ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση λεπτών ισορροπιών- Zητείται γεφυροποιός ειδικών αποστολών

Κυβέρνηση λεπτών ισορροπιών- Zητείται γεφυροποιός ειδικών αποστολών

Ενα από τα ζητήματα που είχε να αντιμετωπίσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την προεκλογική περίοδο ήταν η ανυπαρξία ισχυρής και μονολιθικής υποστήριξης από πολιτικές δυνάμεις ώστε η κυβέρνηση να είναι σε θέση να λειτουργεί αποτελεσματικά, ειδικά σε θέματα μείζονος σημασίας.

Από την 1η Μαρτίου μέχρι σήμερα η αδυναμία αυτή φάνηκε σε διάφορες περιπτώσεις, που έφεραν ακόμη και βουλευτές των συνεργαζομένων κομμάτων της συμπολίτευσης να μην στηρίζουν κυβερνητικές προτάσεις. Την περασμένη Πέμπτη, στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, επιβεβαιώθηκε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο πόσο δύσκολη θα είναι η θητεία της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη εάν δεν καταφέρει να βρει τον τρόπο για τη διασφάλιση μιας μίνιμουμ συνεννόησης με τα κόμματα που την στηρίζουν.

Η ισοψηφία 27-27 που οδήγησε στην απόρριψη της πρότασης νόμου την οποία προσυπέγραφαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ, των Οικολόγων, οι τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ (Παύλος Μυλωνάς, Ζαχαρίας Κουλίας και Χρίστος Ορφανίδης) καθώς και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, Κωστής Ευσταθίου και Ανδρέας Θεμιστοκλέους, δείχνει τις λεπτές ισορροπίες που επικρατούν στο μπλοκ της συμπολίτευσης. Εάν ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, δεν έκανε στροφή 180 μοιρών, και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ψήφιζε και στη δεύτερη φορά υπέρ της πρότασης νόμου, τότε η κυβέρνηση θα δεχόταν μια μεγάλη πολιτική ήττα και μάλιστα από φίλια πυρά.

Ο εμφύλιος στην ΕΔΕΚ

Από τα γεγονότα που έγιναν γνωστά αλλά κυρίως από όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο, είναι προφανές ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο απουσιάζει ο πολιτικός που θα διαδραματίζει τον γεφυροποιό ρόλο τόσο μεταξύ των τριών συνεργαζομένων κομμάτων, όσο κυρίως και μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Με απλά λόγια, χρειάζεται ένα άνθρωπο των «ειδικών αποστολών», ο οποίος να λειτουργεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί δυνάμεων επιβάλλουν λεπτούς χειρισμούς για να σχηματιστεί η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο ρόλο τον ασκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένεκα και των ισχυρών πολιτικών προσβάσεων που διατηρεί αλλά και των ερεισμάτων που διαθέτει. Εκ των πραγμάτων όμως ο Νίκος Χριστοδουλίδης αλλά και ο κάθε Πρόεδρος, δεν μπορεί να παίζει αυτό το ρόλο στο εσωτερικό των κομμάτων, όταν υπάρχει ζήτημα ενιαίας πολιτικής γραμμής. Ο εμφύλιος που μαίνεται στην ΕΔΕΚ φαίνεται να υποχρεώνει την ηγεσία υπό τον Μαρίνο Σιζόπουλο σε επιλογές που έχουν στο επίκεντρό τους τις επόμενες εκλογές ώστε να αποτραπεί περαιτέρω υποχώρηση της εκλογικής της δύναμης. Παρά τη δημόσια διάψευση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ενοχλημένος από τη στάση που τήρησε η ΕΔΕΚ στο συγκεκριμένο θέμα. Διαφορετικές τάσεις υπάρχουν γενικώς τόσο στο ΔΗΚΟ όσο και τη ΔΗΠΑ, ωστόσο Νικόλας Παπαδόπουλος και Μάριος Καρογιάν δεν μεταφέρουν τις εσωκομματικές έριδες στην κυβερνητική συνεργασία με τρόπο που να δημιουργεί πρόβλημα.

Βελτίωση της συνεννόησης

Τα προβλήματα στην επικοινωνία και τη συνεννόηση του Προεδρικού με τα συνεργαζόμενα κόμματα εντοπίστηκαν από πολύ ενωρίς όταν καταγράφηκαν τα πρώτα σημάδια πολυφωνίας. Εκτοτε υπήρξε βελτίωση, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε θέματα συντονισμού και επικοινωνίας. Οι ηγέτες των συνεργαζομένων κομμάτων έχουν τακτικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ στελέχη από τα συνεργαζόμενα κόμματα έχουν θεσμοθετημένες επαφές με αξιωματούχους της προεδρίας της Δημοκρατίας. Ωστόσο, στο θέμα των εκποιήσεων χρειάστηκε να καταβληθούν προσπάθειες σε ανώτατο επίπεδο προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, που θα δημιουργούσαν σοβαρότατα προβλήματα στην κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αρχηγοί των συνεργαζομένων κομμάτων αναγνωρίζουν την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός στις διαφορετικές θέσεις ενός εκάστου επί διαφόρων θεμάτων, ωστόσο την ίδια ώρα όλοι αντιλαμβάνονται ότι εξίσου απαραίτητη είναι και η ανάγκη για την ελάχιστη συνεννόηση σε διάφορα ζητήματα, ώστε να σχηματίζονται οι απαραίτητες πλειοψηφίες προκειμένου η κυβέρνηση να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top