Σαν ευκαιρία βλέπει το θέμα των κυρώσεων σε Ρώσους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης με δικηγόρους και λογιστές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αρκέστηκε να δηλώσει πως «θα πράξουμε ότι μπορούμε για να μην επιτρέψουμε σε κανένα να αμαυρώσει το όνομα της χώρας. Πρέπει να το δούμε σαν ευκαιρία».
Κληθείς αν αναφερθεί στην ευρεία σύσκεψη της οποίας προήδρευσε σήμερα για το θέμα των κυρώσεων, είπε ότι «ο στόχος είναι κοινός από όλους όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη: Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην επιτρέψουμε σε κανένα να αμαυρώσει το όνομα της χώρας μας.
Πρέπει να προσεγγίσουμε αυτή την εξέλιξη ως ευκαιρία μια και καλή να τελειώνουμε με το συγκεκριμένο θέμα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητούμε».
Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έλαβε στοιχεία από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «όταν υπάρξει κάτι περισσότερο να είστε σίγουροι ότι θα σας ενημερώσω».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Στο Προεδρικό δικηγόροι και λογιστές για τις κυρώσεις - Σήμερα η νέα σύσκεψη
Στη συνέχεια προέβη σε νέες δηλώσεις στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για τη σύσκεψη που είχε νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο με θέμα τις κυρώσεις, είπε ότι «είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και με την Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς και με τον Σύνδεσμο Λογιστών. Συμφωνούμε όλοι ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να αμαυρώνει το όνομα της χώρας μας.
Άρα, πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, πρέπει να το δούμε ως μια ευκαιρία, έτσι ώστε να τελειώνουμε μια και καλή με το συγκεκριμένο θέμα. Αρκετά υπέφερε και το κράτος και η Κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας από τέτοιου είδους καταστάσεις Άρα, εμείς είμαστε έτοιμοι, μόλις έχουμε ενώπιον μας όλα τα στοιχεία, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται με μοναδικό στόχο αυτό που σας προανέφερα»
Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν και άλλα ονόματα προσώπων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ας κάνουμε υπομονή. Θεωρώ ότι θα υπάρξουν νέες καταχωρήσεις είτε από πλευράς των ΗΠΑ, της Βρετανίας είτε από πλευράς της ΕΕ. Επαναλαμβάνω, ό,τι χρειάζεται να γίνει θα γίνει. Είναι ένα θέμα με το οποίο πρέπει να τελειώνουμε».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ενώ έγιναν βήματα από πλευράς του κράτους, εντούτοις παρασυρόμαστε από κυρώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουν γίνει πάρα πολλά. Θα γίνουν και άλλα που πρέπει να γίνουν για να μην υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα. Δεν περιποιεί τιμή σε κανένα μας κάθε τόσο να έχουμε τέτοιου είδους εξελίξεις ή να βλέπουμε δημοσιεύματα εναντίον της χώρας μας. Είναι κάτι αρνητικό για την Κυβέρνηση, είναι κάτι αρνητικό για το κράτος, είναι αρνητικό για τον ιδιωτικό τομέα, είναι κάτι αρνητικό για τους πολίτες.
Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Οι όποιες πληροφορίες θα τεθούν ενώπιον μας, θα τις διερευνήσουμε, δεν έχουμε να κρύψουμε απολύτως τίποτα και αυτή είναι η προσέγγιση η δική μας».
Κληθείς να πει κατά πόσο υπήρξε διαβούλευση με τις ΗΠΑ όπως είχε διερωτηθεί ο Πρόεδρος Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι φυσικά. Υπάρχει συνεννόηση ή διαβούλευση για τις αποφάσεις μιας ξένης Κυβέρνησης;.
Και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα και με τον κ. Κληρίδη, αλλά και με τους εκπροσώπους των άλλων εποπτικών Αρχών και δεν υπάρχει κανένα θέμα. Είμαστε στην ίδια γραμμή.
Επαναλαμβάνω, είναι μια ευκαιρία. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε οποιουσδήποτε, αν υπάρχουν, που παραβιάζουν τις κυρώσεις και δεν πρέπει να ανησυχούμε για το συγκεκριμένο θέμα».
Συμφωνώ ότι έγιναν σημαντικότατα βήματα. Σε εκείνο που στοχεύουμε είναι να τερματιστούν τέτοιου είδους καταστάσεις».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σωστά έπραξαν οι τράπεζες που εφάρμοσαν τις κυρώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι τράπεζες κινούνται στη βάση του δικού τους πλαισίου. Θα πρέπει, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε και αυτό τον τομέα. Είμαι σίγουρος ότι όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία ειδικότερα του τραπεζικού τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τι επωμισθήκαμε ως χώρα λίγα χρόνια νωρίτερα».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, δήλωσε πως «όπου υπάρχουν παραβιάσεις πρέπει να διώκονται. Δίνεται η εντύπωση πως η Κύπρος βρίθει από άτομα που παραβιάζουν τις κυρώσεις. Είναι μια εσφαλμένη εικόνα. Ζητήσαμε μάλιστα από τον Πρόεδρο να μεταφέρει στους ξένους ότι στην Κύπρο τηρούνται οι κυρώσεις. Στην Κύπρο έχουμε Κράτος δικαίου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμμορφωνόμαστε με τη νομοθεσία άρα επικεντρωνόμαστε στις κυρώσεις που επιβάλλει η ΕΕ».
Δείτε εδώ το βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Κληρίδη:
Αυτούσια η ομιλία του:
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων. Στην ΟΕΒ, η οποία διαχρονικά, ως ο κύριος εκπρόσωπος των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, αποτελεί ένα αξιόπιστο και πολύτιμο εταίρο για την Κυβέρνηση. Μια Ομοσπονδία η οποία συμβάλλει τόσο στην οικονομική πρόοδο, αλλά και πολύ περισσότερο – και έχουμε λάβει τις θέσεις σας από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας- και στην προώθηση καινοτόμων προτάσεων που αφορούν την επιχειρηματικότητα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο γνωρίζω πάρα πολύ καλά, καθώς είχα την ευκαιρία, με τις προηγούμενες μου ιδιότητες, να συνεργαστώ στενά και εποικοδομητικά σε πολλές περιπτώσεις με την ηγεσία και τα μέλη της ΟΕΒ και να πετύχουμε κοινούς στόχους.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ως η νέα Κυβέρνηση του τόπου, ότι είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε στενά και να βρούμε αποτελεσματικές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, όπως για παράδειγμα αυτές που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: Το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, το κόστος ενέργειας, αλλά και οι προκλήσεις στην αγορά εργασίας που, αναμφίβολα, ανάμεσα σε πολλές άλλες επιπτώσεις, αποτελούν σημαντικά εμπόδια στις επιχειρηματικές σας δραστηριότητες και έχουμε γνώση των προκλήσεων που έχετε ενώπιον σας.
Στις προκλήσεις που μόλις προανέφερα – έρχομαι εδώ από μια σύσκεψη που είχαμε στο Προεδρικό με τους αρμόδιους Υπουργούς και με τις εποπτικές Αρχές - , η πατρίδα μας έχει να διαχειριστεί μια επιπρόσθετη, που για μένα προσωπικά αποτελεί στοίχημα και ύψιστη προτεραιότητα και αναφέρομαι στην ανάγκη διαφύλαξης του ονόματος της Κύπρου ως αξιόπιστου επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού κέντρου, ιδιαίτερα μετά και τις πρόσφατες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο σε Κύπριους επιχειρηματίες. Θέλω να σας διαβεβαιώσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από αυτό το βήμα ότι λαμβάνουμε από την πρώτη στιγμή, όλες τις απαραίτητες ενέργειες ως Κυβέρνηση σε συνεργασία πάντα με τους εποπτικούς φορείς αλλά και τις αμερικανικές και βρετανικές Αρχές, για πλήρη διαφύλαξη του ονόματος της χώρας μας. Πρέπει όλοι μας να προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο θέμα με απόλυτη σοβαρότητα και να το δούμε ως ευκαιρία για να μην υπάρχει η όποια σκιά ή αμφιβολία για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα μας. Αυτή είναι η ξεκάθαρη πρόθεση της Κυβέρνησης και είμαι σίγουρος ότι συμμερίζεστε την ίδια άποψη. Η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να μη σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δεχθεί ακόμα ένα πλήγμα στην εικόνα της.
