Σε ομιλία προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου σήμερα 26 Ιουνίου.
Δείτε αυτούσια την ομιλία:
Είναι με μεγάλη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή τελετή αποφοίτησης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η παρουσία μου εδώ εκ μέρους της Πολιτείας, αποτελεί ένδειξη τιμής τόσο προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας, που θα λάβουν απόψε τον πολυπόθητο τίτλο σπουδών τους, όσο προς το Συμβούλιο, τη Σύγκλητο, τις Πρυτανικές Αρχές καθώς και το ακαδημαϊκό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστήμιου Κύπρου.
Tο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το πρώτο δημόσιο Πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε στον τόπο μας, το 1989, έχει να επιδείξει μια αξιοθαύμαστη πορεία αδιάλειπτης προόδου και λαμπρών διακρίσεων σε διεθνές επίπεδο για τις οποίες όλοι οι Κύπριοι, δικαίως, είμαστε περήφανοι. Επιτρέψτε μου δε να πω ότι, έχοντας περάσει και ο ίδιος από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, νιώθω διπλά περήφανος απόψε.
H συνεχής άνοδος, εξάλλου, του Πανεπιστημίου στις διεθνείς κατατάξεις, επιβεβαιώνει τα όσα έχω προαναφέρει, αλλά και μαρτυρεί το σοβαρό και πολυεπίπεδο έργο που παράγεται από το ανθρώπινο δυναμικό του Ιδρύματος.
Μια από τις πλέον πρόσφατες επιτυχίες του Πανεπιστημίου είναι και η συμπερίληψή του ανάμεσα στα 1000 κορυφαία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου από τον Διεθνή Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατατάχθηκε στη θέση 473, κατόπιν αξιολόγησης χιλιάδων πανεπιστημίων σε δεκάδες χώρες. Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα ανέβει ακόμη πιο ψηλά στις σχετικές κατατάξεις.
Γνώση – Έρευνα - Καινοτομία. Το σύνθημα του Πανεπιστημίου Κύπρου αντικατοπτρίζει την προσήλωσή του όχι μόνο στη διάδοση της υπάρχουσας επιστημονικής γνώσης, αλλά και στην παραγωγή νέας γνώσης μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, γνώση, η οποία θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις, θα συμβάλει στην εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών, στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τον άνθρωπο, με σαφώς καλύτερη ποιότητα ζωής.
Με το άρτια καταρτισμένο και αφοσιωμένο διδακτικό του προσωπικό, τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, την πανεπιστημιούπολη πρότυπο, τη συμμετοχή του σε πληθώρα διεπιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων, το Πανεπιστήμιο Κύπρου μάς οδηγεί πλησιέστερα στην υλοποίηση ενός μεγάλου οράματος, το οποίο θα συμβάλει στην επιστημονική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας: τη διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας και τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης.
Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο και οι πρόσφατες αναγνωρίσεις των τίτλων σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου από τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ όχι μόνο αποτελούν επιτυχίες του Πανεπιστημίου, αλλά συμβάλλουν και στον στόχο της διεθνοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τόπο μας.
Αγαπητές και αγαπητοί απόφοιτοι είμαστε εδώ απόψε όλοι για εσάς. Το βήμα λόγου που μου δίνεται σε μια τόσο ξεχωριστή μέρα της ζωής σας αποτελεί για εμένα ιδιαίτερη τιμή.
Με την αποψινή τελετή επισφραγίζεται η ολοκλήρωση μιας περιόδου που θα αναπολείτε πάντα με χαμόγελο και νοσταλγία. Φοιτητικά χρόνια. Γεμάτα νέες γνώσεις και δεξιότητες, φίλους και εμπειρίες. Με αυτή τη δόση γλυκιάς μελαγχολίας, χαρμολύπης, να πλανάται στον αέρα, όπως συμβαίνει σε κάθε κλείσιμο ενός κεφαλαίου και με διάχυτο συνάμα στην ατμόσφαιρα τον ενθουσιασμό του νέου σας ξεκινήματος, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες που έμαθα στα ταξίδια μου ανά τον κόσμο υπό την προηγούμενη μου ιδιότητα ως διπλωμάτης, τις οποίες έχω αναφέρει ξανά στην Τελετή Αποφοίτησης των Μεταπτυχιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Κύπρου το 2021, τότε με την ιδιότητά μου ως Υπουργός Εξωτερικών.
Η πρώτη είναι η ιστορία ενός δέντρου, του μπαμπού. Όταν φυτεύονται οι σπόροι αυτού του πανέμορφου φυτού που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ασία, χρειάζεται να περάσουν πέντε χρόνια για να βλαστήσουν. Ο γεωργός πρέπει να ποτίζει και να βάζει λίπασμα κάθε μέρα, ακούραστα, χωρίς όμως να βλέπει να ξεμυτίζει ούτε και ένα φυλλαράκι από το χώμα. Πέντε ολόκληρα χρόνια αργότερα, μόλις το μπαμπού διαπεράσει το έδαφος, θα φτάσει σε ύψος πάνω από 25 μέτρα μέσα σε μόλις πέντε εβδομάδες! Αν στις νέες σας επαγγελματικές ή άλλες αναζητήσεις νιώσετε κάποια στιγμή ότι οι προσπάθειές σας δεν ευοδώνονται, θυμηθείτε την ιστορία του μπαμπού. Συνεχίστε με υπομονή και πείσμα να ποτίζετε τα όνειρά σας. Μη σταματάτε να απλώνετε τις ρίζες σας βαθιά, να χτίζετε τα γερά θεμέλια που χρειάζονται για να φτάσετε ψηλά.
