Οργή και αγανάκτηση στο Σύνταγμα: Επεισόδια και χρήση χημικών - Συγκλόνισαν οι μητέρες δύο θυμάτων των Τεμπών

Οργή και αγανάκτηση στο Σύνταγμα:  Επεισόδια και χρήση χημικών - Συγκλόνισαν οι μητέρες δύο θυμάτων των Τεμπών

Με σύνθημα ότι «το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί», αλλά και δεν θα «συγκαλυφθεί», χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν ξανά στο Σύνταγμα, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους 57 ανθρώπους που χάθηκαν στη σιδηροδρομική τραγωδία. Για άλλη μια φορά σημειώθηκαν επεισόδια και έγινε χρήση χημικών από τα ΜΑΤ, ενώ ο κόσμος παρέμενε στο σημείο, συνεχίζοντας τον αγώνα για δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους.

Με σύνθημα ότι «το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί», αλλά και δεν θα «συγκαλυφθεί», χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν ξανά στο Σύνταγμα, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους 57 ανθρώπους που χάθηκαν στη σιδηροδρομική τραγωδία. Για άλλη μια φορά σημειώθηκαν επεισόδια και έγινε χρήση χημικών από τα ΜΑΤ, ενώ ο κόσμος παρέμενε στο σημείο, συνεχίζοντας τον αγώνα για δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους.

Συγκλόνισαν οι μητέρες δύο θυμάτων των Τεμπών

Η αρχή με τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη έγινε στις 26 Ιανουαρίου και ακολούθησαν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ στη χώρα, στις 28 Φεβρουαρίου 2025, ημέρα που συμπληρώθηκαν δύο έτη από τη σοκαριστική τραγωδία των Τεμπών. Το κάλεσμα είχε γίνει από τις προηγούμενες ημέρες, καθώς την Τετάρτη (5/3) συνδικάτα, σωματεία, σύλλογοι και απλοί πολίτες διαδήλωσαν στο Σύνταγμα, ζητώντας δικαιοσύνη.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα, με πλήθος κόσμου να δίνει εκ νέου το «παρών» έξω από τη Βουλή. Αξίζει να επισημανθεί ότι στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης πορεία από φοιτητές και μαθητές, που απαίτησαν να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους υπαίτιους της τραγωδίας. Άλλωστε, τα περισσότερα θύματα στα Τέμπη ήταν νέοι άνθρωποι, κυρίως φοιτητές που σπούδαζαν στη Θεσσαλονίκη.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ

Στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής (7/3), οι πολίτες συγκεντρώθηκαν μαζικά στο Σύνταγμα, όπου φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των κομμάτων που βρέθηκαν στην εξουσία τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, υπήρχαν πανό και πλακάτ με τη λέξη «δικαίωση» να βρίσκεται στο επίκεντρο. Μπροστά από τη Βουλή στήθηκε εξέδρα, όπου μίλησαν μεταξύ άλλων και γονείς θυμάτων. Συγκεκριμένα, στο Σύνταγμα βρέθηκε η Δέσποινα Γκανίδου (μητέρα του Γιώργου Παπάζογλου) και η Μαρία Ντόλκα (μητέρα της Αναστασίας Παπαγγελή), συγκλονίζοντας με τις ομιλίες τους.

Η κα Γκανίδου συγκίνησε με τα λόγια της. «Ο αδικοχαμένος νεαρός ποτέ δεν έμαθε για το 10 που πήρε με το σπαθί του, γιατί κάτι τον σταμάτησε στα Τέμπη». Από τη μεριά της η κα Ντόλκα σημείωσε πως «ο αγώνας των συγγενών θα συνεχιστεί μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη», ενώ κάλεσε τον κόσμο να μην ξεχάσει τα θύματα της τραγωδίας. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι οι δύο μητέρες έκαναν ξεχωριστή αναφορά στον Γεράσιμο Γεωργιάδη, τον μοναδικό επιζώντα του πρώτου βαγονιού, ο οποίος νοσηλεύεται πλέον στη Λάρισα, ενώ είναι δύο χρόνια σε κώμα.

Στο σύνολο των ομιλιών επισημάνθηκε ότι οι αποκρατικοποιήσεις και η κρατική αμέλεια οδηγούν σε δυστυχήματα και τραγωδίες, με τα συνδικάτα και τα σωματεία να ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν στις 8:30 το βράδυ, ωστόσο ο περισσότερος κόσμος παρέμεινε στο Σύνταγμα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης, ζητώντας παραιτήσεις.

Είναι γεγονός ότι μερικοί πολίτες αποχώρησαν από το Σύνταγμα μετά το τέλος του συλλαλητηρίου, αλλά οι περισσότεροι παρέμειναν στη θέση τους και συνέχισαν να διαδηλώνουν ειρηνικά, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Πολλοί εκ των συγκεντρωμένων επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν τραγουδώντας, με το τραγούδι του Γιάννη Αγγελάκα «Σιγά μην κλάψω» να δονεί την ατμόσφαιρα. Μικροί και μεγάλοι επέλεξαν να καθίσουν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, εκεί όπου είναι γραμμένα με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των θυμάτων, ωστόσο υπήρχε τόσος πολύς κόσμος, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να βρίσκονται στη λεωφόρο Αμαλίας.

Επεισόδια και συγκρούσεις στο κέντρο της Αθήνας

Ενώ εντός της Βουλής συνεχίζονταν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, πέριξ της πλατείας Συντάγματος σημειώθηκε ένταση με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης, ενώ άγνωστοι πέταξαν πέτρες προς την πλευρά των αστυνομικών.

Οι συγκρούσεις μεταφέρθηκαν σε παρακείμενες οδούς, με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική. Παρόλα αυτά, οι διαδηλωτές δεν πτοήθηκαν και επέστρεψαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, φωνάζοντας διαρκώς συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Οι πολίτες προχώρησαν και σε καθιστική διαμαρτυρία, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο προς την αστυνομία ότι δεν έχουν καμία διάθεση να εμπλακούν σε επεισόδια.

Η κυκλοφορία στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας παρέμενε κλειστή, ωστόσο λίγο μετά τις 11 το βράδυ υπήρξε λάθος συνεννόηση από πλευράς ΕΛΑΣ, με αποτέλεσμα πολλά αυτοκίνητα να βρεθούν κοντά στη Βουλή και να εγκλωβιστούν, αφού δεν ήταν δυνατόν να προχωρήσουν περαιτέρω, με την κατάσταση να εξομαλύνεται λίγο αργότερα.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Θλίψη για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου – Τι σηματοδοτεί η περίοδος «κενής έδρας» στο Βατικανό

Θλίψη για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου – Τι σηματοδοτεί η περίοδος «κενής έδρας» στο Βατικανό

Σε ηλικία 88 ετών, ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε σήμερα από τη ζωή, λίγες ώρες αφότου απευθύνθηκε για τελευταία φορά στους χιλιάδες πιστούς Καθολικούς, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ανήμερα το Πάσχα.

BEST OF TOTHEMAONLINE