Ως η νέα διακυβέρνηση του τόπου προσβλέπουμε στη δική σας συμβολή και συνεργασία στην προσπάθειά μας για αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων και τη δημιουργία μιας ανθεκτικής οικονομίας. Ήμουν και παραμένω θερμός υπέρμαχος, θιασώτης της διαρκούς συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, όταν ακούγονται πολλές απόψεις ελεύθερα και όταν αξιοποιείται όλη η διαθέσιμη εμπειρία και τεχνογνωσία, δημιουργούνται συνέργειες που οδηγούν στα καλύτερα αποτελέσματα.
Θέλω, ελεύθερα, όποτε θεωρείτε ότι πρέπει να ενημερωθούμε για τις δικές σας απόψεις και προσεγγίσεις είμαστε στη διάθεση σας. Σε πολλούς τομείς που έχουμε να διαχειριστούμε γνωρίζετε σαφώς καλύτερα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσβλέπω στη συνεχή, καθημερινή μας συνεργασία και μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσβλέπω όποτε εσείς κρίνετε αναγκαίο και στην ανάλογη κριτική και στη δική μας ανάλογη απάντηση. Αν ο τόπος πάει μπροστά, αν πετύχουμε τους δικούς μας στόχους, είμαι σίγουρος θα είναι και δική σας επιτυχία. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει πρόοδος και στις δικές σας δραστηριότητές και είναι και αυτό θα είναι και δική μας επιτυχία.
Θέλω, λοιπόν, σήμερα, απευθύνοντας τον λόγο για πρώτη φορά στη Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ με τον νέο θεσμικό μου ρόλο, να σας διαβεβαιώσω ότι ως νέα διακυβέρνηση του τόπου θα εργαστούμε έχοντας ως βάση αυτή τη νέα προσέγγιση. Την προσέγγιση της συνεχούς συνεργασίας. Δεν σας κρύβω ότι το βάρος που αισθάνομαι είναι μεγάλο και η ευθύνη τεράστια, για αυτό και η δουλειά θα πρέπει να είναι συλλογική και μέσα από αγαστή συνεργασία, και σίγουρα ωφέλιμες για τον λαό και τον τόπο μας, τολμηρές τομές και μεταρρυθμίσεις να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους και να οδηγήσουμε μαζί τη χώρα μας στη νέα εποχή.
Ζούμε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, με το γεωπολιτικό περιβάλλον να αλλάζει συνεχώς, αντιμέτωποι, ανάμεσα σε άλλα, με τις προκλήσεις της ψηφιοποίησης, των αναδυόμενων τεχνολογιών, της κλιματικής αλλαγής και της γήρανσης του πληθυσμού. Προκλήσεις που επηρεάζουν αναπόφευκτα και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις ολοένα επιταχυνόμενες εξελίξεις στον τομέα της διπλής μετάβασης, ψηφιακής και πράσινης, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τόσο το Κράτος όσο και οι κυπριακές επιχειρήσεις θα μετασχηματιστούν και θα ανταποκριθούν με επιτυχία στα νέα αυτά δεδομένα.
Το πρόγραμμα διακυβέρνησής μας, το Συμβόλαιό μας με τον κυπριακό λαό, το οποίο σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε πιστά, μέσα από νέες μεθόδους συντονισμού και παρακολούθησης της υλοποίησης του, στοχεύει ακριβώς στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, στη βάση ενός ευρύτερου οράματος για ένα νέο και σύγχρονο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, στοχεύουμε και στη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη και επέκταση των κυπριακών επιχειρήσεων, την αύξηση του εμπορίου και της απασχόλησης και την προσέλκυση περισσότερων ποιοτικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τη Νέα Γενιά του τόπου μας που αντιμετωπίζει σοβαρότατες προκλήσεις.