Η δεύτερη ιστορία που θα σας διηγηθώ είναι η ιστορία του συνδετήρα ή του «κλιπ» όπως συνηθίζουμε να τον λέμε στην καθομιλουμένη. Αν ταξιδέψετε στη Νορβηγία, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ένα πρωτότυπο μνημείο στον δρόμο. Πρόκειται για έναν τεράστιο συνδετήρα ύψους επτά μέτρων που δημιουργήθηκε προς τιμή του εφευρέτη Johan Vaaler.
Ο Vaaler είχε εξασφαλίσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, τη γνωστή σε όλους μας πατέντα, για μια αποτυχημένη, τετραγωνισμένη εκδοχή αυτής της μικρής μεν αλλά τόσο χρήσιμης εφεύρεσης. Ο συνδετήρας εκτός από αξεσουάρ που φόραγαν οι Νορβηγοί ως σύμβολο ενότητας της χώρας, αλλά και αντίστασης κατά του ναζισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ύστερα από μια επιστημονική έρευνα σχετικά με τη δημιουργική σκέψη, έχει αναδειχθεί επίσης σε σύμβολο της χαμένης μας παιδικής φαντασίας.
Στο πείραμα με το όνομα «Break Point and Beyond», οι ερευνητές έθεσαν στους συμμετέχοντες το εξής απλό ερώτημα: «Σε τι μπορεί να μας φανεί χρήσιμος ένας συνδετήρας;». Σε ηλικία πέντε ετών τα παιδιά κατόρθωσαν να σκαρφιστούν πάνω από 145 χρήσεις του συνδετήρα σε ποσοστό 98%. Μεγαλώνοντας, σε ηλικία 8 έως 10 ετών, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 50%. Και η δυνατότητα για δημιουργική σκέψη συνέχισε να φθίνει με την αύξηση της ηλικίας μέχρι και την ενηλικίωση και αργότερα, όπου μετά βίας μπορούσαν να σκεφτούν 5 με 10 χρήσεις στην καλύτερη περίπτωση.
Από την ιστορία του συνδετήρα θα ήθελα να κρατήσετε δύο μηνύματα: Nα έχετε επίγνωση αυτής της χαμένης παιδικής μας φαντασίας και να θυμάστε τη σημασία που έχει ώστε να είμαστε ευρηματικοί και να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα και τις προκλήσεις που θα είναι μέρος της καθημερινότητάς σας.
Αναζητήστε, λοιπόν, την άλλη ματιά!
Η πρωτοτυπία και η καινοτομία είναι χαρακτηριστικό ανθρώπων που δεν ακολούθησαν την πεπατημένη, που αμφισβήτησαν τα στεγανά, κατορθώνοντας να δουν τα πράγματα μέσα από άλλο φακό.
Το δεύτερο μήνυμα είναι ένα ερώτημα που ανακύπτει. Μήπως οι άνθρωποι είμαστε και εμείς σαν συνδετήρες; Με αμέτρητες δηλαδή δυνατότητες, αρετές και μορφές που απλώς δεν έχουμε κατορθώσει να διακρίνουμε ούτε εμείς οι ίδιοι ούτε οι άλλοι που είναι δίπλα μας; Σκεφτείτε πόσα ανεξερεύνητα ταλέντα ίσως δεν έχετε εντοπίσει, πόσες εναλλακτικές μορφές μπορείτε να πάρετε που ούτε καν είχατε διανοηθεί. Ένας συνδετήρας δεν είναι μόνο για να συνδέει χαρτιά. Κι εμείς; υπάρχει ίσως κάτι ακόμη που μπορούμε να κάνουμε με τον εαυτό μας; Μένει μόνο να το ανακαλύψουμε. Μην ξεχνάτε λοιπόν να επαναεφευρίσκετε τον εαυτό σας! Και ταξιδέψτε όσο μπορείτε, με τη φαντασία σας ή στην πραγματικότητα. Τα ταξίδια θα σας θρέψουν σαν άλλη alma mater, όπως και το πανεπιστήμιό σας, με τον μόνο αληθινό πλούτο που κουβαλά κανείς μαζί του: με γνώσεις και με βιώματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έρευνα «Τ»: Πόσο συχνά επισκέπτονται οι Κύπριοι πολίτες τα κατεχόμενα και για ποιους λόγους
Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή στο βρέφος που εντοπίστηκε νεκρό από τους γονείς του στη Λάρνακα
Ελλάδα - Εκλογές 2023: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη - Δείτε βίντεο
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Πάφο – «Θα παραμείνουν δυνάμεις καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις