ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέρασαν 20 χρόνια από τη διάνοιξη του «Λήδρας Πάλας» - «Σύμβολο επανασύνδεσης τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής κοινότητας»

Πέρασαν 20 χρόνια από τη διάνοιξη του «Λήδρας Πάλας» - «Σύμβολο επανασύνδεσης τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής κοινότητας»

Την επέτειο της διάνοιξης του πρώτου οδοφράγματος αλλά και του δημοψηφίσματος του «σχεδίου Ανάν» χαιρετίζουν τα τουρκοκυπριακά κόμματα.

Η Yeni Bakış (25.04.23) γράφει ότι η ηγέτης του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Μινέ Ατλί υπενθύμισε ότι το πρώτο οδόφραγμα άνοιξε στις 23 Απριλίου 2003, πριν από 20 χρόνια, με το όνειρο μιας ενωμένης και πλήρως ανεξάρτητης Κύπρου, και πρόσθεσε ότι σήμερα είναι γνωστό σε όλους ότι αυτό πρέπει να γίνει πραγματικότητα και όχι όνειρο και ότι «χρειάζονται περισσότερες πύλες διέλευσης μέχρι να καταργηθούν όλα τα σύνορα».

Σημειώνοντας ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας ήταν ένα σημείο καμπής, η Ατλί δήλωσε πως είναι ένα σύμβολο της επανασύνδεσης της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής κοινότητας, οι οποίες ήταν χωρισμένες η μία από την άλλη. «Σήμερα πριν από 20 χρόνια έγινε μόνο το πρώτο βήμα μιας αρχής», είπε.

Υποστηρίζοντας ότι σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια στο Λήδρα Παλάς οι δύο κοινότητες όχι μόνο αγκαλιάστηκαν σωματικά, αλλά και γκρεμίστηκαν όλα τα αόρατα τείχη και καλύφθηκε το πνευματικό κενό, η Ατλί δήλωσε ότι αυτά τα βήματα έγιναν εκείνη την ημέρα με το αίσθημα της επίτευξης της ειρήνης, μιας ενωμένης και πλήρως ανεξάρτητης Κύπρου.

«Μοιραζόμαστε τα ίδια συναισθήματα σήμερα. Ίσως θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα, αλλά γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν είναι αργά για μια ενωμένη Κύπρο που έχει επιτύχει την ειρήνη. Εξακολουθούμε να κάνουμε πολιτική με το όνειρο μιας Κύπρου όπου θα κτιστεί μια κουλτούρα ειρήνης. […]», κατέληξε.

Ιζτζιάν: Χαιρετίζουμε την 20ή επέτειο από το άνοιγμα των πυλών διέλευσης

Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP), Ιζζέτ Ιζτζιάν δήλωσε ότι έχει φτάσει η ώρα να λυθεί το Κυπριακό και να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση και υποστήριξε ότι με το άνοιγμα του πρώτου οδοφράγματος «αυξήθηκαν οι επαφές μεταξύ των Κυπρίων, ενισχύθηκαν οι διμερείς σχέσεις και συνέβαλε στη διαμόρφωση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων».

Είπε πως είναι απαραίτητο να ανοίξουν νέα σημεία διέλευσης στη Λευκωσία, στη Λουρουτζίνα, στα Κόκκινα και σε άλλα σημεία που κρίνονται κατάλληλα, ο Ιζτζιάν υποστήριξε ότι: «Πρέπει να διευκολύνουμε και να ομαλοποιήσουμε τη ζωή στη χώρα».

Δηλώνοντας ότι η Κύπρος είναι η κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων, ανέφερε: «Κάθε πύλη που θα ανοίξει στην Πράσινη Γραμμή, η οποία ονομάζεται σύνορο σύμφωνα με τους καθεστωτικούς, θα συμβάλει στην ενοποίηση της χώρας μας».

Κατέληξε λέγοντας ότι το κόμμα του χαιρετίζει την διάνοιξη του πρώτου οδοφράγματος και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα την ακεραιότητα της χώρας, την αδελφοσύνη των κοινοτήτων και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

CTP: Χαιρετίζουμε τα ιστορικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) δήλωσε ότι χαιρετίζει για άλλη μια φορά τα «ιστορικά» αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για τη δέκατη ένατη επέτειο της βούλησης του «ναι» του τουρκοκυπριακού «λαού» στις 24 Απριλίου 2004.

Σε γραπτή δήλωση του κόμματος, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η επιθυμία του τουρκοκυπριακού «λαού» για λύση και ειρήνη, που αυξήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οδήγησε στο άνοιγμα των σημείων διέλευσης στην Πράσινη Γραμμή, η οποία παρέμενε κλειστή μέχρι τις 23 Απριλίου 2003, και ότι η διαδικασία λύσης, που υπερασπίστηκε η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκοκυπριακού «λαού» και ειδικά οι νέοι, οδήγησε την Κύπρο σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου 2004.

Αναφέροντας ότι «σήμερα είναι η εικοστή επέτειος από το άνοιγμα των διαβάσεων μέσω της Πράσινης Γραμμής και η δέκατη ένατη επέτειος από τα ταυτόχρονα δημοψηφίσματα», το κόμμα υποστήριξε ότι ο Ερσίν Τατάρ προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα ιστορικά γεγονότα στο θέμα αυτό, όπως και σε άλλα θέματα, και να αποκρύψει τα γεγονότα «κάνοντας προσπάθεια να κατασκευάσει μια δική του ιστορία».

Το CTP υποστήριξε ότι συνεχίζει την προσπάθεια να διχάσει την κοινωνία ο Τατάρ, ο οποίος επιχειρεί να χαρακτηρίσει ως «νέα και εθνική» μια διφορούμενη πολιτική, η οποία με κανέναν τρόπο δεν γίνεται αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα.

Το CTP κατέληξε λέγοντάς ότι το σημαντικότερο κέρδος που θα μπορούσε να αποκομίσει ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι να εγκαταλείψει ο Τατάρ την πολιτική που δεν έχει καμία ισχύ ενώπιον της διεθνούς κοινότητας και παράλληλα να εγκαταλείψει και ο ίδιος το «προεδρικό μέγαρο».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ενδεχόμενη διασπάθιση δημόσιου χρήματος στο ΡΙΚ - Πίνακας αξίας 4 χιλιάδων δώρο σε Υπουργό - Τι διερευνά η Επ. Ελέγχου

• Πτώση στις τιμές πετρελαίου μετά τη δήλωση Τραμπ ότι θα ζητήσει από ΟΠΕΚ να μειώσει τις τιμές

• Κίνδυνος για φωτιά - Αποσύρεται επικίνδυνος αυτόματος διακόπτης διαρροής από την κυπριακή αγορά - Δείτε φωτογραφία

• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις

• Γέφυρα Καλαβασού: Ενδεχόμενο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης - Ανοιγοκλείνουν οι λωρίδες

• Έρχεται το S25 Edge - H Samsung ετοιμάζεται να «χτυπήσει» την Apple με το νέο της έξτρα λεπτό smartphone



Λετυμπιώτης: Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα

Λετυμπιώτης: Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα

Δεν είναι μέσα από τις όποιες δημόσιες συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών που μπορεί να δημιουργηθεί εκείνο το θετικό κλίμα που επιδιώκουμε, παρά στο τραπέζι του διαλόγου με ειλικρινή πολιτική βούληση, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top