Τελικά πόσο στ’ αλήθεια κοσμικό κράτος είναι η Κύπρος; Υπάρχει πραγματική ανεξιθρησκεία και πόσο ασφαλής νιώθει κάποιος εκτός της επικρατούσας θρησκείας; Πού σταματάει ο σεβασμός στα πιστεύω του άλλου και πού αρχίζει η ελευθερία της έκφρασης που περιλαμβάνει την απόρριψη, κριτική ή ακόμα και χλευασμό ενός δόγματος; Πόσο λεπτή είναι η γραμμή που χωρίζει την αρμονική συνύπαρξη των διαφορετικών πιστεύω από τον προσηλυτισμό προς όφελος του κυρίαρχου;
Ερωτήματα πανάρχαια όσο και οι ίδιες οι θρησκείες που απλά εξελίσσονται και επανέρχονται ανάλογα με τις ανάγκες τις κάθε εποχές και κοινωνίας. Σε κάποιες, πιο προηγμένες κοινωνικά από τη δική μας, χώρες έχουν αυτά τα ζητήματα λυμένα ή τουλάχιστον εκτός δημόσιας συζήτησης, στο δικό μας όμως Ιράν της Μεσογείου, η (κυρίαρχη) θρησκεία εξακολουθεί να διχάζει, να πολώνει και να φανατίζει. Και όχι απαραίτητα μόνο τους θρησκόληπτους.
Πριν από λίγες μέρες η Χριστιάνα Αριστοτέλους, φρέσκια από το φιάσκο με τον Κώστα Μαλέκκο, εξομολογήθηκε κατά τη διάρκεια της καθημερινής εκπομπής της την ακόλουθη προσωπική ιστορία:
“Η κόρη μου είχε ένα θέμα με το μάτι της, αφού ήταν κλειστός ο πόρος του. Εγώ, πήγαινα στον Στρόβολο στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Είχα επισκεφθεί πολλούς οφθαλμίατρους και μου είχαν πει ότι αν δεν ανοίξει ο πόρος ως μια ηλικία θα πρέπει να κάνει μια μικρή επέμβαση. Στο εκκλησάκι την ώρα που φεύγαμε είχα δει μια υπέροχη κυρία και μου έδωσε λαδάκι. Εγώ την σταύρωσα με το λαδάκι. Ήταν η τελευταία ημέρα που είχε θέμα το μάτι της. Αυτό για εμένα δεν είναι τυχαίο. Για μένα αυτή είναι αυτή η εξήγηση, με καλύπτει, με ικανοποιεί και δεν θέλω να αμφισβητήσω αυτό που έζησα και ένιωσα”.
Παρά το γεγονός ότι οι γιατροί λένε πως ο πόρος ανοίγει μόνος του, η παρουσιάστρια επέλεξε την εκδοχή του θαύματος (και μάλιστα με... λαδάκι από μια “υπέροχη κυρία”) υπεραμυνόμενη μάλιστα της επιλογής της με μια κοφτή, απόλυτη δήλωση που δεν σηκώνει καμία αμφισβήτηση κι από κανέναν. Δικαίωμα της φυσικά να πιστεύει σε ό,τι θέλει και να το μοιράζεται με όποιον επιθυμεί. Όμως δεν βρισκόταν στο σαλόνι του σπιτιού της όπου μοιράστηκε την εμπειρία με φίλες ή συγγενείς της, αλλά στο πλατό ενός τηλεοπτικού καναλιού που εκπέμπει από συχνότητα που αποτελεί κρατική περιουσία, δηλαδή ανήκει στους πολίτες κάποιοι από τους οποίους δεν ενστερνίζονται αυτές τις θεωρίες. Αυτή είναι η μία άποψη και εν μέρει με βρίσκει σύμφωνο.
Η δήλωση προκάλεσε αντιδράσεις, όχι στο επίπεδο του clusterfuck που αποδείχθηκε το Sunday Night με Μαλέκκο, κυρίως για το γεγονός ότι μια παρουσιάστρια χρησιμοποιεί ένα δημόσιο τηλεοπτικό βήμα για να προπαγανδίσει ένα “θαύμα” κι ενώ ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί το σοκ(;) από το σκάνδαλο του Αββακούμ με επίκεντρο τα στημένα “θαύματα” του (πρώην πια) boyband της Μονής. Κάπου πήρε το μάτι μου και κάτι ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς για την παρουσιάστρια αλλά όπως είπα στην αρχή, ο φανατισμός δεν κάνει διακρίσεις. Πάντα είναι κακός σύμβουλος και δεν συνάδει ποτέ με τον προοδευτισμό και φιλελευθερισμό.
