ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανώτατο: Απορρίφθηκε ομόφωνα η προδικαστική ένσταση του Γ. Ελεγκτή

Ανώτατο: Απορρίφθηκε ομόφωνα η προδικαστική ένσταση του Γ. Ελεγκτή

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, ως Συμβούλιο, απέρριψε την Τετάρτη ομόφωνα την προδικαστική ένσταση, που είχε υποβάλει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, για το θέμα της μη νομιμοποίησης του Γενικού Εισαγγελέα στην καταχώρηση της αίτησης για απόλυσή του, για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο έκρινε ότι νομιμοποιείται ο Γενικός Εισαγγελέας, να καταχωρεί αίτηση για παύση ενός κρατικού αξιωματούχου, ανεξαρτήτως αν αυτός διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η υπόθεση, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο, θα προχωρήσει με την επί της ουσίας εκδίκαση της υπόθεσης, με το Δικαστήριο να έχει ορίσει ήδη τρεις συνεδρίες την ερχόμενη εβδομάδα για ακρόαση της ουσίας της υπόθεσης, που αφορά στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για απόλυση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Οι ακροάσεις οριστήκαν για την Τετάρτη 12 Ιουνίου, την Πέμπτη 13 Ιουνίου και την Παρασκευή 14 Ιουνίου του 2024, στις 09:30.

Σημειώνεται ότι την κατά σημερινή διαδικασία, μετά την απόρριψη του πρώτου μέρους της προδικαστικής ένστασης της πλευράς του κ. Μιχαηλίδη, ο δικηγόρος του Γενικού Ελεγκτή, Τζο Τριανταφυλλίδης, ενημέρωσε το Συμβούλιο πως αποσύρει τις ενστάσεις και ως εκ τούτου η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει με την εξέταση του κυρίου μέρους της αίτησης παύσης, που κατέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας κατά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Υπενθυμίζεται  ότι οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον Γενικό Εισαγγελέα, είναι ο Κωνσταντίνος Καλλής και ο Λέανδρος Παπαφιλίππου, ενώ τον Γενικό Ελεγκτή εκπροσωπούν ο Τζο Τριανταφυλλίδης, ο Χρίστος Κληρίδης και ο Πάμπος Ιωαννίδης.

Μονόδρομος η δικαστική απόφαση

Το Συμβούλιο, όπως αναφέρει στην απόφασή του, περιορίστηκε στο ζητούμενο και μόνο κατά πόσο ο Γενικός Εισαγγελέας, αιτητής στην ενώπιον του περίπτωση, νομιμοποιείται να προβεί σε διάβημα στη βάση του άρθρου 153.8 του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντώνης Λιάτσος, ο οποίος ανέγνωσε την απόφαση, είπε πως το Συμβούλιο ευθυγραμμίζεται με τα όσα η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα προέβαλε, «έχοντας ως πυξίδα τα λεχθέντα στις αποφάσεις Ερωτοκρίτου, Τρύφωνος και Λοή, η οποία υιοθέτησε ουσιαστικά το σκεπτικό της Τρύφωνος».

Όπως είπε «σε κάθε περίπτωση επαφίεται, κατά συνταγματική επιταγή, στο Συμβούλιο η τελική κρίση ως προς τη συνδρομή των αναγκαίων προϋποθέσεων προς κατάδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς και η αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφασίσει επί παντός θέματος αναφερόμενο στην απόλυση κρατικού αξιωματούχου».

Σημείωσε, επίσης, πως η απόφασή του είναι δεσμευτική για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ απορρίπτοντας την προδικαστική ένσταση της νομικής ομάδας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ανέφερε ότι «η δικαστική απόφαση είναι μονόδρομος», δίδοντας το πράσινο φως για έναρξη της διαδικασίας και εξέταση της ενστάσεως επί της ουσίας.

 

Η απόφαση του Συμβουλίου

Το Συμβούλιο, αναφέρει η απόφαση, εξέτασε με ιδιαίτερη προσοχή τις ενδελεχείς εισηγήσεις των συνηγόρων των δύο πλευρών, προσθέτοντας πως «το ερώτημα που τίθεται ενώπιον μας δεν αφορά στο ποιος γενικά νομιμοποιείται στην καταχώρηση αιτήσεων ως η παρούσα, ούτε θα μας απασχολήσει εξαντλητική παράθεση καταλόγου προσώπων που τυχόν έχουν τέτοιο δικαίωμα».

«Η κρίση μας θα περιορισθεί στο ζητούμενο και μόνο: Κατά πόσο δηλαδή ο Γενικός Εισαγγελέας, αιτητής στην ενώπιόν μας περίπτωση, νομιμοποιείται να προβεί σε διάβημα στη βάση του Άρθρου 153.8 του Συντάγματος. Ευθυγραμμιζόμαστε με τα όσα η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα προέβαλε, έχοντας ως πυξίδα τα λεχθέντα στις αποφάσεις Ερωτοκρίτου, Τρύφωνος και Λοή, η οποία υιοθέτησε ουσιαστικά το σκεπτικό της Τρύφωνος», σημειώνεται στην απόφαση.

Το Συμβούλιο αναφέρει στην απόφαση του ότι η προσέγγιση του δικηγόρου του Γενικού Ελεγκτή, Τζο Τριανταφυλλίδη, δεν το βρίσκει σύμφωνο, λέγοντας πως το θέμα της νομιμοποίησης της καταχώρησης της αίτησης από τον Γενικό Εισαγγελέα, απαντήθηκε ευθέως στην υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Το Συμβούλιο παραπέμπει σε σημείο της απόφασης εκείνης στην οποία αναφέρεται ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ως ο κατεξοχήν αρμόδιος για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και της νομιμότητας, έχει έννομο συμφέρον και δικαιούται να καταχωρίσει αίτηση για απόλυση, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως».

«Ο κ. Τριανταφυλλίδης κάλεσε το Συμβούλιο όπως -σε περίπτωση που απορρίψει τη θέση του ότι η απόφαση Ερωτοκρίτου δεν επιλύει το υπό συζήτηση θέμα και πως αυτή στηρίζεται στα δικά της δεδομένα- αποστεί, κρίνοντας ότι είναι πασιφανώς εσφαλμένη, στη βάση ότι το Άρθρο 113.2 του Συντάγματος -επί του οποίου, ως η θέση του, εδράζεται η αίτηση- παρέχει στο Γενικό Εισαγγελέα δικαιώματα και ευρύτερες εξουσίες σε σχέση και μόνο με διαδικασίες ποινικής φύσης και όχι οποιασδήποτε άλλης μορφής και άλλης μορφής και ιδίως παύσης θεσμικού αξιωματούχου», συνεχίζει η απόφαση.

Σε σχέση με τη θέση Τριανταφυλλίδη, το Συμβούλιο αναφέρει πως «ως η νομολογία μας επιτάσσει, η εισήγηση για απόκλιση θα πρέπει να θεμελιώνεται επί συγκεκριμένων λόγων, οι οποίοι και να καταδεικνύουν το έκδηλα λανθασμένο προηγούμενης νομολογίας».

Συμπληρώνει πως «δεν βρισκόμαστε ενώπιον τέτοιας περίπτωσης πραγμάτων», σημειώνοντας ότι «οι αναφορές της πλευράς του Καθ' ου αίτηση περί εσφαλμένης αντίληψης του Συμβουλίου, στην υπόθεση Ερωτοκρίτου, της εμβέλειας των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, όπως αυτές οριοθετούνται στο Άρθρο 113.2 του Συντάγματος, συνιστούν μια αποσπασματική αντίκριση του δικαστικού λόγου, αποσυναρτημένη από τη συνολική εικόνα των τοποθετήσεων του Συμβουλίου σε αναφορά με το θεσμικό ρόλο και την όλη υπόσταση της θέσης του Γενικού Εισαγγελέα».

Επιπροσθέτως, το Συμβούλιο υποστήριξε πως τόσο στην υπόθεση Ερωτοκρίτου όσο και στην Τρύφωνος, αλλά και διαχρονικά στη νομολογία των δικαστηρίων «υποδεικνύεται το ύψιστο του πολιτειακού αξιώματος με το οποίο ενδύεται ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα και ο κεντρικός ρόλος που του αποδίδεται ως προασπιστή της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος, όπως και στην αίτηση προβάλλεται, με αναφορά όχι μόνο στο Άρθρο 13.2, αλλά, γενικότερα, στο όλο συνταγματικό πλαίσιο».

Είναι ζήτημα, αναφέρεται στην απόφαση, «το οποίο δεν έχει να κάμει μόνο με τις ποινικές πτυχές που καλύπτει το Άρθρο 113.2 του Συντάγματος, αλλά και με τις ευρύτερες αρμοδιότητες και δικαιώματά του, που ο συντακτικός νομοθέτης θέσπισε, περιβάλλοντας τον υπό αναφορά θεσμό με ανάλογο, ύψιστο, κύρος, σεβασμό, εμπιστοσύνη και πλήρη θεσμική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια».

Εξάλλου, σημειώνει πως «τα πιο πάνω, επιμαρτυρούν το όλο θεσμικό πλαίσιο του ρόλου του κατά συνταγματική Γενικού Εισαγγελέα, υποστυλώνοντας κατά συνταγματική ευθυγράμμιση, την ορθότητα της προσέγγισης του Συμβουλίου στις προηγούμενες αποφάσεις Ερωτοκρίτου, Τρύφωνος και Λοή, τόσο ως προς την προάσπιση της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος από το Γενικό Εισαγγελέα, όσο και ως προς τη δυνατότητά του προς εισαγωγή αίτησης, χωρίς την ανάγκη προηγούμενης οδηγίας ή συγκατάθεσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Είναι κάτω από αυτό το πρίσμα», υπογραμμίζει, «που αναγνωρίσθηκε το δικαίωμα του Γενικού Εισαγγελέα για υποβολή αιτήσεων αυτής της μορφής. Χωρίς να υπεισέρχεται στην όλη εικόνα ζήτημα συγκριτικής αποτίμησης της υπόστασης και του όλου ρόλου του κάθε κρατικού αξιωματούχου».

Πρώτος μάρτυρας στη διαδικασία ο Γ. Σαββίδης

Μετά από την ανάγνωση της απόφασης, κατατέθηκε δέσμη παραδεκτών εγγραφών από τους δικηγόρους στο Δικαστήριο, ενώ οι δύο πλευρές αν και δήλωσαν έτοιμες να προχωρήσουν σήμερα στην ακρόαση της υπόθεσης, εντούτοις ζήτησαν λίγες μέρες αναβολή για να διαβουλευτούν, ώστε να συντομευθεί η διαδικασία.

Σύμφωνα με τους νομικούς οι μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν θα εξαρτηθεί από τι θα συμφωνηθεί.

Εξάλλου, το Συμβούλιο ζήτησε κατάλογο μαρτύρων και τι αφορά η μαρτυρία τους.

Στο μεταξύ, στη δικάσιμο της 12ης Ιουνίου, η ακρόαση θα αρχίσει με πρώτο μάρτυρα τον  Γενικό Εισαγγελέα.

Η ακρόαση θα συνεχιστεί στις 13 και 14 Ιουνίου του 2024, ενώ στη συνέχεια το Συμβούλιο θα προγραμματίσει περισσότερες ημερομηνίες, για συνέχιση της διαδικασίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Χωματερή» η Κύπρος: «Ενδεχομένως να υπάρχουν πέραν των 1000 παράνομων σκυβαλότοπων» - Τι δηλώνει ο Θεοπέμπτου στο «Τ»

Τερματισμός Απασχόλησης: Πόσο χρόνο προειδοποίησης οφείλει να δώσει ο εργοδότης;

Δημοτικό στον Κάμπο με μία μόνο μαθήτρια - Έκκληση σε σχολεία να επισκεφθούν τη μικρή Δήμητρα

Συνελήφθη 61χρονος ως ύποπτος για τον εμπρησμό τριών οχημάτων στη Λευκωσία

Κάποιος να… προστατεύσει τον Φειδία



ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

Για «πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έκανε λόγο κατά την άφιξή του στη προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξελλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top