ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παίζει με την ψυχολογία 15χρονου το κράτος! Θα χάσει το Erasmus για την ταυτότητα

Παίζει με την ψυχολογία 15χρονου το κράτος! Θα χάσει το Erasmus για την ταυτότητα

Αγανάκτησε ο κηδεμόνας 15χρονου με τις κρατικές υπηρεσίες. Ζητά όπως εκδοθεί ταύτότητα στο παιδί για μπορέσει να ταξιδέψει στο πλαίσιο τους προγράμματος Erasmus. H μητέρα του είναι αλλοδαπή.

Tαλαιπωρούν  τον κηδεμόνα παιδιού που είχε αποκτήσει η αλλοδαπή σύζυγός του από άλλη σχέση και η οποία έχει εγκαταλείψει την Κύπρο εδώ και 3,5 χρόνια και έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Το εν λόγω πρόσωπο, Κύπριος, είχε παντρευτεί με Φιλιππινέζα που γνώρισε στην Κύπρο, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά ηλικίας σήμερα 8 και 9 ετών.

Η γυναίκα είχε και ένα παιδί από προηγούμενη σχέση το οποίο ζούσε υπό άθλιες συνθήκες στις Φιλιππίνες, το οποίο έφεραν στην Κύπρο ενώ ήταν σε ηλικία 6 ετών.

Το παιδί δέθηκε με τα αδέλφια του και αγαπήθηκε ισότιμα από τον σύζυγο της μητέρας του αλλά και από τους γονείς του συζύγου, οι οποίοι πάντα βοηθούσαν οικονομικά ή άλλως πως την οικογένεια, αφού πάντα τα έφερνε δύσκολα, ενώ φοίτησε εξαρχής σε κυπριακό σχολείο και η μόνη γλώσσα που πλέον γνωρίζει είναι τα ελληνικά.

Ο γολγοθάς για τον σύζυγο άρχισε τον Αύγουστο του 2012 όταν η μητέρα εγκατέλειψε κρυφά την Κύπρο μέσω κατεχομένων παίρνοντας μάλιστα μαζί της και αρκετά χρυσαφικά που δεν της ανήκαν, ενώ πίσω της άφησε και το παιδί που απέκτησε από την προηγούμενη σχέση της. Το 2010 η ίδια είχε αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα.

Έκτοτε έχουν χαθεί τα ίχνη της, ενώ σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του συζύγου, ούτε η αστυνομία φαίνεται να κατέβαλε ποτέ οποιαδήποτε προσπάθεια να την εντοπίσει.

Από της φυγής της μητέρας, όπως ο σύζυγος εξιστορεί, κατέθεσε αίτηση στο δικαστήριο η οποία βρίσκεται ακόμα υπό εκδίκαση ώστε να πάρει την κηδεμονία του παιδιού, ωστόσο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, δέχεται ακόμα και φραστικές επιθέσεις από την δικαστή, του τύπου «από πού κι ώς πού κύριε διεκδικείς εσύ την κηδεμονία αφού το παιδί δεν είναι δικό σου;».

Ανάλογης αντιμετώπισης φέρεται να τυγχάνει και απ’ όλες τις κρατικές υπηρεσίες στις οποίες αποτείνεται στην προσπάθεια να κατοχυρώσει την κηδεμονία του παιδιού ώστε να αποκτήσει τα δικαιώματα του νόμιμου πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ούτε η επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού ή άλλοι θεσμοί, στους οποίους επίσης αποτείνεται, έχουν μέχρι στιγμής βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο.

Το παιδί είναι σήμερα 15 ετών, από το σχολικό του περιβάλλον χαρακτηρίζεται ως παράδειγμα προς μίμηση και μάλιστα έχει επιλεγεί από τη διεύθυνση του σχολείου για να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus μαζί με άλλους συμμαθητές του. Σχετική είναι η επιστολή του σχολείου προς το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης ημερ. 25 Νοεμβρίου 2015 (την έχουμε στην κατοχή μας) με την οποία παρακαλεί όπως του εκδοθεί κυπριακή ταυτότητα ώστε να μπορέσει να λάβει πάσο για να ταξιδέψει τον ερχόμενο Απρίλιο σε πόλη της Ελλάδας όπου θα λάβει χώρα το πρόγραμμα, ενώ στο όνομα του παιδιού έχει ήδη εκδοθεί από το σχολείο και το αεροπορικό εισιτήριο (επίσης το έχουμε στην κατοχή μας).

Η αγωνία ότι το παιδί δεν θα μπορέσει τελικά να ταξιδέψει τη στιγμή που το επιθυμεί διακαώς ήταν αυτή που ξεχείλισε το ποτήρι για τον σύζυγο της μητέρας του, ο οποίος το βλέπει να έχει πληγεί ψυχολογικά αφού μιλά όλο και λιγότερο. Μάλιστα φοβάται, βάσιμα όπως λέει ο ίδιος λόγω της αλλαγής της συμπεριφοράς του, ότι μπορεί να προβεί σε κάποια απονενοημένη πράξη. Κυπριακές ταυτότητες δεν εκδίδουν ούτε στα δύο δικά του παιδιά, καθώς τον πληροφορούν ότι χρειάζεται η υπογραφή της μητέρας.

Ο άνθρωπος που κάθεται απέναντί μου και εκλιπαρεί για βοήθεια μιλά με πιότερο πάθος για το ξένο παιδί παρά για τα δικά του και με μάτια που δεν σταματούν να βουρκώνουν ρωτά ποιος θα ενδιαφερθεί για τον 15χρονο εάν ο ίδιος εγκαταλείψει την προσπάθεια να τον πάρει υπό την κηδεμονία του, ώστε να του εξασφαλίσει τουλάχιστον τα βασικά δικαιώματα ως πολίτη της Δημοκρατίας. «Οι αντοχές μου εξαντλήθηκαν, είμαι στα όρια και δεν σου κρύβω ότι είμαι αποφασισμένος να φτάσω στα άκρα οποιοδήποτε κι αν είναι το τίμημα. Θεωρώ αυτό το παιδί εξίσου δικό μου όπως και τα αδέλφια του και δεν θα εγκαταλείψω την προσπάθεια να το προστατεύσω», λέει.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι αυτός ο άνθρωπος είναι άνεργος τα τελευταία τρία χρόνια και ζει τα τρία παιδιά με τα 600 ευρώ επίδομα που λαμβάνει από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ενώ με την ευκαιρία εκθειάζει τα σχολεία των παιδιών που στέκονται δίπλα στην οικογένεια και τη βοηθούν με διάφορους τρόπους. Με τα χρήματα αυτά καλείται να πληρώνει και δικηγόρους στην προσπάθεια που καταβάλλει για να εξασφαλίσει την κηδεμονία του 15χρονου, αφού ως «ξένος» προς αυτόν δεν του εγκρίθηκε αίτημα για νομική αρωγή.

  

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top