ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάλυση: Ο μετεκλογικός σεισμός που φέρει το όνομα Φειδίας - Ο στρουθοκαμηλισμός των κομμάτων

Ανάλυση: Ο μετεκλογικός σεισμός που φέρει το όνομα Φειδίας - Ο στρουθοκαμηλισμός των κομμάτων

Μπορεί να έχει περάσει μία εβδομάδα από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, ωστόσο στους κομματικούς διαδρόμους, οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν για το τι πραγματικά έφταιξε για το αποτέλεσμα και πώς ο νεαρός Φειδίας Παναγιώτου, κατάφερε να προκαλέσει πολιτικό σεισμό.

Πώς ένας 24χρονος με μοναδικό «όπλο» την τεχνολογία και τα ΜΚΔ πήρε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, και γενικά  πώς κατάφερε να αλιεύσει ψήφους από κόμματα ιστορικά, τα οποία διαθέτουν όλους εκείνους τους μηχανισμούς, το προσωπικό και τα κονδύλια τα οποία εισπράττουν ως ετήσια χορηγία από το κράτος. Το ερώτημα από την επομένη των εκλογών είναι κατά πόσο οι ψηφοφόροι που επέλεξαν τον Φειδία Παναγιώτου, ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα προς τα συστημικά  κόμματα ή ψήφισαν «για πλάκα» τον νεαρό YouTuber;

Ψήφος διαμαρτυρίας

Είναι γεγονός ότι η κυπριακή κοινωνία ταλανίζεται από σκάνδαλα και διαφθορά. Η τεράστια οικονομική πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά, οι συνεχόμενες αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα και τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν κυρίως τα νεαρά ζευγάρια, έχουν προκαλέσει δυσφορία στο εκλογικό σώμα, το οποίο αποφάσισε με τη ψήφο του να τιμωρήσει τα κόμματα, τα οποία δεν έχουν δώσει λύσεις στα προβλήματά του.

Η πόλωση των κομμάτων

Η προεκλογική εκστρατεία αναλώθηκε σε μία αντιπαλότητα μεταξύ των κομμάτων, τα οποία δημιούργησαν ένα κλίμα τοξικό. Τα χτυπήματα ένθεν και ένθεν μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων για το ποιο κόμμα είναι πιο κοντά στην Ευρώπη, ή για το θέμα της «πρωτιάς» δημιούργησε δυσφορία ανάμεσα στην κοινωνία, όπως και η αντιπαλότητα ανάμεσα στα κόμματα του κέντρου απέναντι στο ΕΛΑΜ, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν φόβο για την άνοδο της ακροδεξιάς, στην Κύπρο και στην Ευρώπη γενικότερα.

Παρωχημένα συνθήματα και ξύλινος λόγος

Με μηνύματα μιας άλλης εποχής, χωρίς φαντασία και περιεχόμενο που θα μπορούσε να αγγίξει κυρίως τους νέους ανθρώπους, επέλεξαν τα κομματικά επιτελεία να πορευτούν στις πρόσφατες εκλογές. Ο ξύλινος λόγος επίσης, που πολλές φορές ακουγόταν από τα χείλη νεαρών υποψηφίων, κούρασε το εκλογικό σώμα, το οποίο αρνιόταν να μπει στη διαδικασία να παρακολουθήσει τα πάνελ των πολιτικών εκπομπών. Οι υποψήφιοι ακολούθησαν την πεπατημένη, χάνοντας την ουσιαστική επικοινωνία με τους πολίτες.

Το φαινόμενο Φειδίας

Σήμερα, βλέποντας τα πράγματα από μία απόσταση και ακούγοντας διάφορες πολιτικές αναλύσεις, μπορούμε να μιλάμε για ένα νέο φαινόμενο, το οποίο ωστόσο δεν γνωρίζουμε εάν θα παραμείνει στην πολιτική σκηνή του τόπου, ή θα εξαφανιστεί ή αν θα ενσωματωθεί, στο μέλλον. Το γεγονός ότι ο 24χρονος You Tuber κατάφερε να αναδειχθεί η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη λαμβάνοντας ποσοστό 19,3% τέσσερις ποσοστιαίες  μονάδες πίσω από τον ΔΗΣΥ (24,8%) και δύο μονάδες πίσω από το ΑΚΕΛ(21,5%), αυτό κανείς δεν μπορεί να το προσπεράσει, ή να το μειώσει. Ο Φειδίας Παναγιώτου κατόρθωσε αυτό, που δεν κατάφεραν όλα τα κόμματα μαζί.

Η επόμενη μέρα για τα κόμματα

Σε αναζήτηση λαθών από άποψη επικοινωνίας και όχι μόνο βρίσκονται τα κόμματα, τα οποία κάποια εξ αυτών έχουν κάνει μία πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων, ωστόσο ένα πρώτο συμπέρασμα είναι το γεγονός ότι παρά την ήττα την οποία έχουν υποστεί τα κόμματα πλην του ΕΛΑΜ, δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, κυρίως στα κόμματα του κέντρου. ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ έχουν χάσει ένα σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων, οι οποίοι είναι άγνωστο αν θα επιστρέψουν.

Στο ΔΗΚΟ ήδη έχει γίνει μία πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου στις 19 Ιουνίου και στη συνέχεια η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, την 1η Ιουλίου.

Στην ΕΔΕΚ αναμένεται την Πέμπτη 20 Ιουνίου η συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου και στη ΔΗΠΑ, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος για μια πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων των διπλών εκλογών. Στον ΔΗΣΥ, αν και εξασφάλισε τις δύο έδρες στην Ευρωβουλή, δεν βγήκε αλώβητος από την εκλογική διαδικασία, αφού είδε τα ποσοστά του, να μειώνονται.

Η ηγεσία του κόμματος ξεκίνησε τις πρώτες επαφές με τις τοπικές επιτροπές σε όλες τις επαρχίες, ενώ το πολιτικό γραφείο, θα συνεδριάσει την 1η Ιουλίου. Το ΑΚΕΛ το οποίο έχει υποστεί μεγαλύτερη ήττα χάνοντας τη δεύτερη έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, έχει προβεί σε μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του κόμματος μεταξύ άλλων αναφέρεται στο αρνητικό αποτέλεσμα σε σχέση με τις Ευρωεκλογές, σε αντίθεση με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου η εικόνα σύμφωνα με το κόμμα, είναι πολύ διαφορετική, αφού πέτυχε σημαντικές νίκες σε όλα τα επίπεδα του θεσμού.

Στο ΕΛΑΜ, επικρατεί ικανοποίηση από το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών. Κατάφερε να ανεβάσει το ποσοστά του καταγράφοντας 11,2% στις Ευρωεκλογές και εξασφαλίζοντας μία έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σε ότι αφορά στην αντικατάσταση του Γεάδη Γεάδη ο οποίος τηρούσε καθήκοντα κοινοβουλευτικού συνεργάτη του κόμματος και Εκπροσώπου τύπου.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top