Οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων έφτασαν σε υψηλό 18 μηνών, ενώ ορισμένα προϊόντα αναμένεται να συνεχίσουν να κοστίζουν περισσότερο, σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς.
Τον Οκτώβριο, οι παγκόσμιες τιμές βασικών τροφίμων ήταν οι υψηλότερες από τον Απρίλιο του 2023, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών.
Ο δείκτης τιμών για τα τρόφιμα του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές πέντε κατηγοριών τροφίμων: δημητριακά, κρέας, γαλακτοκομικά, φυτικά έλαια και ζάχαρη, σημείωσε άνοδο κατά 2% τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης στις τιμές των φυτικών ελαίων.
Από τον Ιανουάριο μέχρι ιτον Οκτώβριο, η κατηγορία φυτικών ελαίων κατέγραψε τη μεγαλύτερη μεταβολή, με αύξηση 24%, λόγω υψηλότερων τιμών για φοινικέλαιο, σόγια, ηλιέλαιο και κραμβέλαιο. Ακολούθησε η κατηγορία γαλακτοκομικών του FAO, η οποία αυξήθηκε κατά 17% από την αρχή του έτους, κυρίως λόγω των τιμών του τυριού και του βουτύρου. Η κατηγορία του κρέατος παρουσίασε άνοδο κατά 10% από την αρχή του έτους.
Αντίθετα, η κατηγορία των δημητριακών, που περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό το σιτάρι και το ρύζι, υποχώρησε κατά 4,5%, ενώ η ζάχαρη παρουσίασε πτώση σχεδόν 5% σε ετήσια βάση. Οι παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς, από τις καιρικές συνθήκες μέχρι τις προκλήσεις στη μεταφορά, αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους αυτών των εξελίξεων, συμφώνησαν οι αναλυτές.
Ο δείκτης μετρά τις τιμές των πρώτων υλών και όχι τις λιανικές τιμές, αλλά η αύξηση υποδηλώνει ότι οι υψηλότερες τιμές τροφίμων ενδέχεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν τους καταναλωτές. Ακολουθούν ορισμένα βασικά προϊόντα που, σύμφωνα με ειδικούς της βιομηχανίας που μίλησαν στο CNBC, ενδέχεται να σημειώσουν περαιτέρω αυξήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο τον επόμενο χρόνο:
1. Φοινικέλαιο και άλλα φυτικά έλαια
Οι τιμές των φυτικών ελαίων αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική άνοδο, την επόμενη χρονιά, με το φοινικέλαιο να βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς η αυξημένη παγκόσμια ζήτηση συναντά περιορισμούς στην προσφορά, δήλωσε ο Τσέανγκ Κανγκ Γουέι, ειδικός φυσικών προϊόντων γεωργίας στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών StoneX.
Το πρόσφατο φαινόμενο El Niño επηρέασε την καλλιέργεια φοινικόκαρπων στην Ινδονησία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φοινικέλαιου και καλύπτει πάνω από το μισό της παγκόσμιας προσφοράς, σύμφωνα με έκθεση της ερευνητικής μονάδας BMI του Fitch Solutions. Σύμφωνα με την ένωση φοινικέλαιου της Ινδονησίας, η εγχώρια παραγωγή τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024, μειώθηκε σχεδόν 5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
«Αυτό επιδεινώνεται από την προσπάθεια της Ινδονησίας να χρησιμοποιήσει περισσότερο φοινικέλαιο για την παραγωγή βιοντίζελ, γεγονός που περιορίζει περαιτέρω την προσφορά», δήλωσε ο Τσέανγκ. Οι τιμές και άλλων φυτικών ελαίων, όπως το κραμβέλαιο, ενδέχεται επίσης να κινηθούν ανοδικά, λόγω παρόμοιων προκλήσεων στην προσφορά, πρόσθεσε εκπρόσωπος της StoneX.
2. Βοδινό κρέας
Οι τιμές του βοδινού κρέατος έχουν αυξηθεί λόγω της ξηρασίας στις νότιες πεδιάδες των ΗΠΑ, η οποία «περιόρισε σοβαρά» το κοπάδι βοοειδών, δήλωσε ο Στέφενη Νίκολσον, στρατηγικός αναλυτής στην τράπεζα Rabobank.
