ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομήρου: Λύση με εγγυήσεις και εγγυητές είναι αδιανόητη

Ομήρου: Λύση με εγγυήσεις και εγγυητές είναι αδιανόητη

Το Κυπριακό να αποτελεί πεδίο ενότητας-κοινών δράσεων, διαμηνύει ο Oμήρου

Θέλουμε να επενδύουμε ελπίδες και προσδοκίες στη διαπραγματευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτή ήταν η σταθερή μας θέση και ειλικρινής επιθυμία τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, γνωρίζουμε όμως ταυτόχρονα πολύ καλά ότι τον καθοριστικό ρόλο έχει η Τουρκία, δήλωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου ο οποίος διάβασε τον επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων του 3ου Λόχου του 211 Τάγματος Πεζικού κατά την τουρκική εισβολή, σημείωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την επιδρομική και αδιάλλακτη πολιτική της ή αν επιτέλους θα συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης στο Κυπριακό, που θα αποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μιας λύσης που θα αίρει τα εμπόδια για την ικανοποίηση των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών.

Κάλεσε ακόμη την Τουρκία, αν θέλει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον, να αρχίσει να  συμμορφώνεται προς τους κανόνες και τις αποφάσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ότι αυτό δεν θα πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμο, ούτε από την ΕΕ ούτε από την Κυπριακή Δημοκρατία.

"Είναι γι’ αυτό που είναι η ώρα, σε πλήρη συντονισμό, να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση διεθνώς και εντός ΕΕ για να ασκηθούν πιέσεις και για να αξιοποιηθούν δυνατότητες επιρροών πάνω στην Τουρκία. Να υπάρξουν πρωτοβουλίες για το κορυφαίο θέμα της ασφάλειας. Λύση με εγγυήσεις και εγγυητές είναι αδιανόητη. Οι εγγυήσεις υπήρξαν η πηγή κακοδαιμονίας για την Κύπρο. Θα πρέπει οριστικά να καταργηθούν και να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η συμμετοχή στον ΟΗΕ και την Ε.Ε. είναι επαρκές εγγυητικό πλαίσιο", δήλωσε ο κ. Ομήρου.

Συνέχισε λέγοντας ότι θα πρέπει η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο πρόβλημα της στρατιωτικής κατοχής μιας χώρας- μέλους της από μια άλλη χώρα που ζητά να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, σημειώνοντας ότι η ενεργός επικουρική συνδρομή της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση "είναι θεμελιακή της υποχρέωση". Αναμένουμε , είπε, από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει οριστεί πρόσφατα, να διαδραματίσει με επάρκεια το ρόλο που του έχει ανατεθεί.

Ο κ. Ομήρου είπε ακόμη ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία των κυπριακών εξελίξεων,  αποτελεί υπέρτατο χρέος και ιστορική ευθύνη η διαμόρφωση συνθηκών μιας ελάχιστης εθνικής συνεννόησης στη διαχείριση του Κυπριακού. "Το Κυπριακό πρέπει να αποτελεί πεδίο ενότητας και κοινών δράσεων. Να επιμείνουμε στη μορφή και το περιεχόμενο της λύσης όπως καθορίστηκαν με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009" δήλωσε.

Σημείωσε ότι σε αυτή τη λύση πρέπει να επιμείνουμε, γιατί μόνο μια τέτοια λύση μπορεί να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και θα φέρει τη μόνιμη ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία και την ανάπτυξη για όλους τους κατοίκους της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

"Η απόφαση του Κυπριακού Ελληνισμού είναι σαφής. Σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθεί λύση που θα βρίσκεται εκτός του γράμματος και του πνεύματος των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Όσοι αναμένουν ότι ο λαός  μας θα καμφθεί και θα γονατίσει υπό το βάρος της  οικονομικής κρίσης, ματαιοπονούν. Όσο έτοιμος είναι ο λαός μας για λύση έντιμη, δίκαιη και δημοκρατική, άλλο τόσο είναι έτοιμος για τη συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση", δήλωσε.

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν μπορεί η Κύπρος, μέλος ισότιμο της ΕΕ, να καταστεί μέσα από τη λύση ευρωπαϊκή χώρα δεύτερης κατηγορίας και δεν μπορεί να θεωρείται δήθεν «μαξιμαλισμός»  η επιδίωξη λύσης που θα έχει τα χαρακτηριστικά και τις διασφαλίσεις που υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. 
"Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη σταθερότητα και την ειρήνη.  Μόνο έτσι μπορεί να αποκατασταθεί το δίκαιο και η ομαλότητα στην  Κύπρο και την περιοχή", ανέφερε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ακόμη ότι επιβάλλεται  η αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας και ανέτρεψαν παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αποτελεί παράγοντα ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. "Σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα των φυσικών μας πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορούμε και πρέπει να οικοδομήσουμε την εθνική μας στρατηγική", κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο

• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται

• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!

• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις και μάλιστα «πολύ σύντομα» στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα» στον απόηχο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top