Το νέο όραμα για την οικονομία και την κοινωνία, θα το υλοποιήσουμε μέσα από τη Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κύπρου "Όραμα 2035". Στόχος είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας με τη μετάβαση υφιστάμενων τομέων σε πιο δυναμικές μορφές ανάπτυξης και την προώθηση νέων παραγωγικών τομέων, όπως της τεχνολογίας, της έρευνας οι οποίοι θα δημιουργήσουν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Μια Στρατηγική η οποία βρίσκεται σε πλήρη σύζευξη με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο έχει μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα και η ολοκλήρωση του αναμένεται το 2026. Ένα σχέδιο από το οποίο προσβλέπω και με συνεργασία της Βουλής να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα εργαστούμε για την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που αποφασίστηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, όπως της Δημόσιας Υπηρεσίας, της δικαιοσύνης αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο, ανάμεσα σε άλλα, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Μέσα στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό μας, και με ευρωπαϊκή επιδότηση όπου είναι διαθέσιμη, θα ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, σημαντικές επενδύσεις στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ενίσχυση επιδοτήσεων στην έρευνα και την καινοτομία. Μια από τις σημαντικές επίσης μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουμε είναι η σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Αναπτύξεως, ώστε οι κυπριακές επιχειρήσεις να απολαμβάνουν, όπως και οι επιχειρήσεις σε άλλες χώρες, εναλλακτική χρηματοδότηση και ευκαιρίες αξιοποίησης σειράς χρηματοδοτικών εργαλείων.
Σκοπός μας είναι η διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης εύρωστων ή/και νεοφυών, υψηλής ανάπτυξης επιχειρήσεων, με τη δημιουργία του εν λόγω Οργανισμού ο οποίος θα παραχωρεί κεφάλαια αρχικής ώθησης, κρατικές εγγυήσεις και άλλες μορφές χρηματοδότησης. Ένα μέτρο ιδιαίτερα επίκαιρο, δεδομένου και του υφιστάμενου οικονομικού περιβάλλοντος ψηλών επιτοκίων.
Ειδικότερα, όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης θα ενσκήψουμε στην υλοποίησή της. Επείγει να περάσουμε στην πράξη, ώστε ο νομικός κόσμος, αλλά πρωτίστως ο πολίτης και οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν σταδιακά την ουσιαστική αλλαγή, ειδικότερα στον χρόνο εκδίκασης νέων υποθέσεων. Πρόκειται για εθνικό στοίχημα που θα ενισχύσει το κράτος δικαίου, την αποτροπή των αδικημάτων και την εφαρμογή της δικαιοσύνης. Η μακρά περίοδος εκδίκασης υποθέσεων και η μεγάλη διάρκεια που απαιτείται για απονομή της δικαιοσύνης, πέραν του δυσανάλογου κόστους για το κράτος, συνιστά στην ουσία άρνηση δικαιοσύνης.
Μέσα από τις πολιτικές που θα προωθήσουμε, στοχεύουμε επίσης στη δημιουργία ενός πλήρους Ψηφιακού Κράτους που θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, καθώς και στις επιχειρήσεις, για όλες τις δραστηριότητές τους. Την ίδια στιγμή, η αλλαγή κουλτούρας στον δημόσιο τομέα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, η οποία θα λειτουργήσει ως καταλύτης στον ψηφιακό μετασχηματισμό του συνόλου της οικονομίας μας, και κατ’ επέκταση, θα διευκολύνει και την ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών πλατφόρμων και υπηρεσιών.
Είναι πλέον αποδεκτό από όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας ότι το φορολογικό μας σύστημα χρειάζεται εκσυγχρονισμό και απλοποίηση. Μια από τις πρώτες αποφάσεις που λάβαμε είναι ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος με τη συμβολή εμπειρογνωμόνων, έχοντας ως κύριους άξονες την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του φορολογικού μοντέλου της Κύπρου, τη μείωση του διοικητικού βάρους για τους φορολογούμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις και, ταυτόχρονα, την παροχή δικαιότερης ανακατανομής του φορολογικού βάρους, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική ουδετερότητα. Την ίδια στιγμή, στόχος είναι η ευθυγράμμιση των φορολογικών μας πολιτικών με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, στο πλαίσιο και της προωθούμενης πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης.