Οι εκμεταλλεύσεις βοοειδών που εξαρτώνται από τη βροχόπτωση για την παραγωγή ζωοτροφών είναι ευάλωτες στην ξηρασία. Κατά τη διάρκεια περιόδων ξηρασίας, όταν μειώνεται η παραγωγή και η διαθεσιμότητα ζωοτροφών, οι παραγωγοί συχνά χρειάζεται να αγοράζουν επιπλέον τροφή ή να μειώνουν το μέγεθος των κοπαδιών τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βοδινού κρέατος στον κόσμο και ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για νεαρά βοοειδή στο Chicago Mercantile Exchange αυξήθηκαν κατά 16% φέτος, φτάνοντας τα 2,59 δολάρια ανά λίβρα, σύμφωνα με δεδομένα του FactSet.
Η Rabobank και το συμβούλιο ανάπτυξης γεωργίας και κηπουρικής του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένουν ότι η συνολική μείωση της παγκόσμιας παραγωγής βοδινού κρέατος θα διατηρήσει τις τιμές υψηλές το 2025. «Η συρρίκνωση των κοπαδιών στις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής βοδινού κρέατος θα οδηγήσει στην πρώτη παγκόσμια μείωση προσφοράς από την πανδημία Covid-19», έγραψαν οι αναλυτές της Rabobank σε πρόσφατη έκθεσή τους.
3. Ρύζι
Οι τιμές του ρυζιού παραμένουν υψηλές και ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω λόγω περιορισμών στις εξαγωγές από μεγάλες χώρες παραγωγής, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς.
Η Ινδία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού παγκοσμίως, απαγόρευσε τις εξαγωγές μη μπασμάτι λευκού ρυζιού τον Ιούλιο του 2024, για να εξασφαλίσει επάρκεια για την εγχώρια αγορά. Παρόλο που χαλάρωσε εν μέρει την απαγόρευση, οι αναλυτές της BMI Research δήλωσαν ότι η πολιτική της Ινδίας συνέβαλε στη διατήρηση των τιμών του ρυζιού σε υψηλά επίπεδα.
Το φαινόμενο El Niño προκάλεσε επίσης ανησυχίες για την παγκόσμια παραγωγή ρυζιού, καθώς επηρεάζει τις συνθήκες καλλιέργειας σε βασικές χώρες παραγωγής, όπως η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Οι τιμές για το ρύζι μπασμάτι στην Ινδία έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας, σημειώνοντας αύξηση 40% από τις αρχές του έτους.
4. Ζάχαρη
Η ζάχαρη σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών μεταξύ των βασικών τροφίμων το 2024, λόγω περιορισμένης προσφοράς, σύμφωνα με τον FAO. Οι παγκόσμιες τιμές της ζάχαρης εκτοξεύτηκαν στο +37% φέτος, κυρίως λόγω χαμηλής παραγωγής στην Ινδία και τη Βραζιλία, τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς ζάχαρης παγκοσμίως.
Η Ινδία, η οποία επηρεάζεται από το El Niño, αναμένεται να έχει πτώση στην παραγωγή ζάχαρης κατά 3% το 2024. Η Βραζιλία αντιμετώπισε δυσκολίες στην εξαγωγή της παραγωγής της λόγω καθυστερήσεων στις μεταφορές και στις υποδομές. Η Rabobank ανέφερε ότι οι τιμές της ζάχαρης θα παραμείνουν υψηλές το 2025, καθώς οι προκλήσεις στην παραγωγή και οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας συμβάλλουν στις πιέσεις στις τιμές.
5. Γαλακτοκομικά προϊόντα
Οι παγκόσμιες τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν αυξηθεί σταθερά το 2024, λόγω υψηλών δαπανών παραγωγής και μειωμένης προσφοράς. Οι τιμές του τυριού και του βουτύρου, που βρίσκονται στο επίκεντρο της κατηγορίας των γαλακτοκομικών, σημείωσαν αύξηση 20% φέτος. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη, όπου οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη ενέργειας και μεταφορών.
Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, οι οποίες αποτελούν κύριες εξαγωγικές αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων, έχουν επίσης μειώσει την παραγωγή τους λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με την Rabobank.
Εκτιμήσεις για το μέλλον
Οι αυξανόμενες τιμές τροφίμων ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου το κόστος τροφίμων αποτελεί μεγάλο ποσοστό των συνολικών δαπανών. Οι ειδικοί συνιστούν αυξημένη προσοχή από τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες, για τη διασφάλιση επάρκειας και την προστασία των πιο ευάλωτων καταναλωτών από τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών.
Πηγή: newmoney.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις