων συμπολιτών μας που είναι συνεπείς και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να εξυπηρετούν τα δάνεια τους».

«Το κατά πόσον έχουν δημιουργηθεί ΜΕΔ ή όχι, αντιλαμβάνεστε ότι όταν η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας, πολύ προνοητικά προβληματίζεται για να είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τυχόν μελλοντικές προκλήσεις, προφανώς αντιλαμβάνεται αυτούς τους κινδύνους κι ενδεχομένως έχει ήδη διαγνώσει το ξεπέταγμα ορισμένων κόκκινων σημαιών στο σύστημα προς την κατεύθυνση αυτή», συμπλήρωσε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος υπογραμμίζοντας ότι «σίγουρα δεν έχουμε χιλιάδες ΜΕΔ αυτή τη στιγμή εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων, άρχισαν όμως ήδη να υπάρχουν ανησυχίες και οχλήσεις προς τις τράπεζες για το σύστημα αυτό και σε κάθε περίπτωση είναι καθημερινές οι καταγγελίες που λαμβάνουμε από συμπολίτες με παράπονα για το πως θα αντιμετωπίσουμε τώρα τις νέες αυξήσεις στη δόση μας».

«Αυτό είναι μία αδυσώπητη πραγματικότητα, την οποία την καταθέτω», εξήγησε σημειώνοντας ότι «επομένως, αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπιστεί». «Είναι εξαιρετικά σημαντική η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής μελέτης αυτού του προβλήματος στη βάση μεθοδολογικά ορθών αρχών κι απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι και απ’ ό,τι έχει κυκλοφορήσει στον Τύπο, ένα σημαντικό στοιχείο αυτής της εργασίας, είναι ο καθορισμός ενός profile γενικά για το ποιοι συμπολίτες μας έχουν ΜΕΔ και πως κατηγοριοποιούνται αυτά, ούτως ώστε να διαφανούν και οι προοπτικές εξυπηρέτησής τους, αλλά και ενδεχόμενα, γενικότερα, συστημικές, όπως τις χαρακτηρίζει πολύ ορθά ο κ. Διοικητής, λύσεις στο πρόβλημα των ΜΕΔ», κατέληξε ο κ. Ιωάννου.

Στο βίντεο οι τοποθετήσεις του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου στον Alpha:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top