Και είμαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην πράσινη μετάβαση, και στην ανάγκη υλοποίησης των στόχων που έχει θέσει η ΕΕ για μείωση των εκπομπών θερμοκηπίων αερίων και σε κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Πάντα όμως με στήριξη στις επιχειρήσεις μας ώστε η μετάβαση αυτή να είναι όσο πιο ομαλή γίνεται, δημιουργώντας παράλληλα ευκαιρίες ανάπτυξης.
Σημαντική προτεραιότητα αποτελεί και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας μας, προσελκύοντας ξένες εταιρείες και προωθώντας τη διασύνδεσή μας με ξένα οικοσυστήματα, αξιοποιώντας τη δυναμική της ψηφιακής οικονομίας. Θα ενθαρρύνουμε με αυτό τον τρόπο την εξωστρέφεια και τις συνεργασίες και συνέργειες προς επίτευξη οικονομιών κλίμακας. Αναγνωρίζοντας τη σημασία των προωθητικών ενεργειών στην επιτυχία των προϊόντων μας στις αγορές του εξωτερικού, στόχος μας είναι η αύξηση της αναγνωσιμότητας των κυπριακών προϊόντων και η ενίσχυση της εικόνας της χώρας μας μέσω της δημόσιας διπλωματίας, με αξιοποίηση της Στρατηγικής Οικονομικής Διπλωματίας και των διπλωματικών αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό.
Σημαντικός παράγοντας στην αποτελεσματική λειτουργία των επιχειρήσεων αποτελεί και η διαθεσιμότητα κατάλληλου προσωπικού για τη στελέχωσή τους. Γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι ένα θέμα που σας απασχολεί ιδιαίτερα και μια από τις πρώτες μας ενέργειες είναι η παροχή κινήτρων και επιδοτήσεων, μέσω καλά σχεδιασμένων προγραμμάτων, για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
Το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης έχει ορίζοντα πενταετίας και έχουμε συγκεκριμένο προγραμματισμό που θα οδηγήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Θέλω να σημειώσω ότι παραλάβαμε μια υγιή οικονομία η οποία χαρακτηρίζεται από δημοσιονομική πειθαρχία, σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα και μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία και θα χτίσουμε σε αυτά που ήδη επιτεύχθηκαν, αποφεύγοντας την παροχολογία και διαφυλάσσοντας τη δημοσιονομική πειθαρχία. Στόχος μας είναι η βελτίωση της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης. Με μια δημοσιονομική πολιτική η οποία θα είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτή της ΕΕ και ειδικά της ευρωζώνης, όπου ισχύουν αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες. Με ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα, απαραίτητη παράμετρος για μια υγιή και ισχυρή οικονομία που θα επιτρέπει, ανάμεσα σε άλλα, μια ουσιαστική και στοχευμένη κοινωνική πολιτική για τους ευάλωτους συμπατριώτες μας που χρήζουν βοήθειας.
Θέλω να επαναλάβω ότι κρίσιμο εργαλείο για την οικονομία αποτελεί και η συνέχιση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η πλήρης απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Η αποτελεσματική υλοποίηση των όσων έχω προαναφέρει, θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων και θα δημιουργήσουν ένα ακόμη πιο ελκυστικό περιβάλλον για εγχώριες και ξένες επενδύσεις, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας για τη Νέα Γενιά του τόπου μας.
Βεβαίως, στο πλαίσιο του σημερινού, ολοένα μεταβαλλόμενου πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος, είμαστε έτοιμοι, αν προκύψει μια τέτοια ανάγκη, να αναπροσαρμόσουμε τις οικονομικές μας πολιτικές, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας.
Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση να κάνουμε αναπροσαρμογές. Θα πρέπει να δούμε και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις πυι έγιναν στον τόπο μας, θα πρέπει συνεχώς να τις αξιολογούμε χωρίς να αμφισβητούμε τις φιλοσοφίες είτε αυτό αφορά το ΓΕΣΥ είτε το ΕΕΕ αλλά θα πρέπει συνεχώς να τις αξιολογούμε ώστε να λαμβάνουμε εκεί και όπου πρέπει διορθωτικά μέτρα, χωρίς να αγγίζουμε τη φιλοσοφία τους.