Προσωπικά δεν πιστεύω πως το πρόβλημα είναι η δήλωση μιας παρουσιάστριας απογευματινάδικου ότι πιστεύει σε θαύματα, άλλωστε το γεγονός ότι ακόμα υπάρχουν απογευματινάδικα παραπέμπει σε θαύμα. Ναι μεν η Αριστοτέλους χρησιμοποίησε δημόσιο βήμα για χριστιανική προπαγάνδα αλλά είναι η δική της εκπομπή που απευθύνεται χρόνια τώρα σε πολύ συγκεκριμένο κοινό, κυρίως απλοϊκές νοικοκυρές που καταναλώνουν το εύπεπτο περιεχόμενο και εκτιμούν τη σεμνότητα, την ηθική, τις παραδοσιακές αξίες και την πίστη στον Θεό ως ιδιαίτερα προσόντα. Συνεπώς η Αριστοτέλους κηρύττει στους ήδη προσηλυτισμένους αλλά ακόμα κι αν υπάρχουν άθεοι ανάμεσα στο κοινό τους είναι εξαιρετικά αμφίβολο να επηρεαστούν από τα λόγια της. Οι περισσότεροι άθεοι απλά τα προσπερνάμε, όπως μάθαμε να κάνουμε με τις περισσότερες εκφάνσεις του δημόσιου βίου όπου είναι επιβεβλημένη η κυρίαρχη θρησκεία χωρίς φυσικά να ερωτηθούμε και χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Ζούμε σε χώρα όπου κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα δελτία ξεκινούν αναγγέλλοντας “τη γέννηση, τον θάνατο και την ανάσταση του Θεανθρώπου” ωσάν να είναι είδηση, η δημόσια εκπαίδευση ελέγχεται πλήρως από την Εκκλησία, ο Αρχιεπίσκοπος ασκεί πολιτική, ρασοφόροι βρίσκονται σε κάθε πάνελ, εκδήλωση, επέτειο, συνέδριο, τελετή κλπ ενώ ο Υπουργός της αναθεματισμένης Δικαιοσύνης υποδέχεται με τιμές αρχηγού κράτους την Τίμια Ζώνη της Παναγίας(!) που υποτίθεται έλυσε το δημογραφικό αφού με κάτι πρόχειρους υπολογισμούς πρέπει να γκάστρωσε όσες δεν πρόλαβε ο Όσιος Αββακούμ. Και σοβαρά το πρόβλημα κάποιων είναι το λαδάκι της Αριστοτέλους;
Αν βρίσκω κάτι το οποίο έπρεπε να σκεφτεί καλύτερα είναι η διαφήμιση ενός “θαύματος” που μπορεί να οδηγήσει σε εκμετάλλευση από επιτήδειους. Επειδή ακριβώς η συγκεκριμένη είναι επιδραστική και όντως επηρεάζει σημαντική μερίδα του κοινού της που τρέχει να αγοράσει τις πούδρες ή τις ραβιόλες που προτείνει, δεν θα μου φανεί παράξενο αν δημιουργηθούν ουρές στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας για το θαυματουργό λαδάκι που ανοίγει μάτια (πιάσατε την ειρωνεία, έτσι δεν είναι;). Άλλωστε κι άλλοι συνάδελφοί της διαφήμιζαν τα “θαύματα” του παππούλη Αββακούμ μέσα από τις εκπομπές τους ως “γεγονότα” και δεν ζήτησαν από τότε ούτε μισή συγγνώμη για την παραπλάνηση του κοινού τους. Όμως αν μας έμαθε κάτι η υπόθεση Αββακούμ είναι πως δεν μπορείς να προστατεύσεις από κακοτοπιές κάποιον που δεν θέλει να προστατευτεί, είμαι βέβαιος πως εκατοντάδες από τα θύματα του “θαυματουργού παππούλη” που έσκασαν μέχρι και 15.000 ευρώ για το (αδειανό) “πουκάμισο” του Οσίου, θα εναποθέσουν εκ νέου τις ελπίδες τους σε κάποιο άλλο θαύμα, ελπίζοντας ενδόμυχα πως αυτή τη φορά θα είναι αληθινό. Αυτή τη συμφωνία υπέγραψαν με την πίστη τους, “τους ικανοποιεί και δεν την αμφισβητούν” που λέει και η Χριστιάνα.
Περισσότερο με ανησυχεί ο φανατισμός εκείνων που υποτίθεται δεν είναι ζηλωτές αλλά πιο διαλλακτικοί, νούσιμοι και ανοιχτόμυαλοι. Η λέξη κλειδί είναι το “υποτίθεται”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις