ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαντά στον Guardian η Λευκωσία - «Διπλωματική προσπάθεια για άτομα στη νεκρή ζώνη»

Απαντά στον Guardian η Λευκωσία - «Διπλωματική προσπάθεια για άτομα στη νεκρή ζώνη»

Βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματική προσπάθεια επίλυσης του θέματος των προσώπων στην νεκρά ζώνη και στόχος της Λευκωσίας είναι να διατηρήσει τη θέση αρχών της για τις ροές μέσω της Πράσινης Γραμμής, αλλά ταυτόχρονα να τερματίσει τη δύσκολη κατάσταση των ατόμων αυτών, απαντά το Υφυπουργείο Μετανάστευσης στο δημοσίευμα του Guardian.

Σε γραπτή δήλωση στο ΚΥΠΕ, το Υφυπουργείο απαντά στον Guardian πως σημαντικό μέρος της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει καταληφθεί παράνομα από την Τουρκία από το 1974, μετά την παράνομη στρατιωτική εισβολή. Σημειώνει πως η Κυβέρνηση παρέχει βοήθεια στα άτομα που βρίσκονται στην νεκρή ζώνη σε καθημερινή βάση και η βοήθεια αυτή περιλαμβάνει και φάρμακα, κατόπιν αιτήματος.

Σημειώνει ότι ασθενοφόρο βρίσκεται σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή και ότι η ανθρωπιστική πτυχή του θέματος δεν παραβλέπεται.

«Η απόφασή μας να μη δεχθούμε αυτούς τους ανθρώπους υπαγορεύεται από την ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι η Πράσινη Γραμμή δεν θα γίνει δίοδος για τους μετανάστες. Η Κύπρος έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις μεταναστευτικές ροές τα τελευταία χρόνια και πρέπει να είμαστε σταθεροί στην αντιμετώπιση του θέματος», αναφέρεται στη γραπτή δήλωση του Υφυπουργείου.

Για τις υποχρεώσεις της Κύπρου σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Υφυπουργείο αναφέρει ότι αυτές δεν πρέπει να εξετάζονται μεμονωμένα και ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο οι κανόνες που αφορούν σε ένα συγκεκριμένο πεδίο (π.χ. ανθρώπινα δικαιώματα) πρέπει να ερμηνεύονται και να εφαρμόζονται λαμβάνοντας υπόψη και άλλους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Αναφέρει ότι, για παράδειγμα, ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής προβλέπει υποχρέωση για την Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης μέσω αυτής. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, η Τουρκία που είναι η κατοχική δύναμη, υποχρεούται να εκπληρώνει τις διεθνείς υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και στα κατεχόμενα.

«Εφόσον αυτοί οι άνθρωποι ταξίδεψαν μέσω Τουρκίας στις κατεχόμενες περιοχές, είναι ευθύνη της Τουρκίας να τους παράσχει πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει να επωμίζεται το βάρος των παραλείψεων της Τουρκίας και των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου», τονίζει το Υφυπουργείο.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top