Καταλήγω, λέγοντας ότι σημαντική παράμετρος, πέραν της ανάπτυξης μιας υγιούς οικονομίας, αποτελεί και η ενίσχυση της ευημερίας των πολιτών και η στήριξη, όπου απαιτείται πάντα στοχευμένα και όχι οριζόντια, των εισοδημάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων. Στο πλαίσιο αυτό, σε σχέση με τα αυξανόμενα επίπεδα πληθωρισμού που παρατηρούνται, στόχος μας είναι η παροχή στοχευμένης οικονομικής στήριξης στις ευάλωτες ομάδες, τηρώντας, όμως, δημοσιονομική πειθαρχία. Μόλις πρόσφατα αποφασίσαμε την παράταση συγκεκριμένων οριζόντιων μέτρων, όπως η επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και η επιβολή μειωμένων συντελεστών φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το μέτρο αυτό είναι οριζόντιο στη συγκεκριμένη περίπτωση διότι επηρεάζεται το σύνολο του κυπριακού λαού. Μέτρα που θα επιτρέψουν την απάμβλυνση των συνεπειών του αυξημένου ενεργειακού κόστους, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τους πολίτες.
Σημαντική παράμετρος για την ανάπτυξη της χώρας μας και υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα μας είναι η επίλυση του Κυπριακού, η απελευθέρωση και επανένωση τςη πατρίδας μας πάντα στη βάση του συμφωνημένοι πλαισίου, την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση ενός ενεργότερου ρόλου από πλευράς της ΕΕ γιατί θεωρούμε ότι η ΕΕ μπορεί να προσφέρει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε όλους όσοι εμπλέκονται στο Κυπριακό εκείνα τα κίνητρα, εκείνα τα οφέλη οδηγώντας έτσι μέσα από την επίλυση του Κυπριακού σε μια αμοιβαία αποδεκτή κατάσταση πραγμάτων.
Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες, γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις θέσεις της άλλης πλευράς, αλλά για μιας σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν μπορεί η παρούσα κατάσταση πραγμάτων να είναι η λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου και παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα, κινούμαστε στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδιασμού, και ελπίζουμε αμέσως μετά τις εκλογές της Τουρκίας να υπάρξουν τέτοιου είδους εξελίξεις, δεδομένα που να μας επιτρέψουν να επαναρχίσει ο διάλογος από κει που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, έτσι ώστε να πετύχουμε μια λύση που θα επανενώνει στην πράξη τον λαό μας , τους θεσμούς και την οικονομία στη χώρα μας.
Είμαι βέβαιος ότι με τη δική σας δεδομένη θετική στάση και συνεργασία, αλλά και τη βούληση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας, που προσεγγίζω ως Συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια, θα επιτύχουμε την εφαρμογή του φιλόδοξου, αλλά υλοποιήσιμου προγράμματος διακυβέρνησής μας, προς όφελος όλων.
Εξάλλου, η δική μας επιτυχία είναι και δική σας επιτυχία, και η δική σας θετική πορεία είναι θετική ανάπτυξη και για τη χώρα μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας συγχαρώ για ακόμη μια φορά για τη σημαντική δράση που αναπτύσσετε και για όλα αυτά που προσφέρετε στη χώρα μας και προσβλέπω στη συνεργασία που πάντοτε διέκρινε τις σχέσεις μεταξύ ΟΕΒ και των εκάστοτε Κυβερνήσεων.
Κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Λαβύρινθος μέχρι και οκτώ ψηφοδέλτια στις εκλογές του 2024
Άλλαξε το ωράριο των Δημοσίων Υπαλλήλων, αλλά όχι και οι ώρες εξυπηρέτησης του κοινού
Βόμβα σε όχημα: Ανήκε στην αγνοούμενη Μαρία Κακογιάννη – Χάθηκαν τα ίχνη της πριν από δώδεκα χρόνια
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις