ΔΙΕΘΝΗ

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η εξαναγκαστική μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία ισοδυναμεί με γενοκτονία

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η εξαναγκαστική μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία ισοδυναμεί με γενοκτονία

Η εξαναγκαστική μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία ισοδυναμεί με «γενοκτονία», έκρινε σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε από την Κοινοβουλευτική του Συνέλευση, στην οποία μετέχουν βουλευτές από 46 χώρες.

"Οι τεκμηριωμένες αποδείξεις αυτής της πρακτικής αντιστοιχούν στον διεθνή ορισμό της γενοκτονίας", δηλώνει σε ανακοίνωση το Συμβούλιο της Ευρώπης, μετά την ψήφιση του κειμένου που "απαιτεί" τον επαναπατρισμό των παιδιών.

Στις 17 Μαρτίου, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τους εκτοπισμούς αυτούς. Το δικαστήριο, που έχει την έδρα του στη Χάγη, εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης σε βάρος της Μαρία-Λβόβα Μπέλοβα, της Ρωσίδας επιτρόπου για τα δικαιώματα του παιδιού.

Το Κίεβο εκτιμούσε στις αρχές Απριλίου ότι περισσότερα από 16.000 παιδιά από την Ουκρανία "απήχθησαν" και οδηγήθηκαν στη Ρωσία από την αρχή της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και ότι πολλά από αυτά δόθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες.

Σύμφωνα με την απόφαση που υιοθετήθηκε σήμερα, υπάρχουν "αποδείξεις" ότι τα παιδιά που εκδιώχθηκαν αντιμετώπισαν μια διαδικασία "ρωσοποίησης" μέσω της επανεκπαίδευσης στη γλώσσα, τον πολιτισμό και την ιστορία της Ρωσίας.

Οι μεταφορές αυτές "σαφώς σχεδιάζονται και οργανώνονται συστηματικά" ως πολιτική του κράτους και έχουν στόχο να "εξαλείψουν κάθε δεσμό και κάθε χαρακτηριστικό της ουκρανικής τους ταυτότητας", σύμφωνα με το κείμενο.

Στο Twitter, η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Ολένα Ζελένσκα χαιρέτισε το ψήφισμα αυτό, εκτιμώντας ότι συνιστά "ένα ακόμη βήμα προς τη δυνατότητα διεξαγωγής δίκης" ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε επίσης ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός να έχουν πρόσβαση στη Ρωσία για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τα παιδιά που εκδιώχθηκαν και κάλεσε τα κράτη να συλλέξουν αποδείξεις εγκλημάτων -- συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας -- που μπορεί να διαπράχθηκαν.

Η Σύμβαση για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας (1948) αναφέρει την "εξαναγκαστική μεταφορά παιδιών" μεταξύ των κριτηρίων της.

Μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία εκδιώχθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, οργανισμός που λειτουργεί ως θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ήπειρο.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εντοπίστηκε ο 87χρονος Μιχαλάκης Κωνσταντινίδης - Μεταφέρεται στο νοσοκομείο - Δείτε φωτογραφία

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Χωματερή» η Κύπρος: «Ενδεχομένως να υπάρχουν πέραν των 1000 παράνομων σκυβαλότοπων» - Τι δηλώνει ο Θεοπέμπτου στο «Τ»

Τερματισμός Απασχόλησης: Πόσο χρόνο προειδοποίησης οφείλει να δώσει ο εργοδότης;

Δημοτικό στον Κάμπο με μία μόνο μαθήτρια - Έκκληση σε σχολεία να επισκεφθούν τη μικρή Δήμητρα

Συνελήφθη 61χρονος ως ύποπτος για τον εμπρησμό τριών οχημάτων στη Λευκωσία

Κάποιος να… προστατεύσει τον Φειδία



ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

Για «πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έκανε λόγο κατά την άφιξή του στη προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξελλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top