ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Απλά μαθήματα απανθρωπιάς

Απλά μαθήματα απανθρωπιάς

Θυμάστε την ιστορία με τη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών που κατάντησε μπαλάκι εδώ και χρόνια καθώς οι κατά τ’ άλλα έχουμε-ζήσει-την-προσφυγιά-στο-πετσί-μας-και-ξέρουμε φιλεύσπλαχνοι συμπατριώτες μας -ανάμεσά τους και αρκετοί “αριστεροί” δήμαρχοι- μαζεύονται με πυρσούς και τσουγκράνες έτσι και μυριστούν έστω ότι μπορεί να στηθεί στην περιοχή τους; Το αποδίδουμε στον ρατσισμό και την ξενοφοβία που ως γεγονός έχουν εμποτίσει ένα σεβαστό κομμάτι του πληθυσμού, όμως ίσως τελικά να μην ευθύνεται μόνο αυτό. Ίσως τελικά να αποδίδεται και σε γνήσια, κλασική, τυπική απανθρωπιά.

Σε κτήριο που βρίσκεται στον αυλόγυρο του Παγκυπρίου Γυμνασίου θα στεγαστεί το  σχολείο για τους παραβατικούς μαθητές που δρομολόγησε το Υπουργείο Παιδείας. Μια μικρή, απαραίτητη, παρένθεση εδώ. Η στήλη είναι διαβόητη για τη σκληρή κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση [εντάξει, κράξιμο της αρκούδας αλλά (cocaine) bear with me] όμως όσον αφορά αυτό το ζόρικο και ευαίσθητο θέμα, θα ήταν γαϊδουριά να μην αναγνωρίσουμε την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να βρεθεί λύση. Έτσι λοιπόν με διαδικασίες πρωτόγνωρα γρήγορες για τα κυβερνητικά στάνταρ, βρέθηκε ο κατάλληλος χώρος που θα στεγάσει το σχολείο για παιδιά με παραβατική/προβληματική συμπεριφορά και ξεκίνησαν οι εργασίες διαμόρφωσής του ενώ παράλληλα τρέχει η στελέχωση με ειδικούς εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους και άλλους λειτουργούς που θα βοηθήσουν στην επανένταξη αυτών των παιδιών στα κανονικά σχολεία τους. Δηλαδή αυτή τη φορά έχουμε ένα Υπουργείο που πράττει αντί να προαναγγέλλει μόνο (σήμα κατατεθέν της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη) και μάλιστα για ένα ακανθώδες ζήτημα που απασχολεί μέρος της κοινωνίας και τι λέτε λαμβάνει για τους κόπους του; Ακόμα περισσότερο κράξιμο.

Βλέπετε η ειδοποιός διαφορά είναι η φράση “παραβατική συμπεριφορά” που αποτελεί red flag για τον μέσο νοικοκυραίο που θέλει μεν τα προβλήματα να λύνονται αλλά όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σπίτι του κατά προτίμηση στην εξοχή, στα βουνά και στα λαγκάδια μακριά από κατοικημένες περιοχές. Γιατί αυτή είναι η αντίληψη του μέσου νοικοκυραίου για την επίλυση προβλημάτων, ρίχνοντας τους προβληματικούς στον Καιάδα ή άντε να μην είμαστε τόσο κυνικοί, στον Κοτσιάτη και ξεμπερδεύουμε.

Οι εργασίες λοιπόν στον χώρο του Παγκύπριου, βασικά η ανέγερση τοίχου για τον διαχωρισμό των δύο κτηρίων, προκάλεσαν την αντίδραση της διεύθυνσης, των εκπαιδευτικών αλλά και ομάδας μαθητών του Παγκύπριου Γυμνασίου που προέβησαν σε διαμαρτυρία το πρωί της περασμένης Πέμπτης γιατί λέει δεν ενημερώθηκαν επίσημα το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα αλλά ούτε για τις εργασίες. Ένα πράγμα περίεργο που δεν ξέρω εάν είναι χαρακτηριστικό του λαού μας ή συμβαίνει κι αλλού, αυτό που όλοι θέλουν να τους ρωτάνε πρώτα για τα πάντα, ακόμα κι αυτά που δεν τους αφορούν. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιούν και οι δήμαρχοι που διώχνουν τη δομή ανήλικων προσφυγόπουλων από τις περιοχές τους, ό,τι δήθεν αντιδρούν επειδή δεν ρωτήθηκαν πρώτα, ενώ ακόμα κι ένα 8χρονο μπορεί να καταλάβει ότι το πραγματικό τους πρόβλημα δεν είναι το ότι δεν ρωτήθηκαν αλλά γιατί δεν εισακούστηκε η αρνητική τους απόφαση που είχε ληφθεί ανεξαρτήτως αν είχαν ερωτηθεί ή όχι. Αντί λοιπόν να κόψουν δρόμο και να μας πουν εξαρχής “δε θέλουμε τους προβληματικούς μαθητές δίπλα μας γιατί είμαστε το Παγκύπριο fucking Γυμνάσιο, η αφρόκρεμα της Λευκωσίας και θα σέβεστε” ξεκινούν με το διπλωματικό “γιατί δεν μας ρωτήσατε;”. Και φυσικά η απάντηση σε περίπτωση που όντως τους ρωτούσαν θα ήταν “όταν παγώσει η κόλαση”.

Αλήθεια, τι παίζει με τους ανθρώπους που νομίζουν πως το τι νομίζουν είναι το δεύτερο σημαντικότερο δώρο του Θεού στην ανθρωπότητα μετά το fiber internet;

Όμως δεν είναι αυτό το πιο γαμάτο κομμάτι της ιστορίας. Είναι το γιατί δεν το θέλουν. Όχι φυσικά γιατί είναι το friggin’ Παγκύπριο Γυμνάσιο “που ιδρύθηκε στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το 1812, από τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και υπήρξε από την πρώτη στιγμή φυτώριο παιδείας και κέντρο ελληνικών γραμμάτων” και δεν γουστάρουν μικρούς Ντίλιγκερ next door αλλά -κάθεστε;-  “θεωρούν λανθασμένη την επιλογή του χώρου, καθώς το εναλλακτικό σχολείου θα είναι πίσω από τοίχους, περιορισμένο και χωρίς αυλή”.

Είναι για το καλό τους βρε κουτά που θέλουν να τους διώξουν, τι νομίσατε;

Προσέξτε τα λόγια της διευθύντριας του Παγκύπριου Μαρίας Μορφή η οποία εξελίσσεται σε πραγματική μορφή της διπλωματικής τέχνης: «Μας συγκίνησε και μας εξέπληξε η στάση των μαθητών μας. Είχαν έγνοια τα άλλα παιδιά, τα οποία θα βρίσκονται σε εκείνο τον χώρο πίσω από τον τοίχο που θα τα χωρίζει από το υπόλοιπο σχολείο. Μας έλεγαν ότι αυτά τα παιδιά θα ακούνε τις φιλαρμονικές, τις δραστηριότητες αλλά θα είναι εκεί απομονωμένα. Ρωτούσαν ποια θα είναι η ψυχολογία τους; Η πρόταση των μαθητών ήταν να προσφερθεί ένας άλλος χώρος για τους παραβατικούς μαθητές μέσα στη φύση».

Ένα δάκρυ κύλησε. Πως είναι δυνατόν παιδιά με γονείς χρήστες ή στη φυλακή, θύματα κακοποίησης, μεγαλωμένα μέσα στην ανέχεια, τη βία και τα ναρκωτικά, ξεχασμένα και περιθωριοποιημένα από όλους να... ακούν τις φιλαρμονικές πίσω από τον τοίχο και να ζηλεύουν; Όντως, αυτό ακριβώς θα τσακίσει την ψυχολογία τους. Βέβαια εάν ήταν οι μαθητές του Παγκύπριου νοιάζονταν για την απομόνωση των παραβατικών θα πρότειναν να μην χτιστεί τοίχος και να δείξουν στην πράξη τι σημαίνει ένα αληθινά συμπεριληπτικό σχολείο, αντί να προτείνουν να τους εξορίσουν στη... φύση λες και είναι έκπτωτοι celebrities σε spa retreat. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται παρακολούθηση, εκπαίδευση και φροντίδα όχι να τραγουδούν με πουλάκια και σκίουρους σαν τη γαμημένη Χιονάτη!

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας συγκεκριμένο κτήριο επιλέχθηκε γιατί μπορεί να γίνει ο διαχωρισμός των χώρων, ούτως ώστε η λειτουργία του εναλλακτικού σχολείου να μην επηρεάζει το Παγκύπριο, αλλά και το γεγονός ότι βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, κάτι που διευκολύνει την πρόσβαση σε ψυχολόγους και άλλους λειτουργούς που θα στελεχώνουν το εναλλακτικό. Θα είναι ξεχωριστό σχολείο εντός του χώρου που Παγκύπριου Γυμνασίου με ξεχωριστή διευθύντρια. Τα παιδιά, που δεν θα ξεπερνούν τα πέντε, θα εντάσσονται στο πρόγραμμα για τέσσερις μήνες όπου θα λαμβάνουν σχετική στήριξη πριν επιστρέψουν στις σχολικές τους μονάδες.

«Δεν θα μοιράζονται τον ίδιο χώρο, θα έχουν ξεχωριστό χώρο για το διάλειμμά τους, με ξεχωριστή είσοδο. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την αντίδραση των μαθητών, ιδίως προτού να ενημερωθούν. Μεταφέρουμε τα σωστά μηνύματα; Αυτό είναι το συμπεριληπτικό σχολείο;” αναφέρεται μεταξύ άλλων στην -ευπρόσδεκτα έντονη- ανακοίνωσή της η Υπουργός Αθηνά Μιχαηλίδου που σκόραρε ανέλπιστους πόντους στην εκτίμησή μου.

 

Όσο για το συμπεριληπτικό σχολείο, να σας θυμίσω ποιος γνωστός μαντηλομάχος διετέλεσε διευθυντής του Παγκύπριου;

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Θα κάνεις σούβλα τις γιορτές; Έτσι διαμορφώνονται οι τιμές στα κρέατα – «Προηγούνται οι παραγγελίες…»

• Ώρα μηδέν για Κρατικό Προϋπολογισμό - Πέραν των 80 οι τροπολογίες - Ποιες οι κυριότερες

• Γιορτινό τραπέζι: «Σφάζει» την τσέπη των καταναλωτών φέτος - «Φόνος» τα γεωργικά προϊόντα - Δείτε πίνακες

• «Έτρεχε» η Πυροσβεστική: Στις «φλόγες» μεταλλικό προκατασκευασμένο σπιτάκι και κουζίνα σε διαμέρισμα - Προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές

• Έφτασε η τεχνητή νοημοσύνη στην Δημόσια Υπηρεσία – Τι είναι ο «Ψηφιακός Βοηθός»

• Σοκαριστικό βίντεο: Νεαρός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ κατέρρευσε την ώρα που μιλούσε



Live εικόνα: Ξεκίνησε η συνεδρία για ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού - Πέραν των 80 οι τροπολογίες

Live εικόνα: Ξεκίνησε η συνεδρία για ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού - Πέραν των 80 οι τροπολογίες

Με την κατάθεση πέραν των 80 τροπολογιών τίθεται προς ψήφιση ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top