Γιατί νιώθεις πάντα φούσκωμα μετά το φαγητό; Τι προσπαθεί να σου πει το σώμα σου

Γιατί νιώθεις πάντα φούσκωμα μετά το φαγητό; Τι προσπαθεί να σου πει το σώμα σου

Το φούσκωμα δεν είναι απλώς άβολο. Είναι ένα μήνυμα από τον οργανισμό σου

Τα γεύματα είναι συχνά απολαυστικά, πολιτισμικά και κοινωνικά γεγονότα. Το πρόβλημα; Όταν τελειώνεις το φαγητό σου και νιώθεις φουσκωμένη σαν μπαλόνι. Σίγουρα δεν είναι τόσο γλυκό όσο ένα κομμάτι από το αγαπημένο σου γλυκό. Στην πραγματικότητα, το χρόνιο φούσκωμα μετά το φαγητό μπορεί να είναι επώδυνο, και οι διατροφολόγοι τονίζουν ότι δεν πρέπει να το αγνοούμε σαν κάτι "συνηθισμένο".

Το φούσκωμα δεν είναι απλώς ενοχλητικό·, είναι σημάδι ότι η πέψη σου δεν λειτουργεί σωστά. Μπορεί να δείχνει ανισορροπία στη μικροχλωρίδα του εντέρου, κακή κινητικότητα ή ακόμα και πρόβλημα στη χοληδόχο κύστη.

Αν μόνο και μόνο αυτά τα λόγια σου προκαλούν στομαχόπονο, δεν σε αδικούμε. Τι μπορεί να σημαίνει το φούσκωμα που νιώθεις μετά το φαγητό, τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις, και πότε είναι ώρα να μιλήσεις με γιατρό;

Γιατί νιώθω πάντα φούσκωμα μετά το φαγητό;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να φουσκώνεις συνεχώς μετά το φαγητό, από το να τρως πολύ ή πολύ γρήγορα, μέχρι δυσανεξίες, άγχος ή προβλήματα με το έντερο. Το βασικό είναι να ακούς το σώμα σου. Αν αγνοούμε το φούσκωμα ως κάτι "φυσιολογικό", μπορεί να καθυστερήσουμε τη διάγνωση ενός προβλήματος που μπορεί να χειροτερέψει με τον καιρό.

Παρακάτω, σου εξηγούμε τι μπορεί να προσπαθεί να σου πει το σώμα σου όταν νιώθεις συχνά φούσκωμα.

1. Τρως πολύ γρήγορα
Όταν καταβροχθίζεις το φαγητό, καταπίνεις και αέρα μαζί, ενώ το σώμα σου δεν προλαβαίνει να στείλει σήμα ότι χόρτασες. Αυτό οδηγεί σε αέρια και φούσκωμα.

2. Τρως υπερβολικά
Αν κάθε γεύμα σε κάνει να νιώθεις σαν να έφαγες σε τραπέζι Χριστουγέννων, ίσως απλώς να τρως περισσότερο από όσο μπορεί να διαχειριστεί το πεπτικό σου σύστημα σε μία φορά.

3. Τρως πάρα πολλές φυτικές ίνες (με τη μία)
Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την πέψη, αλλά αν αυξήσεις απότομα την πρόσληψή τους, μπορεί να φέρουν… το αντίθετο αποτέλεσμα: υπερβολικά πολλά αέρια και φούσκωμα. Καλό είναι να τις εντάξεις σταδιακά και να τις κατανέμεις μέσα στη μέρα.

4. Έχεις κάποια δυσανεξία ή αλλεργία
Μερικοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, στη φρουκτόζη ή στους FODMAPs (είναι ένας τύπος υδατανθράκων που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα όσπρια κ.ά.). Αν το έντερό σου δεν μπορεί να τους διασπάσει σωστά, ζυμώνονται από τα βακτήρια, δημιουργώντας αέρια και φούσκωμα. Το ίδιο ισχύει και για την κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη).

5. Είσαι δυσκοίλιoς/α
Όταν δεν "πηγαίνεις τακτικά", το φαγητό και τα αέρια παραμένουν στο έντερο για περισσότερη ώρα, προκαλώντας πίεση και πρήξιμο.

6. Δεν έχεις αρκετό γαστρικό οξύ
Το γαστρικό οξύ βοηθάει στη διάσπαση της τροφής. Όταν είναι χαμηλό, η τροφή παραμένει στο στομάχι και το έντερο περισσότερο, με αποτέλεσμα να αρχίσει η ζύμωση και η παραγωγή αερίων.

7. Έχεις ανισορροπία μικροβίων στο έντερο (δυσβίωση)
Όταν δεν υπάρχουν αρκετά "καλά" βακτήρια στο έντερο, η ζύμωση γίνεται ανεξέλεγκτη, και οδηγεί σε φούσκωμα. Τροφές με προβιοτικά και πρεβιοτικά, όπως γιαούρτι και λαχανικά, μπορούν να βοηθήσουν στην επαναφορά της ισορροπίας.

8. Έχεις υπερανάπτυξη βακτηρίων στο λεπτό έντερο (SIBO)
Σε αυτή την περίπτωση, βακτήρια που κανονικά βρίσκονται στο παχύ έντερο μεταφέρονται στο λεπτό έντερο, προκαλώντας ταχεία ζύμωση και πόνο. Πρέπει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί από γιατρό.

9. Έχεις κακή κινητικότητα του εντέρου
Η πέψη βασίζεται σε ρυθμικές συσπάσεις που μετακινούν την τροφή και τα απόβλητα μέσα στο σώμα. Όταν αυτός ο ρυθμός διαταράσσεται (λόγω άγχους, διαβήτη, θυρεοειδούς κ.ά.), εμφανίζεται φούσκωμα και δυσφορία.

10. Είσαι στρεσαρισμένος/η
Το άγχος επηρεάζει άμεσα την πέψη. Όταν είσαι σε "fight or flight" κατάσταση, η ροή αίματος απομακρύνεται από το έντερο και επιβραδύνει την πέψη. Το αποτέλεσμα; Αργή πέψη, φούσκωμα, και γενικά... όχι ό,τι καλύτερο.

Πώς να αντιμετωπίσεις και να προλάβεις το φούσκωμα

Οι διατροφολόγοι συνιστούν να ξεκινήσεις με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Κάποιες απλές, πρακτικές συμβουλές:

Φάε αργά και μάσα καλά

Απόφυγε τα ανθρακούχα ποτά

Περιόρισε τη μάσηση τσίχλας

Αυξάνεις σταδιακά τις φυτικές ίνες

Περιόρισε προσωρινά τα τρόφιμα με FODMAPs (σε συνεννόηση με γιατρό ή διαιτολόγο)

Κάνε μια μικρή βόλτα μετά το φαγητό, βοηθάει την κινητικότητα του εντέρου

Πίνε αρκετό νερό (βοηθάει στη χώνευση και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα)

Κράτα ημερολόγιο διατροφής για να εντοπίσεις τι σου προκαλεί φούσκωμα

Διαχείριση του στρες: αναπνοές, διαλογισμός, ψυχοθεραπεία αν χρειάζεται

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείς και βοήθεια από ειδικό. Εξετάσεις δυσανεξίας, προβιοτικά, ή ακόμα και φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χρειαστούν. Μην διστάσεις να συμβουλευτείς έναν διατροφολόγο, ακόμα κι αν το θέμα είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα, που σχεδόν το 60% των ενηλίκων δεν έχουν καν συζητήσει ποτέ με γιατρό.

Πότε να μιλήσεις με γιατρό

Κάλεσε γιατρό αν:

Το φούσκωμα είναι επίμονο και επίπονο

Έχεις ανεξήγητη απώλεια βάρους

Βλέπεις αίμα στα κόπρανα

Συνυπάρχουν έντονη διάρροια, δυσκοιλιότητα ή εμετοί

Δεν βοηθούν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής ή τα φάρμακα χωρίς συνταγή

Ο γιατρός σου μπορεί να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και να σε βοηθήσει να πάρεις πίσω τον έλεγχο του πεπτικού σου.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ερσίν Τατάρ: Οχι σε επίσημες διαπραγματεύσεις χωρίς αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας

Ερσίν Τατάρ: Οχι σε επίσημες διαπραγματεύσεις χωρίς αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας

Δεν θα εισέλθουμε σε καμία επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης "χωρίς να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων" δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα από την Νέα Υόρκη.